Nakarm swoje włosy | VIMED

Nakarm swoje włosy

Jesień to czas, kiedy warto zadbać o włosy, które po letnich kąpielach słonecznych są często matowe i łamliwe. Kurację regeneracyjną warto zastosować również „od środka”, poprzez uwzględnienie w diecie produktów spożywczych mogących poprawić wygląd włosów.

Stan naszych włosów zależy od wielu czynników – może pogorszyć go brak równowagi hormonalnej, zbyt mała ilość snu czy palenie papierosów, ale także niewłaściwe odżywianie. Jak przekonuje Lisa Drayer, dietetyk z Nowego Jorku, autorka The Beauty Diet, „Podobnie jak w każdej innej części naszego ciała, procesy, które wpływają na zdrowe i silne włosy zależą od odpowiedniej diety”. Jeśli zatem zależy Ci na tym, by wzmocnić mieszki włosowe, poprawić stan skóry głowy i sprawić, aby Twoje włosy były mocne, lśniące i zdrowe, skomponuj odpowiednio swoją dietę.

Przedstawiamy listę produktów, które w znaczący sposób mogą wpłynąć na wygląd Twoich włosów:

1  Łosoś

Jest bogaty w białko i witaminę D – dwa składniki kluczowe dla kondycji włosów. Dodatkowo zawiera kwasy tłuszczowe Omega-3, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować, a które są potrzebne do wzrostu włosów składających się w około 3% właśnie z kwasów tłuszczowych Omega-3. Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz lub nie chcesz sięgnąć po łososia, nie martw się! Podobne właściwości odżywcze mają śledzie, sardynki, pstrąg, makrela, a także pestki dyni, awokado i orzechy włoskie.

2  Orzechy włoskie

Zawierają wspomniane wcześniej kwasy tłuszczowe Omega-3, ale stanowią także źródło biotyny i witaminy E, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem DNA. Obecność tych składników w diecie jest szczególnie ważna, ponieważ włosy często narażone są na działanie promieni słonecznych i trudno je przed nimi uchronić. Zbyt mała ilość biotyny w diecie może prowadzić do utraty włosów. Orzechy włoskie dostarczają także miedzi – minerału, który w pomaga utrzymać naturalny kolor włosów i sprawia, że są one lśniące. Jeśli nie przepadasz za orzechami włoskimi, używaj produkowanego z nich oleju. Świetnie nadaje się on do sałat i sałatek, ale także do deserów.

3  Ostrygi

Ostrygi zawierają sporo białka (włosy składają się aż w 97% z białka!), ale przede wszystkim są one wspaniałym źródłem cynku, którego brak może prowadzić do nadmiernego wypadania włosów (a nawet rzęs), a także do przesuszenia i łuszczenia się skóry głowy. Cynku dostarczamy organizmowi również dzięki spożywaniu kasz i zbóż z pełnego przemiału oraz orzechów, jaj i wołowiny.

4  Mango

Mango jest doskonałym źródłem antyoksydantów, m.in. beta-karotenu przekształcanego przez organizm w witaminę A, bez której w zasadzie nie może funkcjonować żadna komórka naszego ciała. Zbyt mała ilość witaminy A może przyczyniać się do powstawania łupieżu i świądu skóry głowy. Aby dostarczyć organizmowi cennego beta-karotenu, warto sięgnąć także po marchew, melona, dynię i morele.

5  Jajka

Jajka są doskonałym źródłem białka, a także czterech kluczowych dla włosów pierwiastków: cynku, selenu, siarki i żelaza. To ostatnie jest szczególnie ważne, ponieważ pomaga dostarczyć tlen do mieszków włosowych. Zbyt niski poziom żelaza w organizmie, czyli anemia, przyczynia się (szczególnie u kobiet) do wzmożonej utraty włosów.

6  Szpinak

Szpinak pomaga zachować zdrowy wygląd włosów i skóry głowy dzięki zawartości żelaza, beta-karotenu, kwasu foliowego i witaminy C. Podobne działanie wywoływać będzie także spożycie warzyw o zielonych liściach, brokułów, kapusty włoskiej i botwinki.

7  Soczewica

Te maleńkie groszki mogą znacząco wpłynąć na kondycję naszych włosów. Soczewica jest bogatym źródłem białka, żelaza, cynku i biotyny. Podobne właściwości odżywcze mają także nasiona innych roślin strączkowych: soi, fasoli i ciecierzycy.