Siedmiu wspaniałych do sałatki | VIMED

Siedmiu wspaniałych do sałatki

rozmaryn Wiosna to doskonały czas na włączenie do swojej diety smacznych i bogatych w różnorodne warzywa sałatek, które stanowią źródło witamin, składników mineralnych, błonnika i przeciwutleniaczy. Podstawą udanej sałatki jest to, co zaostrza i równoważy smaki jej składników – dobry sos, czyli dressing. Wystarczy tylko kilka składników, aby tchnąć życie w wiotkie liście ulubionej sałaty czy przeobrazić mało wyraziste składniki w ucztę dla podniebienia. Zależnie od tego, z czego komponujemy naszą sałatkę, warto próbować różnorodnych dressingów – od ostrych, wyrazistych i mocno przyprawionych do łagodnych, kremowych, z cytrusową nutką. Poniżej przedstawiamy kilka przykładów dressingów, które mogą stać się atrakcyjnym akcentem ożywiającym prostą sałatkę.

1  Vinaigrette czosnkowy

czosnek Składniki:

  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • 1 mały ząbek czosnku, posiekany,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do małego słoiczka, słoik zakręcić i kilka razy dynamicznie nim potrząsnąć.

2  Pikantny z czerwonych chili

chilli Składniki:

  • sok z limonki,
  • ½ łyżeczki musztardy dijon,
  • 1 pokrojona w kostkę papryka chili,
  • ¼ łyżeczki oliwy z oliwek.

Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do małego słoiczka, słoik zakręcić i kilka razy dynamicznie nim potrząsnąć.

3  Cytrynowo-rozmarynowy

rozmaryn Składniki:

  • sok z cytryny,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • 6-8 łyżek oliwy,
  • listki z 1 gałązki świeżego rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do małego słoiczka, słoik zakręcić i kilka razy dynamicznie nim potrząsnąć.

4  Azjatycki z cytrusową nutką

madarynka Składniki:

Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do małego słoiczka, słoik zakręcić i kilka razy dynamicznie nim potrząsnąć.

5 Kremowy tahini

sezamSkładniki:

Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do małego słoiczka, słoik zakręcić i kilka razy dynamicznie nim potrząsnąć.

6  Zielony miętowy

miętaSkładniki:

Przygotowanie: Listki posiekać, przełożyć do małego słoiczka, dodać cukier, zalać wrzątkiem i wymieszać. Dodać ocet, wymieszać i odstawić na 30 minut.

7 Z suszonymi pomidorami

suszone pomidorySkładniki:

Przygotowanie: Wszystkie składniki wlać do małego słoiczka, słoik zakręcić i kilka razy dynamicznie nim potrząsnąć.

[framed_box bgColor=”#FFE6E0″]UWAGA! Sałatkę należy skropić dressingiem tuż przed podaniem – w przeciwnym wypadku liście sałaty nasiąkną nim i przestaną być chrupkie.

[/framed_box]

Podziel się...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *