Dieta na długowieczność? | VIMED

Dieta na długowieczność?

Nie od dziś wiadomo, że wegetariański sposób odżywiania owocuje zmniejszonym ryzykiem wielu chorób przewlekłych, w tym nadciśnienia, zespołu metabolicznego, cukrzycy i choroby niedokrwiennej serca. Okazuje się jednak, że na tym dobroczynne działanie diety bezmięsnej się nie kończy. Amerykańskie badanie, którego wyniki opublikowano w najnowszym wydaniu magazynu „JAMA Internal Medicine”, przeprowadzone na ponad 70 000 uczestników, wykazało, że dieta wegetariańska sprzyja długowieczności. Efekt ten widoczny jest szczególnie u mężczyzn.

Zespół naukowców z Uniwersytetu Loma Linda w Kalifornii, pod kierownictwem Michaela J. Orlicha, analizował umieralność z określonej przyczyny w grupie 73 308 kobiet i mężczyzn, członków Kościoła Adwentystów Dnia Siódmego. Mając przed sobą wypełnione przez badanych kwestionariusze dotyczące zwyczajów żywieniowych, naukowcy podzielili ich na pięć grup: niewegetarian, semiwegetarian (jedzą drób, ryby, owoce morza), pescowegetarian (uwzględniają ryby i owoce morza), laktoowowegetarian (nie eliminują produktów mlecznych i jaj) i wegan (wykluczają wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego).

[framed_box bgColor=”#ECFFD8″]Badacze zaobserwowali, że w grupach wegetarian znajdowały się osoby na ogół starsze, bardziej wykształcone, pijące mniej alkoholu, palące mniej, bardziej aktywne fizycznie, szczuplejsze i będące najczęściej w związkach małżeńskich.

[/framed_box]

Podczas 6-letniego czasu obserwacji odnotowano 2570 zgonów wśród uczestników badania. Zaobserwowano, że skorygowany współczynnik ryzyka (ang. hazard ratio-HR) dla wszystkich przyczyn umieralności wśród wszystkich grup wegetarian był o 12 procent niższy niż w grupie mięsożerców. Co ciekawe, stwierdzono, że mężczyźni-roślinożercy rzadziej umierali z powodu chorób sercowo-naczyniowych i choroby niedokrwiennej serca niż ci niebędący na diecie wegetariańskiej.

[framed_box bgColor=”#ECFFD8″]Jak podkreślają autorzy badania, osoby na diecie wegetariańskiej mają większe szanse na to, by nie dać się pokonać chorobie, niż ludzie spożywający mięso. Ten korzystny efekt odnotowano również dla diety pescowegetariańskiej i laktoowowegetariańskiej.

[/framed_box]

Niektóre dowody wskazują, że wegetariańskie wzorce żywieniowe mogą wpływać na zmniejszenie umieralności w wyniku chorób, ale związek ten nie jest mimo wszystko dobrze jeszcze znany i wymaga dalszych badań