Zatrułeś się? Być może zawdzięczasz to nie nieświeżemu jedzeniu w restauracji, ale własnej kuchni! Według Centers for Disease Control każdego roku 76 milionów Amerykanów
choruje od żywności. Choć kuchnia jako miejsce, gdzie przygotowujemy posiłki, powinna być najbardziej sterylnym pomieszczeniem w domu, to właśnie tu czai się najwięcej bakterii.
Według mikrobiologów z University of Arizona niejednokrotnie mniej groźne dla zdrowia jest szykowanie posiłków na desce sedesowej niż na kuchennej desce do krojenia!
Niestety, nie da się w 100% ochronić przed zatruciem, ale pewne zachowania mogą pomóc znacząco zmniejszyć ryzyko. Niektóre z tych czynności ochronnych, np. mycie rąk przed jedzeniem, wynikają ze zdrowego rozsądku, inne nie są tak oczywiste. Poznaj pięć potencjalnych źródeł zakażenia w kuchni i zobacz, jak się przed nimi uchronić.
Zagrożenie 1: kuchenna gąbka
Niepozorna kuchenna gąbka to siedlisko chorobotwórczych mikroorganizmów. W rzeczywistości może zawierać aż 150 razy więcej
bakterii, pleśni i drożdży niż szczoteczka do zębów! „Ponieważ rzadko dezynfekujemy gąbkę pomiędzy kolejnym jej użyciem, bakterie mnożą się na niej błyskawicznie” – mówi dr Rob Donofrio, dyrektor ds. mikrobiologii NSF International. Choć większość znajdujących się na niej zarazków raczej nie sprawi, że zachorujesz, to mogą zdarzyć się wśród nich i takie, jak Salmonella i E. coli, które są potencjalną przyczyną poważnych chorób. Aby zapobiec zatruciu, namocz gąbkę i podgrzewaj ją przez 2 minuty w mikrofalówce lub namocz ją we wrzątku z dodatkiem octu lub soku z cytryny (pozostaw gąbkę w roztworze, aż ten wystygnie). Zmieniaj często gąbki i pamiętaj, że ich brzydki zapach informuje o tym, że należy je jak najszybciej zastąpić nowymi.
Zagrożenie 2: Twoja lodówka
Nawet gdy posiadamy bardzo drogi, najnowszy model lodówki, musimy o niego regularnie dbać. Największym niebezpieczeństwem są tu
grzyby pleśniowe, które doskonale rozwijają się w zamkniętych i niewietrzonych miejscach. Stosuj zasadę: „Pierwsze weszło, pierwsze wyszło”. Lodówkę regularnie rozmrażaj, jeśli nie posiada systemu, który zrobi to automatycznie. Pamiętaj o jej myciu. Produkty muszą być w niej tak ustawione, aby powietrze mogło krążyć między nimi i je ochładzać. Niskie temperatury spowalniają rozwój bakterii, dlatego tak ważne jest, abyś upewnił się, że we wnętrzu panuje odpowiednia temperatura. Miej oko na termometr, a żadne zakażenie Ci nie grozi.
Zagrożenie 3: Deska do krojenia
Jedno z ulubionych miejsc bakterii. Specjaliści ostrzegają, że na desce do krojenia żyje nawet 50 razy więcej mikroorganizmów niż na desce klozetowej! Zazwyczaj używamy jednej lub dwóch desek do krojenia i nie zwracamy uwagi na to, co się na niej kroi. A to błąd, który grozi bólem brzucha i zatruciem. Zawsze powinniśmy oddzielać żywność ugotowaną od surowej. Ponadto aby zmniejszyć ryzyko przeniesienia bakterii z jednego produktu na drugi, stosuj oddzielnie deski do krojenia surowego mięsa, ryb czy siekania warzyw. Dobra wiadomość jest taka, że materiał, z którego wykonana jest deska, nie ma znaczenia dla zdrowia. Możesz kroić na szklanej, plastikowej czy silikonowej powierzchni, ważne tylko, żeby była ona twarda.
Zagrożenie 4: Drewniane przedmioty
Jeżeli Twoje drewniane akcesoria kuchenne – łyżki, widelce, tłuczki, walki, chochelki, miski czy też deski – są popękane, sczerniałe lub uszkodzone, to nie zastanawiaj się długo i wymień je na nowe. Bakterie, które przedostaną się do szczelin i wnętrza takich sprzętów, mogą wydostawać się na zewnątrz, zakażając żywność. Pamiętaj! Zmiana koloru drewna może świadczyć o jego gniciu, co równoznaczne jest z obecnością mikroorganizmów. Nie myj drewnianych naczyń i innych akcesoriów w zmywarce, ponieważ szybciej się poniszczą. Aby usunąć nieprzyjemne zapachy, np. ryby lub czosnku, potrzyj przedmiot połówką cytryny. Wycieraj drewniane akcesoria po każdym umyciu.
Zagrożenie 5: Ściereczki
Bakterie czyhają na ciebie również na ściereczkach kuchennych i ręcznikach. Resztki pożywienia, temperatura, wilgoć to doskonałe warunki dla mikroorganizmów. Według mikrobiologów z University of Arizona na kuchennym ręczniku można ich znaleźć nawet milion! Ścierki i ręczniki po użyciu dokładnie susz i często wymieniaj. Do wycierania doraźnego używaj kuchennych ręczników papierowych. Ścierki kuchenne zachowaj wyłącznie do wycierania umytych naczyń i garnków. Często zmieniaj ścierki i gąbki lub pierz je dwa razy w tygodniu w wysokiej temperaturze (minimum 70⁰C) albo z użyciem chlorowego wybielacza.
0 Komentarze
Ciekawy artykuł. Myślę, że znaczna część społeczeństwa nie ma pojęcia jak wygląda rzeczywistość. To porównanie do krojenia na desce klozetowej bardzo mocno i pobudza wyobraźnię. Ponadto zawsze myślałam, że rodzaj deski do krojenia ma znaczenie – człowiek uczy się całe życie. W każdym razie potwierdza to moją teorię co do stosowania mydła antybakteryjnego. Bo jednak bakterie mają znaczący wpływ na pojawiające się osłabienia naszego organizmu czy zatrucia układu pokarmowego.