Kobiece menu na trudne dni | VIMED

Kobiece menu na trudne dni

Według najnowszych badań, których wyniki opublikowano w „The American Journal of Epidemiology”, dieta bogata w żelazo pochodzące z produktów roślinnych może zmniejszyć ryzyko zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Miliony kobiet na całym świecie doskonale znają ból i emocjonalną huśtawkę związaną z zespołem napięcia przedmiesiączkowego (z ang. premenstrual syndrome – PMS). Objawy towarzyszące PMS, które – jak się szacuje – występują u prawie co drugiej kobiety na kilka dni przed menstruacją, mogą być psychiczne, fizyczne lub emocjonalne i mogą obejmować tkliwość piersi, drażliwość, płaczliwość, problemy z koncentracją i zapamiętywaniem, wzdęcia, zmianę apetytu, depresję i stany lękowe.

[framed_box bgColor=”#FEFFD4″]W badaniu prowadzonym przez zespół naukowców pod kierownictwem dr Elizabeth Bertone-Johnson z University of Massachusetts Amherst analizowano nawyki żywieniowe blisko 3 tysięcy kobiet w wieku od 25 do 42 lat. Przed rozpoczęciem badań żadna z pań nie cierpiała z powodu PMS, jednak na przestrzeni 10 lat obserwacji sytuacja ta zmieniła się u 1057 obserwowanych.[/framed_box]

Po uwzględnieniu różnych czynników zdrowotnych i dietetycznych naukowcy odkryli, że kobiety, których dieta obfitowała w warzywa bogate w żelazo, były o 40% mniej narażone na objawy PMS niż te, które spożywały mniejsze ilości tego cennego składnika. Tę zależność między poziomem żelaza a PMS badacze tłumaczą faktem, że żelazo jest zaangażowane w produkcję serotoniny – neuroprzekaźnika, który pomaga w regulacji nastroju.

Co ciekawe, szczególnie cenna okazała się obecność w diecie produktów roślinnych zawierających żelazo, takich jak rośliny strączkowe, np. fasola i soczewica, zielone warzywa liściaste (szpinak, sałaty, kiełki, nać pietruszki), orzechy i nasiona, zboża. Menu bogate w żelazo pochodzące z czerwonego mięsa i drobiu nie wpływało korzystnie na samopoczucie obserwowanych pań.

W doświadczeniu wykazano też, że wyższy poziomy cynku w diecie powodował zmniejszenie dyskomfortu w dniach poprzedzających miesiączkę; okazało się także, że PMS częściej występuje przy wyższym stężeniu potasu w organizmie. Naukowcy nie zauważyli natomiast związku między PMS a wysokim spożyciem sodu, który może doprowadzić do zatrzymania wody w organizmie.

Nasze badania pokazują, że wysokie spożycie żelaza oraz cynku, pochodzących ze źródeł roślinnych, mogą obniżać ryzyko PMS, natomiast wysokie spożycie potasu może to ryzyko zwiększać.

Podkreśla, że wnioski te powinny zostać potwierdzone w innych badaniach, ostrzega jednak przed wysokim spożyciem poszczególnych minerałów, szczególnie wraz z suplementami diety, ich nadmiar bowiem może niekorzystnie wpływać na samopoczucie kobiet. Zdaniem autorki badania najważniejsze jest stosowanie zbilansowanej, urozmaiconej diety:

Dieta składająca się z różnych produktów spożywczych to najlepszy sposób na zapewnienie optymalnej ilości witamin i składników mineralnych.

Z dr Bertone-Johnson zgadza się dietetyk kliniczny Samantha Heller:

Ważne jest, aby porozmawiać z lekarzem przed uzupełnieniem diety w suplementy. Za dużo żelaza w diecie może powodować poważne problemy, a z kolei wysoka ilość cynku może zaburzyć równowagę miedzi. Optymalna dieta to dieta bogata w warzywa i owoce, które sprzyjają zmniejszeniu ogólnego stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego, co ma szansę zaowocować redukcją objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego, a także obniżeniem ryzyka chorób serca i innych chorób cywilizacyjnych.