Mężczyzno, uważaj na smażone! | VIMED

Mężczyzno, uważaj na smażone!

Naukowcy z Fred Hutchinson Cancer Research Center udowodnili, że spożywanie głęboko smażonych produktów, takich jak frytki, smażone kurczaki i pączki, może zwiększać ryzyko raka prostaty, a szczególnie jego bardziej agresywnych form. Już wcześniejsze badania wykazały, że spożywanie żywności przygotowanej w bardzo wysokiej temperaturze, takiej jak mięso z rusztu, zwiększa ryzyko raka prostaty. Nowe obserwacje tylko potwierdziły te wnioski.

Janet L. Stanford, dr Marni Stott-Mille i Marian Neuhouser z Publicznego Wydziału Zdrowia z Fred Hutchinson Cancer Research Center opublikowali niedawno wyniki swoich badań na temat prostaty. Jak się okazało, zauważyli oni, że smażone smakołyki – począwszy od frytek aż po pączki – spożywane minimum raz w tygodniu mogą znacznie zwiększyć ryzyko zachorowania. Dr Stanford i jej koledzy odkryli, że mężczyźni, którzy przyznali się do jedzenia frytek, smażonych kurczaków i smażonych ryb czy pączków przynajmniej raz w tygodniu, byli o 30-37% bardziej narażeni na zachorowanie na raka prostaty niż ci, którzy żywili się takim jedzeniem rzadziej niż raz w miesiącu. Co gorsza, cotygodniowe, regularne sięganie po te produkty okazuje się zwiększać ryzyko wystąpienia bardziej agresywnego raka prostaty.

Już wcześniej dowiedziono, że smażone pokarmy wykazują wpływ na powstawanie raka piersi, płuc, trzustki, mózgu, krtani i przełyku. To badanie jako pierwsze pokazuje związek pomiędzy spożyciem głęboko smażonego jedzenia i ryzykiem raka prostaty.

W swoich badaniach mających na celu ustalenie związku między spożywaniem potraw smażonym na głębokim oleju i ryzykiem raka prostaty naukowcy z Hutchinson Cancer Research Center wzięli pod uwagę takie czynniki, jak wiek, rasa, występowanie raka prostaty w rodzinie, wskaźnik masy ciała i historia badań przesiewowych PSA.

Na potrzeby badania Stanford i współpracownicy przeanalizowali dane z dwóch poprzednich populacyjnych badań kliniczno-kontrolnych, którym poddano łącznie 1549 mężczyzn ze zdiagnozowanym rakiem prostaty i 1492 zdrowych mężczyzn rasy kaukaskiej i Afroamerykanów. Badani byli w wieku od 35 do 74 lat. Uczestnicy zostali poproszeni o wypełnienie kwestionariusza na temat zwyczajów żywieniowych, w tym określonych rodzajów żywności smażonej w głębokim tłuszczu.

Związek między rakiem prostaty i głęboko smażoną żywnością wydaje się być ograniczony do najwyższego poziomu konsumpcji, zdefiniowanego w naszym badaniu jako więcej niż raz w tygodniu, a to oznacza, że regularne spożywanie pokarmów głęboko smażonych wiąże się ze szczególni dużym ryzykiem zachorowania na raka prostaty.

Zdaniem dr Stanford, gdy olej jest podgrzewany do temperatury odpowiedniej do smażenia, w smażonym produkcie powstają substancje rakotwórcze, mogące sprzyjać zwiększaniu ryzyka raka. Do substancji tych należą:

  • akryloamid (znaleziony w pokarmach bogatych w węglowodany, takich jak frytki),
  • aminy heterocykliczne i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (chemikalia te powstają, kiedy mięso jest poddawane obróbce w wysokich temperaturach),
  • aldehyd (związek organiczny stosowany w perfumach),
  • akroleina (związek stosowany w herbicydach).

Stężenie tych toksycznych związków wzrasta, gdy olej jest wielokrotnie wykorzystywany i wydłuża się czas smażenia.

Pokarmy przygotowane z wysokiej temperaturze zawierają również wysoki poziom zaawansowanych produktów końcowych glikacji oraz związków, które są związane z przewlekłym stanem zapalnym i stresem oksydacyjnym. Kurczak smażony w głębokim tłuszczu przez 20 minut ma ponad dziewięć razy więcej tych szkodliwych związków niż pierś kurczaka gotowana przez godzinę.

[framed_box bgColor=”#D4EFFF”]Obserwacje te każą bić na alarm, szczególnie w czasach, kiedy odnotowujemy dramatyczny wzrost konsumpcji żywności bogatej w tłuszcze, w tym zwłaszcza dań typu fast food.

[/framed_box]