Chociaż
małe nasiona kminu rzymskiego, należącego do rodziny selerowatych, wyglądają niepozornie, kryją w sobie ogromną moc. Nie tylko dodają smaku potrawom, ale także
są bardzo korzystne dla organizmu. Kmin to aromatyczna przyprawa o charakterystycznym, lekko cytrynowym aromacie i ostrym, korzennym, wyrazistym smaku. Pochodzący ze wschodnich stref basenu Morza Śródziemnego, od lat cieszy się uznaniem ze względu na swoje właściwości lecznicze i kulinarne. Kmin jest popularnym składnikiem dań bliskowschodnich, kuchni azjatyckiej, śródziemnomorskiej i meksykańskiej, a także jednym z głównych składników mieszanki curry.
Z uwagi na ostry smak starożytni Rzymianie stosowali go w zastępstwie pieprzu.
Kmin rzymski (Cuminum cyminum) bardzo często mylony jest z popularnym w Polsce kminkiem zwyczajnym (Carum carvi), przyprawy te różnią się jednak znacząco: kmin rzymski jest jaśniejszy i odrobinę większy od nasion kminku, ma też inny aromat i smak. Łączą je natomiast właściwości lecznicze.
Niezwykłe właściwości kminu:
- stanowi nieocenioną pomoc w procesach trawiennych – zapobiega niestrawności, wzdęciom, biegunce, nudnościom i porannym mdłościom,
- ma właściwości antyseptyczne i pomaga w leczeniu przeziębienia, działa bowiem wykrztuśnie,
- wspomaga wątrobę w eliminacji toksyn z organizmu – wykazano, że kmin zwiększa ilość enzymów detoksykacyjnych,
- zawiera dużo żelaza, dlatego też powinien często pojawiać się w menu osób cierpiących na anemię oraz kobiet w ciąży,
- stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych w trzustce, które z kolei pomagają w absorpcji składników odżywczych,
- jest niezastąpiony dla kobiet w okresie menstruacji, łagodzi skurcze oraz niweluje ból menstruacyjny; dostarcza też żelaza, którego ubywa podczas miesiączki,
- jak wykazano w badaniach na zwierzętach, zmniejsza ryzyko rozwoju raka żołądka i wątroby.
Kilka informacji praktycznych:
- nasiona przechowuj w szczelnym pojemniku, w suchym, chłodnym miejscu, z dala od światła – w ten sposób zachowasz ich smak i aromat przez sześć miesięcy,
- aby wydobyć pełnię aromatu i smaku nasion kminu, przed zastosowaniem lekko je podpraż.
Kmin rzymski w Twojej kuchni:
- przygotujesz z niego herbatkę rozgrzewająco-kojącą: nasiona kminu należy zalać wrzącą woda, a następnie odstawić na 8-10 minut,
- jest doskonałym uzupełnieniem obfitych dań złożonych nasion roślin strączkowych, takich jak soczewica, fasola, groch, cieciorka,
- świetnie pasuje do brązowego, dzikiego oraz czerwonego ryżu; smak ryżu wzbogacą także suszone morele oraz migdały,
- dodany wraz kolendrą, cynamonem i kardamonem do sezonowych duszonych warzyw nada im północnoafrykański charakter,
- sprawdzi się jako składnik mieszanek przypraw, np. garam masala i curry.
[framed_box bgColor=”#FFF0D4″]Czy wiesz, że…
W niektórych krajach Bliskiego Wschodu połączenie kminu, pieprzu czarnego i miodu jest uważane za afrodyzjak.
[/framed_box]