Badanie, którego wyniki opublikowano w czasopiśmie „Applied Physiology, Nutrition and Metabolism” wykazało, że regularne spożywanie jagód może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia lub zapobiec zmianom patologicznym związanym z zespołem metabolicznym, w tym chorobom układu krążenia i cukrzycy.
Zespół metaboliczny (ZM) to zbiór wzajemnie powiązanych czynników metabolicznych – takich jak otyłość, nadciśnienie tętnicze, dyslipidemia, stan zapalny, podwyższone stężenie glukozy, oporność na insulinę i dysfunkcja śródbłonka – zwiększających istotnie ryzyko rozwoju miażdżycy i cukrzycy typu 2 oraz powikłań sercowo-naczyniowych.
ZM dotyka około 37% dorosłych w USA, tymczasem w żywności znajduje się wiele substancji mogących zapobiegać ZM, które zmniejszają zapotrzebowanie na leki i interwencje medyczne
Zdaniem naukowców do najcenniejszych produktów o działaniu prozdrowotnym należą jagody.
Poprzednie badania dowiodły, że jagody zmniejszają przewlekły stan zapalny, poprawiają nieprawidłowy profil lipidowy i regulują ekspresję genów powiązanych z zespołem metabolicznym, a teraz okazało się, że te małe owoce mają jeszcze większy potencjał. Normalizują one oksydację, odpowiedź zapalną i funkcję śródbłonka, dzięki czemu ich regularne spożycie może również przyczynić się do poprawy stanu zdrowia osoby chorej na zespół metaboliczny lub zapobiec zmianom patologicznym związanym z tym schorzeniem.