Słona cena słonych potraw | VIMED

Słona cena słonych potraw

Nadmiar soli w diecie jest obecnie uznawany za przyczynę podwyższonego ryzyka nadciśnienia tętniczego, a co za tym idzie, chorób układu krążenia oraz nerek. Dwa niezależne badania, których wyniki opublikowano w magazynie „Nature”, wykazały, że sól może odgrywać ważną rolę także w patogenezie chorób autoimmunologicznych, takich jak stwardnienie rozsiane, cukrzyca typu 1, łuszczyca, reumatoidalne zapalenie stawów i zesztywniające zapalenie stawów.

[framed_box bgColor=”#E8FFFF”]Na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat naukowcy zauważyli stały wzrost częstości występowania chorób autoimmunologicznych w krajach zachodnich. Ponieważ zjawiska tego nie można tłumaczyć wyłącznie uwarunkowaniami genetycznymi, badacze wysunęli hipotezę, że jest ono związane z czynnikami środowiskowymi.

[/framed_box]

Zwrócili m.in. uwagę na fakt, że w krajach rozwiniętych nastąpiła ostatnimi czasy diametralna zmiana stylu życia oraz nawyków żywieniowych – do codziennego menu weszło wysoko przetworzone jedzenie i dania typu fast food, które mają zazwyczaj znacznie wyższą zawartość soli niż posiłki przygotowywane w domu.

Aby sprawdzić, czy nadmiar soli w diecie może być jednym z czynników środowiskowych wpływających na występowanie chorób autoimmunologicznych, naukowcy z Yale School of Medicine pod kierownictwem prof. Davida Haflera przeprowadzili eksperyment na myszach. Wyniki ich badań wykazały, że sól pobudza u gryzoni produkcję limfocytów Th17, które przyczyniają się do powstawania wielu chorób autoimmunologicznych i są odpowiedzialne za szybki rozwój reakcji zapalnej. Komórki zapalne są zwykle używane przez układ odpornościowy w celu ochrony przed infekcją bakteryjną, wirusową, grzybiczą czy przed pasożytami, jednak w przypadku chorób autoimmunologicznych atakują one zdrowe tkanki.

W badaniu zaobserwowano, że stan zdrowia gryzoni cierpiących na autoimmunologiczne zapalenie mózgu i rdzenia (odpowiednik stwardnienia rozsianego u ludzi) uległ znacznemu pogorszeniu, kiedy dieta zwierząt obfitowała w potrawy zawierające dużo soli. Z kolei u myszy, którym podawano ograniczone jej ilości, nie zanotowano rozwinięcia cięższej formy choroby.

Badania naukowców z Yale stanowią potwierdzenie doświadczeń badaczy z Brigham and Women’s Hospital oraz z Broad Institute (zrzeszającego naukowców z Massachusetts Institute of Technology i Harvard University), których rezultaty opublikowano w tym samym numerze czasopisma „Nature”. Obserwacje wszystkich trzech zespołów badawczych, każda z innej perspektywy, pomagają wyjaśnić, jak „pomocnicze” limfocyty T mogą wpływać na choroby autoimmunologiczne, tworząc stan zapalny.

[framed_box bgColor=”#E8FFFF”]Pozwalają one stwierdzić, że sól nadmiernie stymuluje tworzenie komórek T, które prowadzą do eskalacji odpowiedzi immunologicznej.

[/framed_box]

Sól ma wyjątkową zdolność do przekształcania niepatogennych komórek w chorobotwórcze.

[framed_box bgColor=”#E8FFFF”]Chociaż środowisko medyczne jest zgodne, że sól może odgrywać rolę w chorobach autoimmunologicznych, lekarze zgodnie twierdzą, że obraz jest najprawdopodobniej bardziej skomplikowany i wymaga kolejnych badań.

[/framed_box]

To naprawdę interesujące badania, jednakże jest jeszcze za wcześnie, aby wyciągnąć jednoznaczne wnioski co do znaczenia tych wyników dla osób z ciepiących na stwardnienie rozsiane. Czekamy na wyniki dalszych analiz.