Naturalni odtruwacze | VIMED

Naturalni odtruwacze

FB
IN
YT
YT

 Wiosenne porządki nie powinny ograniczać się tylko do mycia okien czy uporządkowania chaosu w garażu. Cieplejsza pora roku jest również doskonałym czasem na detoksykację organizmu, jako że spożywanie większej ilości przetworzonych produktów spożywczych w czasie zimy oraz ograniczona aktywność fizyczna przyczyniły się do nagromadzenia toksyn w ustroju. Co więcej, w przeciwieństwie do czyszczenia garażu, oczyszczanie organizmu nie musi być przykrą czynnością. Istnieje wiele produktów, które pomagają usuwać nadmiar toksyn naturalnie.

Oczyszczająca żywność

1  Buraki

Pewnie zauważyłeś, że wiele produktów wspomagających nasze zdrowie ma intensywne kolory. Ich żywe barwy wynikają z bogactwa zawartych w nich składników odżywczych i antyoksydantów (np. jagody, marchew czy buraki). Buraki to szczególnie cenny element diety oczyszczającej, ponieważ mają dużo witamin z grupy B i minerałów istotnych dla układu immunologicznego. Są pełne błonnika, który przyspiesza pasaż treści jelitowej, zmniejsza absorpcję glukozy, wiąże cholesterol i kwasy żółciowe, zwiększając tym samym ich wydalanie. Ponadto warzywa te odkwaszają, wspomagają pracę takich narządów, jak nerki i wątroba (kluczowy narząd rozkładający i neutralizujący toksyny).

2 Kurkuma

Kurkuma to powszechnie używana w tradycyjnej kuchni indyjskiej, aromatyczna, jasnożółta przyprawa. Jest ona również jednym z podstawowych produktów w medycynie ajurwedyjskiej. Jak to się często dzieje, jej dobroczynny wpływ na organizm, doceniany w starożytnych praktykach medycznych, został potwierdzony badaniami naukowymi. Główny składnik aktywny kurkumy – kurkumina – wykazuje właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antybakteryjne oraz fungistatyczne, czyli hamujące wzrost grzybów. Co więcej, poprawia trawienie, oczyszcza organizm i chroni przez uszkodzeniami wątroby.

3  Imbir

Ta znana od tysiąca lat, pochodząca z południowo-wschodniej Azji przyprawa wykazuje szereg cennych właściwości leczniczych. W wielu badaniach wykazano, że gingerol – główny aktywny składnik świeżego imbiru – działa antyzapalnie i antyoksydacyjnie, zapobiega powstawaniu prozapalnych prostaglandyn. Pobudza także układ odpornościowy, niszczy wirusy i ma silne działanie odtruwające.

4  Kiszonki

Kiszone warzywa również powinny znaleźć się w wiosennym menu. Proces kiszenia zwiększa strawność tych produktów i ilość niektórych składników odżywczych, w tym m.in. witamin z grupy B. Kiszona kapusta i kiszone ogórki są źródłem probiotyków, czyli pożytecznych bakterii fermentacji mlekowej, które regulują skład mikroflory przewodu pokarmowego, utrzymują kwaśne PH w jelicie i hamują rozwój bakterii gnilnych. Kiszonki wspomagają proces trawienia pokarmów, zwiększają odporność, odtruwają i sprzyjają eliminacji toksyn.

5  Cytryna

Cytryna pomaga organizmowi usunąć toksyny, a także jest doskonałym tonikiem dla wątroby i pęcherzyka żółciowego. Dostarcza sporych ilości witaminy C, która zwiększa aktywność krwinek białych i tym samym wzmacnia układ odpornościowy, przyśpiesza naprawę uszkodzonych komórek i tkanek, pomaga przeciwdziałać fermentacji w jelicie. Woda ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny poprawia perystaltykę jelit i zwiększa wydzielanie żółci, co pomaga zregenerować i odtruwać wątrobę. Doskonale oczyszcza, wątrobę, jelita i krwiobieg.

6  Świeże warzywa

Regularne spożywanie warzyw sezonowych korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, reguluje równowagę kwasowo-zasadową, działa odkwaszająco. W warzywach występują prawie wszystkie witaminy i składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Warzywa korzystnie wpływają na funkcjonowanie wątroby, trzustki i nerek, dzięki czemu organizm rozkłada i wydala więcej substancji chemicznych oraz produktów ubocznych przemiany materii. Wspomagają rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit i skutecznie chronią przed chorobami przewlekłymi. Zielone warzywa liściaste zawierają ponadto chlorofil, który neutralizuje metale ciężkie i toksyny, odżywia uszkodzone komórki i eliminuje wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki. Dzienna dawka świeżych zielonych warzyw pomaga oczyścić przewód pokarmowy i zapewnia mocne wsparcie dla układ odpornościowego.

[framed_box bgColor=”#FFE580″]Istnieje wiele doskonałych produktów, które wspomagają organizm w walce z nadmiarem toksyn w organizmie. Warto je włączyć do codziennej diety, aby w pełni korzystać z uroków wiosny i cieszyć się doskonałym samopoczuciem.

[/framed_box]