Zapobiegaj próchnicy jedząc. . . | VIMED

Zapobiegaj próchnicy jedząc. . .

Winogrona! Tak twierdzą francuscy i hiszpańscy naukowcy.

Rezultaty badań przeprowadzonych na uniwersytetach w Madrycie i Bordeaux są zaskakujące, okazało się bowiem, że niepozorne winogrona zawierają organiczne związki chemiczne – polifenole –  a te z kolei skutecznie zwalczają bakterie powodujące próchnice.

Co ciekawsze, to nie miąższ z winogron jest głównym sprzymierzeńcem w walce o zdrowe zęby, a skórka i pestki, dlatego nie wypluwajcie ich jedząc te owoce.

[framed_box bgColor=”#FFE8EE”]A jaki rodzaj winogron zawiera najwięcej polifenoli? Czerwone i czarne, które zawierają wielokrotnie więcej tego związku niż winogrona białe. To kolejny dowód, że pożywienie jest lekarstwem – zacznij dbać o zdrowie jamy ustnej jedzeniem!

[/framed_box]