Jak naturalnie obniżyć cholesterol?
Według badania WOBASH (Wieloośrodkowe Ogólnopolskie Badanie Stanu Zdrowia Ludności prowadzone pod patronatem Ministerstwa Zdrowia) aż 67% dorosłych mężczyzn i 64% kobiet ma podwyższony poziom cholesterolu całkowitego w organizmie. Czy zatem 2/3 społeczeństwa skazane jest na dożywotnie stosowanie leków? Na szczęście nie! Wystarczy zmodyfikować dotychczasowe menu. Należy uwzględnić w nim produkty naturalne, które mogą skutecznie zredukować poziom cholesterolu we krwi. Jak przekonuje dr John Sievenpiper ze szpitala St. Michael’s Hospital w Toronto, autor metaanalizy 26 randomizowanych badań klinicznych z udziałem 1037 osób, doskonałym wyborem dietetycznym będą nasiona roślin strączkowych.
Rośliny strączkowe obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL
Badania przeprowadzone przez kanadyjskich naukowców pokazały, że spożywanie nasion roślin strączkowych pomaga znacząco obniżyć poziom tak zwanego „złego” cholesterolu LDL. Przy czym – jak się okazuje – zmiany te są większe u mężczyzn niż u kobiet. Być może wynika to z faktu, że panowie zazwyczaj odżywiają się gorzej od pań, przez co mają na ogół wyższy poziom cholesterolu we krwi. To z kolei sprawia, że przejście na zdrową dietę przynosi im więcej korzyści i bardziej zauważalne efekty.
0 Komentarze
Wszystko się zgadza, tylko w jaki sposób rośliny strączkowe obniżają ilość chłanianego białka i tłuszczu?
Nie rozumiem, za bardzo tego. Skoro są źródłem białka, to jak mogą obniżać jego wchłanianie.
Jedynie co mi przychodzi do głowy, to że organizm w jednej porcji jest w stanie przyswoić 30g czystego białka, a reszta jest po prostu wydalana.
Zawarty w roślinach strączkowych błonnik pokarmowy utrudnia proces enzymatycznego trawienia białka oraz jego wchłanianie. Włókno roślinne oplata cząsteczki białka utrudniając do nich dostęp enzymów trawiennych. Ponadto wchłanianie białka pogarszają również zawarte w roślinach strączkowych związki tj. inhibitory proteaz, które blokują enzymy trawiące białka i dzięki nim przyswajalność aminokwasów zmniejsza się.
Nierozpuszczalna frakcja błonnika utrudnia także przyswajanie tłuszczu w przewodzie pokarmowym. Zamiast ulec strawieniu i wchłonąć się do krwi, część tłuszczu jest od razu usuwana z organizmu.