„Rzymski” wspomagacz zdrowia | VIMED

„Rzymski” wspomagacz zdrowia

Chociaż małe nasiona kminu rzymskiego, należącego do rodziny selerowatych, wyglądają niepozornie, kryją w sobie ogromną moc. Nie tylko dodają smaku potrawom, ale także są bardzo korzystne dla organizmu. Kmin to aromatyczna przyprawa o charakterystycznym, lekko cytrynowym aromacie i ostrym, korzennym, wyrazistym smaku. Pochodzący ze wschodnich stref basenu Morza Śródziemnego, od lat cieszy się uznaniem ze względu na swoje właściwości lecznicze i kulinarne. Kmin jest popularnym składnikiem dań bliskowschodnich, kuchni azjatyckiej, śródziemnomorskiej i meksykańskiej, a także jednym z głównych składników mieszanki curry. Z uwagi na ostry smak starożytni Rzymianie stosowali go w zastępstwie pieprzu.

Kmin rzymski (Cuminum cyminum) bardzo często mylony jest z popularnym w Polsce kminkiem zwyczajnym (Carum carvi), przyprawy te różnią się jednak znacząco: kmin rzymski jest jaśniejszy i odrobinę większy od nasion kminku, ma też inny aromat i smak. Łączą je natomiast właściwości lecznicze.

Niezwykłe właściwości kminu:

  • stanowi nieocenioną pomoc w procesach trawiennych – zapobiega niestrawności, wzdęciom, biegunce, nudnościom i porannym mdłościom,
  • ma właściwości antyseptyczne i pomaga w leczeniu przeziębienia, działa bowiem wykrztuśnie,
  • wspomaga wątrobę w eliminacji toksyn z organizmu – wykazano, że kmin zwiększa ilość enzymów detoksykacyjnych,
  • zawiera dużo żelaza, dlatego też powinien często pojawiać się w menu osób cierpiących na anemię oraz kobiet w ciąży,
  • stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych w trzustce, które z kolei pomagają w absorpcji składników odżywczych,
  • jest niezastąpiony dla kobiet w okresie menstruacji, łagodzi skurcze oraz niweluje ból menstruacyjny; dostarcza też żelaza, którego ubywa podczas miesiączki,
  • jak wykazano w badaniach na zwierzętach, zmniejsza ryzyko rozwoju raka żołądka i wątroby.

Kilka informacji praktycznych:

  • nasiona przechowuj w szczelnym pojemniku, w suchym, chłodnym miejscu, z dala od światła – w ten sposób zachowasz ich smak i aromat przez sześć miesięcy,
  • aby wydobyć pełnię aromatu i smaku nasion kminu, przed zastosowaniem lekko je podpraż.

Kmin rzymski w Twojej kuchni:

  • przygotujesz z niego herbatkę rozgrzewająco-kojącą: nasiona kminu należy zalać wrzącą woda, a następnie odstawić na 8-10 minut,
  • jest doskonałym uzupełnieniem obfitych dań złożonych nasion roślin strączkowych, takich jak soczewica, fasola, groch, cieciorka,
  • świetnie pasuje do brązowego, dzikiego oraz czerwonego ryżu; smak ryżu wzbogacą także suszone morele oraz migdały,
  • dodany wraz kolendrą, cynamonem i kardamonem do sezonowych duszonych warzyw nada im północnoafrykański charakter,
  • sprawdzi się jako składnik mieszanek przypraw, np. garam masala i curry.

[framed_box bgColor=”#FFF0D4″]Czy wiesz, że…
W niektórych krajach Bliskiego Wschodu połączenie kminu, pieprzu czarnego i miodu jest uważane za afrodyzjak.

[/framed_box]