Zdrowe grillowanie | VIMED

Zdrowe grillowanie

Lato jest idealnym czasem na spotkania w ogrodach, na tarasach, nad wodą, a spotkania te nierozerwalnie łączą się z grillowaniem. Karkówka, kaszanka, boczek… Jak wiadomo, grillowane potrawy nie należną do najzdrowszych…. Ale nie musi tak być! Specjalnie z myślą o sezonie letnim podpowiadamy, jak przygotować zdrowe grillowane posiłki, dzięki którym przyjęcie w ogrodzie stanie się ucztą nie tylko dla zmysłów, ale i dla zdrowia.

Co na rozpałkę?

Dobrym materiałem do rozpalenia grilla jest węgiel drzewny lub drewno z drzew liściastych – to z drzew iglastych zawiera żywice, które podczas spalania tworzą rakotwórcze związki. Jako rozpałki nie należy używać kartonów, tektury – efekt może być podobny jak w przypadku iglaków.

Skrzydełko czy karczek?

Grill kojarzy nam się przede wszystkim z mięsem. Najchętniej grillujemy wieprzowinę, drób i przetwory z tych mięs (kiełbasy, kaszankę), zapominając o niebezpieczeństwie, na jakie się narażamy. „Ja poproszę dobrze wypieczone!” – znasz to skądś? Tymczasem wysmażona, chrupiąca skórka mięsa opiekanego w wysokiej temperaturze zawiera wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), substancje kancerogenne. Oprócz tego podczas grillowania tworzą się także dioksyny i furany, które także należą do substancji rakotwórczych. A to jeszcze nie koniec! Mięso z grilla to nie tylko substancje rakotwórcze, ale też duża liczba nadprogramowych kalorii i tłuszczu zwierzęcego, który negatywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.

Zdrowy grill, co podać?

Alternatywą dla tłustych mięs mogą być ryby, owoce morza i chudy drób. Grillową ucztę urozmaicą także warzywa z rusztu oraz sałatki. Jeśli szukasz inspiracji do stworzenia idealnego letniego menu na grilla, wypróbuj podane niżej przepisy.

Szaszłyki z krewetek

Składniki:

  • krewetki – dwie garści,
  • pomidorki koktajlowe – dwie garści.

Marynata:

  • 2 łyżki oliwy,
  • ½ papryczki chilli,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka posiekanej kolendry,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Przyrządź marynatę: wymieszaj wszystkie składniki (oliwę, sok z cytryny, posiekaną drobno papryczkę chilli, kolendrę, sól). Krewetki przepłucz, obierz, zamarynuj w lodówce przez 2-3 godziny. Pomidorki umyj. Przygotuj patyczki do szaszłyków. Na każdy patyczek nakłuwaj na przemian krewetki i pomidorki. Grilluj przez około 1-2 minuty z dwóch stron.

Szaszłyki z tofu

Składniki:

  • kostka tofu naturalnego,
  • małe pieczarki, ok. 10 sztuk,
  • papryka czerwona,
  • cukinia,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Warzywa umyj. Paprykę, cukinię i tofu pokrój w grubą kostkę. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj oliwę, sól, pieprz. Przygotuj patyczki do szaszłyków. Na każdy patyczek nakłuwaj na przemian tofu, pieczarki i warzywa. Grilluj przez około 1-2 minuty z każdej strony.

Grillowany pstrąg

Składniki:

  • pstrąg, wypatroszony,
  • 3 plasterki cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Przyrządź sos: oliwę, natkę i czosnek zmiksuj blenderem. Rybę umyj, osusz papierowym ręcznikiem, przypraw solą i pieprzem, a następnie natrzyj przygotowanym sosem (wierzch i środek). Przygotuj kawałek folii aluminiowej, na środku połóż pstrąga i ułóż na nim plasterki cytryny. Zawiń w folię, grilluj przez 4-5 minut z obu stron.

Ziołowe ziemniaczki

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków (małych),
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • gałązka rozmarynu,
  • sól, pieprz,
  • 1-2 łyżki oliwy.

Przygotowanie:

Ziemniaczki dokładnie wyszoruj (nie obieraj). Przyrządź sos: oliwę wymieszaj z drobno posiekanym rozmarynem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj sól i pieprz. W miseczce obtocz ziemniaczki w sosie. Przygotuj kilka kawałków folii aluminiowej, ziemniaczki zawiń w folię, grilluj je przez ok. 15 minut, obracając od czasu do czasu.

Grillowane warzywa

Składniki:

  • kolorowa papryka,
  • cukinia,
  • bakłażan,
  • cebula,
  • oliwa – 2 łyżki,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Warzywa umyj, pokrój cukinię, bakłażan i cebulę w grube plastry, paprykę w ósemki. Posmaruj warzywa oliwą przy pomocy pędzelka, oprósz solą. Grilluj przez 2-3 minuty z obu stron.

Sałatka letnia

Składniki:

  • świeży szpinak,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • truskawki,
  • oliwa,
  • sos balsamiczny,
  • sól.

Przygotowanie:

Szpinak, cebulę i truskawki umyj. Cebulę pokrój w cieniutkie plasterki, truskawki w ćwiartki, szpinak porwij. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj oliwę, sól do smaku, skrop sosem balsamicznym.