Szczupły tata-zdrowe dziecko | VIMED

Szczupły tata-zdrowe dziecko

Według najnowszych badań otyłość ojca jest jednym z czynników mających wpływ na zdrowie dzieci i potencjalnie zwiększających ryzyko takich chorób jak nowotwory.

Badanie, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie BMC Medicine”, jest pierwszym, którego celem było określenie potencjalnych związków między otyłością rodziców jeszcze przed poczęciem dziecka a profilem epigenetycznym potomstwa.

Badając stan zdrowia noworodków, naukowcy skupiali się od zawsze na kobietach w ciąży. Ich obserwacje wielokrotnie potwierdziły, że sposób odżywiania i czynniki środowiskowe w czasie ciąży mogą wpływać na zdrowie dzieci i zwiększać ryzyko występowania chorób przewlekłych.

[framed_box bgColor=”#F0FFFD”]Niewiele jednak zrobiono, aby sprawdzić, jak na stan zdrowia dziecka mogą wpływać czynniki ze strony ojca, a tymczasem jak się okazuje – otyłość ojca może skutkować zmianą mechanizmu genetycznego w następnym pokoleniu. Styl życia mężczyzny może odbić się na zdrowiu jego dzieci. Zrozumienie ryzyka konsekwencji obecnego „zachodniego” stylu życia jest zatem niezwykle ważne.

[/framed_box]

Zespół naukowców z Duke University Medical Center w Durham (Północna Karolina) postanowił określić powiązania między otyłością rodziców i zmianami w metylacji genu IGF2, czyli insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF2) u potomstwa. Metylacja DNA reguluje aktywność niektórych genów, wpływając na poziom ryzyka wystąpienia niektórych chorób. Zmniejszona metylacja DNA to zwiększone ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, w tym raka jelita grubego i jajnika. Nasze geny są w stanie dopasować się do warunków środowiskowych, jednak zmiany zachodzące przy okazji takiego dopasowywania się, mogą powodować problemy w późniejszym czasie. Nie są to zmiany w samej sekwencji DNA, ale w funkcjonowaniu genów. Niektóre z nich mogą się „wyłączyć” w odpowiedzi na niekorzystne czynniki środowiskowe.

Analizując kwestionariusze i dokumentację medyczną, naukowcy zebrali informacje na temat matek i ojców, a następnie zbadali DNA pępowin 79 noworodków, w celu ustalenia potencjalnych powiązań pomiędzy DNA potomstwa a otyłością rodziców przed poczęciem. Okazało się, że metylacja DNA w obrębie genu IGF2 u dzieci otyłych ojców była znacznie niższa niż w przypadku dzieci ojców z prawidłową masą ciała, a to oznacza zwiększenie ryzyka rozwoju niektórych nowotworów u dzieci otyłych ojców.

[framed_box bgColor=”#F0FFFD”]Naukowcy informują jednak, że zaobserwowane zmiany w DNA mogą być związane z innymi czynnikami wynikającymi z otyłości, jak nawyki żywieniowe czy cukrzyca, nieuwzględnionymi w badaniu. Podjęto już kolejne obserwacje, mające na celu sprawdzenie, czy zaobserwowane zmiany w metylacji DNA w genie IGF2 rzeczywiście będą miały znaczenie, kiedy dzieci dorosną. Badania te pomogą również ustalić, czy pewne interwencje przed lub po zapłodnieniu (tak jak podawanie kwasu foliowego kobietom w ciąży) pozwolą zapobiec wadom wrodzonym u dzieci.

[/framed_box]