Masło orzechowe kontra rak piersi

Badania wykazały, że regularne spożywanie masła orzechowego przez dziewczynki w wieku dziecięcym i nastoletnim może zmniejszać ryzyko zachorowania przez nie na łagodne choroby piersi w wieku dorosłym. Eksperci są zgodni, że zmiany takie – niebędące jeszcze zmianami nowotworowymi w tkance piersiowej – są czynnikiem sprzyjającym powstawaniu raka piersi.

W ramach badania, którego wyniki opublikowano online 17 września w Breast Cancer Research and Treatment, finansowanego przez Breast Cancer Research Foundation oraz Amerykański Narodowy Instytut Zdrowia, naukowcy poddali analizie nawyki żywieniowe ponad 9000 kobiet. Obserwacje rozpoczęto w 1996 roku, kiedy panie miały 9 do 15 lat, i prowadzono do roku 2010, gdy stały się one dorosłymi osobami.

[framed_box bgColor=”#FFECF6″]Uczestniczki tego długoterminowego badania uzupełniały kwestionariusze dotyczące diety i ćwiczeń fizycznych. Od roku 1996 do roku 2001 wypełniały je raz do roku, od roku 2002 do roku 2010 – cztery razy. Kwestionariusz zawierał także pytania na temat łagodnych zmian w piersiach – zmiany takie zdiagnozowano aż u 112 kobiet.

[/framed_box]

Wypełnione kwestionariusze pozwoliły naukowcom przeanalizować dietę młodych kobiet. Najpierw przyjrzeli się oni spożyciu tłuszczów zwierzęcych, białka i warzyw. Następnie skupili się na konkretnych produktach spożywczych, w tym maśle orzechowym, orzeszkach ziemnych, fasoli i kukurydzy.

Jak powiedział dr Graham Colditz, jeden z autorów badania, zastępca dyrektora ds. zapobiegania i kontroli chorób nowotworowych w Centrum Siteman w Washington University School of Medicine w St. Louis, obserwacje dowiodły, że jedzenie masła orzechowego trzy razy w tygodniu zmniejsza o 39 procent ryzyko łagodnych zmiany piersi. Zmiany takie, dość powszechne, są znanym czynnikiem ryzyka raka piersi. Przed menopauzą „około jedna na cztery kobiety ma łagodne zmiany potwierdzone na podstawie biopsji” – powiedział Colditz. – „Jest oczywiste, że istnieje silny związek pomiędzy łagodnymi zmianami w piersiach i późniejszym ryzykiem raka piersi”. W zależności od charakteru łagodnej zmiany może ona zwiększać ryzyko raka piersi nawet trzykrotnie.

Myślę, że te wyniki dają nam ogromną nadzieję na opracowanie nowej strategii zapobiegania nowotworowi piersi.

[framed_box bgColor=”#FFECF6″]Naukowcy, którzy w poprzednich badaniach analizowali m.in. wpływ mleka na powstawanie chorób piersi, nie potrafią jeszcze wyjaśnić, dlaczego masło orzechowe ma takie właściwości. Colditz uważa, że może to być zasługa obecnego w tym produkcie białka, na razie jednak wyniki te należy – jego zdaniem – traktować jedynie jako informację, aby w diecie dzieci i nastolatków niezdrowe przekąski, takie jak batoniki i ciastka, zastąpić masłem orzechowym.

[/framed_box]