Zamiast leków-jagody! | VIMED

Zamiast leków-jagody!

Jagody są bogatym źródłem związków fitochemicznych zwanych polifenolami, które – jak przekonują naukowcy – wykazują szereg korzyści zdrowotnych. Dowiodły tego m.in. najnowsze badania przeprowadzone w University of Maine.

Badanie, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie Applied Physiology, Nutrition and Metabolism” wykazało, że ​​regularne spożywanie jagód może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia lub zapobiec zmianom patologicznym związanym z zespołem metabolicznym, w tym chorobom układu krążenia i cukrzycy.

Zespół metaboliczny (ZM) to zbiór wzajemnie powiązanych czynników metabolicznych – takich jak otyłość, nadciśnienie tętnicze, dyslipidemia, stan zapalny, podwyższone stężenie glukozy, oporność na insulinę i dysfunkcja śródbłonka – zwiększających istotnie ryzyko rozwoju miażdżycy i cukrzycy typu 2 oraz powikłań sercowo-naczyniowych.

ZM dotyka około 37% dorosłych w USA, tymczasem w żywności znajduje się wiele substancji mogących zapobiegać ZM, które zmniejszają zapotrzebowanie na leki i interwencje medyczne

Zdaniem naukowców do najcenniejszych produktów o działaniu prozdrowotnym należą jagody.

– Nasze wcześniejsze badania wykazały, że bogate w polifenole jagody wywierają korzystne działanie na układ krążenia szczurów z problemami naczyniowymi i nadciśnieniem tętniczym. Nowe odkrycia pozwalają stwierdzić, że korzyści te dotyczą także otyłych szczurów cierpiących na zespół metaboliczny (przypominający ZM u człowieka) – mówi dr Klimis-Zacas.

Naukowcy przeprowadzający badanie zaobserwowali, że podawanie szczurom przez 8 tygodni jagód (w ilości odpowiadającej 2 szklankom tych owoców w diecie człowieka) zaowocowało poprawą stanu ścian naczyń krwionośnych gryzoni, przepływu krwi i regulacją ciśnienia krwi. Daje to nadzieję osobom zmagającym się z zespołem metabolicznym, dla którego charakterystyczna jest dysfunkcja śródbłonka, która prowadzi bezpośrednio do miażdżycy.

Poprzednie badania dowiodły, że jagody zmniejszają przewlekły stan zapalny, poprawiają nieprawidłowy profil lipidowy i regulują ekspresję genów powiązanych z zespołem metabolicznym, a teraz okazało się, że te małe owoce mają jeszcze większy potencjał. Normalizują one oksydację, odpowiedź zapalną i funkcję śródbłonka, dzięki czemu ich regularne spożycie może również przyczynić się do poprawy stanu zdrowia osoby chorej na zespół metaboliczny lub zapobiec zmianom patologicznym związanym z tym schorzeniem.