Jedząc to uchronisz się przed rakiem | VIMED

Jedząc to uchronisz się przed rakiem

O wartości odżywczej grzybów mówi się różnie. Do niedawna jeszcze panowało powszechne przekonanie, że nie wnoszą one do dań nic poza niewielką zawartością soli mineralnych i specyficznym smakiem oraz aromatem, okazuje się jednak, że pewne rodzaje grzybów są niezwykle cennym składnikiem spożywczym.

Przez wieki grzyby shiitake (z łac. Lentinula edodes) były wykorzystywane w krajach Azji Wschodniej jako naturalne lekarstwo. Tradycyjna medycyna chińska zalecała je na przykład osobom zmagającym się z przewlekłym zmęczeniem lub cierpiącym na choroby układu oddechowego, mającym słabe krążenie krwi, osłabiony układ odpornościowy. Z kolei w Japonii ceniono je za właściwości anty-agingowe. W końcu shiitake podbiły także nasz kontynent – Europejczycy, którzy przez lata skrupulatnie studiowali pod mikroskopem właściwości zdrowotne tych azjatyckich grzybów, docenili ich wpływ na organizm, a dokładniej zdolność do obniżania stężenia cholesterolu we krwi.

Jeszcze inne właściwości zdrowotne shiitake udało się wykryć amerykańskim naukowcom, którzy wyniki swych najnowszych obserwacji opublikowali w czasopiśmie „Cancer Prevention Research”, a następnie przedstawili je na dorocznym spotkaniu Society of Gynecological Oncology w Tampa na Florydzie w marcu 2014 roku. Zauważyli oni, że grzyby shiitake mogą również wspomagać walkę z rakiem szyjki macicy, dzięki czemu wydają się realną alternatywą dla agresywnych metod leczenia nowotworu.

Według twórców badania z University of Texas Health Science Center Medical School, grzyby shiitake zawierają alfa-glukan, a dokładniej związek AHCC (Active Hemicellulosed Compound), który może pomóc w hamowaniu tempa wzrostu nowotworu raka szyjki macicy wywołanego przez wirusa brodawczaka ludzkiego (HPV). W badaniu przeprowadzonym na myszach wykazano, że ten występujący w grzybach shiitake związek potrafi pokonać wirusa HPV już w ciągu 90 dni.

[framed_box bgColor=”#FFE8EF”]Według autorów badania AHCC stymuluje system odpornościowy i dzięki temu skuteczniej walczy z chorobą. Zwiększa on liczbę i aktywność komórek NK (z ang. Natural Killer – naturalni zabójcy), które skutecznie odpierają atak wirusów i hamują wzrost komórek nowotworowych.

[/framed_box]

Wyniki doświadczenia sugerują, że codzienne dozowanie związku AHCC może wspomagać profilaktykę i leczenie raka szyjki macicy wywołanego przez HPV. Co więcej, dodawanie AHCC do podstawowych schematów leczenia raka szyjki macicy wydaje się sposobem na poprawę wskaźników leczenia i zapobiegania nawrotom.