Winogrona chronią przed zespołem metabolicznym | VIMED

Winogrona chronią przed zespołem metabolicznym

Jak wynika z badań, których wyniki przedstawiono na konferencji Experimental Biology w Bostonie, regularne spożywanie winogron może chronić przed uszkodzeniem narządów związanych z postępem zespołu metabolicznego i zmniejszyć kilka czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

W badaniu prowadzonym przez dr. E. Mitchella Seymoura z University of Michigan analizowano wpływ diety o wysokiej zawartości tłuszczu (tzw. zachodniej diety) z dodatkiem winogron i bez winogron (dieta kontrolna) na tkanki serca, wątrobę, nerki u szczurów podatnych na otyłość. Winogrona – mieszankę odmian czerwonej, zielonej i czarnej – podawano gryzoniom w formie liofilizowanego proszku przez prawie 90 dni.

Po trzech miesiącach u szczurów będących na diecie wzbogaconej o winogrona zaobserwowano znaczne zmniejszenie się poziomu markerów stanu zapalnego w organizmie, największy ich spadek odnotowano w wątrobie i brzusznej tkance tłuszczowej. W porównaniu do gryzoni będących na diecie kontrolnej szczury spożywające winogrona miały także mniej otłuszczoną wątrobę, nerki i jamę brzuszną. Co więcej, wykazano, że dzięki winogronom wzrosły markery obrony antyoksydacyjnej, zwłaszcza w wątrobie i nerkach.

[framed_box bgColor=”#E0FFFF”]Według naukowców winogrona chronią przed uszkodzeniem narządów w przebiegu zespołu metabolicznego, ponieważ zawierają wysoką ilość naturalnych związków fitochemicznych, takich jak polifenole.[/framed_box]

Zespół metaboliczny to grupa wzajemnie powiązanych czynników (podwyższone ciśnienie krwi, wysoki poziom cukru we krwi, nadmiar tkanki tłuszczowej wokół talii lub niski HDL /dobry cholesterol/ oraz podwyższone stężenie triglicerydów we krwi), które występując razem, znacznie zwiększają ryzyko chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy typu 2. Jest on ważnym problemem zdrowia publicznego, a liczba osób cierpiących z jego powodu systematycznie rośnie.

Nasze badania sugerują, że dieta wzbogacona w winogrona może odegrać kluczową rolę w ochronie przed zespołem metabolicznym i jego powikłaniami. Zarówno stan zapalny, jak i stres oksydacyjny odgrywają rolę w progresji chorób układu krążenia i dysfunkcji narządów w cukrzycy typu 2. Spożycie winogron wpływa na oba te czynniki w wielu tkankach. Jest to bardzo obiecujące odkrycie.

[framed_box bgColor=”#E0FFFF”]To badanie rozszerza i potwierdza wyniki wcześniej publikowanych badań dr. Seymoura, które wykazały, że dieta wzbogacona o winogrona zmniejsza czynniki ryzyka chorób serca i cukrzycy u szczurów podatnych na otyłość.

[/framed_box]