Bądź sprytniejszy od cukrzycy | VIMED

Bądź sprytniejszy od cukrzycy

Zwiększająca się zachorowalność na cukrzycę, a także śmiertelność z powodu tej choroby jest problemem globalnym. Prognozuje się, że już wkrótce cukrzyca stanie się siódmą przyczyną zgonów na świecie. W sytuacji, gdy kampanie informacyjne, pochłaniające ogromne środki finansowe, nie przynoszą zadowalających rezultatów, szczególnie ważna staje się aktywna profilaktyka polegająca przede wszystkim na wprowadzaniu działań zapobiegawczych. Wśród działań tych najistotniejszymi są wyciszenie istniejącego przewlekłego stanu zapalnego w organizmie oraz kształtowanie prawidłowych wzorców odżywiania, które będą utrwalane i – co ważne! – przekazywane dzieciom.

Według definicji zaproponowanej przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) cukrzyca jest to grupa chorób metabolicznych charakteryzujących się zwiększonym stężeniem glukozy we krwi, określanym jako hiperglikemia. Ten utrzymujący się przez dłuższy czas wysoki poziom cukru we krwi przyczynia się również do rozwoju miażdżycy, a w konsekwencji do choroby niedokrwiennej serca, choroby tętnic mózgowych i obwodowych. Według WHO ok. 50–80% pacjentów z cukrzycą umiera przedwcześnie z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Choroby układu krążenia stanowią pierwszą co do częstości przyczynę śmierci w Polsce i na świecie.

Skąd się bierze cukrzyca typu 2?

Szybkie tempo życia i związane z tym spożywanie coraz bardziej przetworzonej żywności, stres, brak czasu na relaks i zaniedbanie ruchu na świeżym powietrzu to tylko niektóre z wielu czynników odpowiedzialnych za rosnącą liczbę zachorowań na cukrzycę typu 2 w Polsce i na świecie. Do rozwoju tej choroby prowadzić mogą także: przewlekły stan zapalny oraz niedostateczne dotlenienie organizmu. O ile w przypadku niezdrowego stylu życia wiele zależy od nas samych, o tyle w walce ze stanem zapalnym i niedotleniem potrzebujemy wsparcia. Podpowiadamy, co zrobić, by skutecznie zawalczyć o swoje zdrowie i uchronić się przed cukrzycą lub zatrzymać rozwój choroby.

Przyczyna 1: stan zapalny

Powodem przewlekłego stanu zapalnego w organizmie człowieka mogą być infekcje wirusowe, pasożytnicze oraz spożywanie pokarmów wywołujących nietolerancje pokarmowe.

W tym ostatnim przypadku – jeśli spożywamy pokarmy, których nasz organizm nie toleruje – w organizmie pojawiają się mediatory stanu zapalnego. Wśród nich jest między innymi czynnik TNF-α, który zwiększa insulinooporność tkanek (i przyczynia się do rozwoju otyłości). Utrzymywanie się insulinooporności przez kilka lat to pierwszy krok do rozwoju cukrzycy typu 2. Dodatkowo nadmiar insuliny we krwi powoduje uszkodzenia arterii i pobudza przez to reakcje naprawcze, podwyższa poziom LDL (tzw. złego cholesterolu), zmniejsza poziom HDL (tzw. dobrego cholesterolu) i prowadzi do powstania płytki miażdżycowej. Ponadto – jak podają Agatha i Calvin Trash (uznani lekarze, autorzy licznych publikacji i założyciele Instytutu Edukacji Zdrowotnej w stanie Alabama – Uchee Pines) – nadmiar insuliny we krwi u kobiet zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi.

Nie mniej ważnym czynnikiem, sprzyjającym utrzymywaniu się przewlekłego stanu zapalnego w organizmie jest kumulacja toksyn w komórkach. W obliczu coraz większej koncentracji toksyn w środowisku organizm człowieka nie radzi sobie z dostateczną ich eliminacją.

Rozwiązanie: dieta + oczyszczenie organizmu

Podstawą skutecznej profilaktyki i leczenia cukrzycy jest m.in. wykluczenie źródeł przewlekłego stanu zapalnego wywołanego poprzez szkodliwe działanie nietolerowanych pokarmów oraz kumulację toksyn w organizmie.

W oparciu o najnowsze doniesienia medyczne i badania przeprowadzone w Polsce i na świecie specjaliści Centrum Medycznego VIMED opracowali plan działań profilaktycznych – tzw. terapię fenotypową, której zastosowanie u pacjentów z cukrzycą już po miesiącu owocuje wyraźnym spadkiem poziomu glukozy we krwi. Program ten bazuje na wynikach testu opóźnionej alergii pokarmowej, pozwalającego na ułożenie indywidualnej diety eliminacyjno-rotacyjnej o charakterze przeciwzapalnym, z uwzględnieniem działań mających na celu podniesienie insulinowrażliwości komórek organizmu.

Uzupełnieniem programu dietetycznego są zabiegi medycyny fizykalnej, dzięki którym – w wyniku dogłębnego oczyszczania, regeneracji i odżywienia organizmu na poziomie komórkowym – dochodzi do mobilizacji naturalnych mechanizmów obronnych, co w efekcie pozwala wyeliminować przewlekły stan zapalny.

Przyczyna 2: niedotlenienie organizmu

Do prawidłowego wykorzystania glukozy i przekształcenia jej w energię komórki potrzebują odpowiednich ilości tlenu. Jak wynika z badań i obserwacji przeprowadzonych przez dr Ingeborg Hoyer i Juttę Plath, czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju cukrzycy typu 2 mogą być zaburzenia procesu trawienia cukru wynikające z niedoboru tlenu w komórkach organizmu, prowadzące do niepełnego rozkładu cukru w organizmie.

Rozwiązanie: tlenoterapia hiperbaryczna

Dopełnieniem terapii fenotypowej stosowanej w leczeniu i profilaktyce cukrzycy jest zastosowanie hiperbarycznej terapii tlenowej (HBOT). Ta nieinwazyjna metoda terapeutyczna, wykorzystująca 100-procentowy tlen pod zwiększonym ciśnieniem atmosferycznym w specjalnym pomieszczeniu, tzw. komorze hiperbarycznej, to jedna z najbardziej efektywnych metod dostarczania tlenu do wszystkich komórek ciała. Wykorzystanie ciśnienia wyższego niż atmosferyczne pozbawia tlen fizjologicznych barier przenikania przez tkanki. Oznacza to, że ów życiodajny gaz może przenikać do obszarów źle ukrwionych, np. do ran czy ognisk udarowych, skutecznie dotleniając tkanki.

Rolą tlenoterapii hiperbarycznej w leczeniu cukrzycy jest zatem dotlenienie niedotlenionych tkanek, pokrycie zwiększonego zapotrzebowania komórek na tlen, regulacja poziomu cukru we krwi oraz stymulacja wzrostu naczyń krwionośnych i zakończeń nerwowych ulegających niszczeniu pod wpływem choroby. Ponadto tlenoterapia hiperbaryczna zmniejsza ryzyko powikłań cukrzycy, takich jak udar mózgu, zawał serca, ślepota, zakrzepica i konieczność amputacji kończyn. Dzięki połączeniu dietoterapii z terapią tlenową zwiększa się insulinowrażliwość komórek organizmu, a poziom insuliny i glukozy we krwi ulega normalizacji.