Kto zjada wszystko, ratuje środowisko! | VIMED

Kto zjada wszystko, ratuje środowisko!

FB
IN
YT
YT

Czy wiesz, że na świecie marnuje się 1/3 wyprodukowanej żywności? Jak podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, co roku wyrzucamy 1,3 mld ton jedzenia. W Europie marnuje się 89 mln ton żywności – gdybyśmy chcieli ją zapakować do tirów o ładowności 40 ton, wypełniłaby 2 225 000 pojazdów! Do kosza trafia 20-30% kupionego jedzenia, 2/3 nadawałoby się jeszcze do spożycia. Co więcej, istnieją kraje, w których wyrzuca się więcej żywności niż opakowań (np. w Wielkiej Brytanii ponad 25% żywności jest wyrzucana w nietkniętym opakowaniu)! Do marnowania jedzenia przyznaje się aż 39% konsumentów (Millward Brown SMG/KRC, 09.2011 r.)…

Marnotrawstwo żywności jest jednym z naczelnych problemów krajów wysoko rozwiniętych i – co ważne – dotyczy nie tylko konsumentów, ale i producentów żywności. Czołowymi marnotrawcami są Europa i Ameryka Północna, gdzie jedna osoba wyrzuca statystycznie 95-115 kg żywności rocznie. Skala tego problemu jest więc duża (dla porównania: w Afryce w pewnych rejonach marnuje się 1/10 tej ilości).

W Polsce w koszu ląduje blisko 9 mln ton żywności (Eurostat 2006 r.). Powyższe dane sytuują nasz kraj na piątej pozycji wśród państw marnujących najwięcej jedzenia w Unii Europejskiej – za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią. Wyrzucamy najczęściej pieczywo, ziemniaki, wędliny, warzywa i owoce.

Z badań wynika, że społeczeństwo zdaje sobie sprawę z ekologicznych następstw tego procesu i klasyfikuje go problem jako społeczny. Okazuje się, że najwięcej żywności marnują w naszym kraju młodzi ludzie pracujący w dużych miastach. Jako pokolenie przejściowe nie doświadczyli oni braku produktów na półkach w latach 80. i rozpieszczeni są pełnymi półkami w sklepach, które na przełomie XX i XXI wieku stały się normalnym elementem naszego życia.

Co według nas jest główną przyczyną marnowania żywności?

  • przegapienie terminu przydatności do spożycia,
  • zbyt duże porcje posiłków,
  • zbyt duże zakupy,
  • niewłaściwe przechowywanie,
  • zakup złego jakościowo produktu,
  • brak pomysłów na wykorzystanie składników do różnych dań.

Wielkie metropolie miejskie na świecie (np. Nowy Jork) są świadome problemów, jakie powoduje marnowanie żywności, dlatego bardzo często w restauracjach możemy spotkać się z pewnego rodzaju restrykcjami dotyczącymi tego tematu, np. za niespożycie całego posiłku na klientów nakładane są kary w wysokości nawet 50$! W Polsce przepisów takich nie ma, nie oznacza to jednak, że możemy sobie pozwolić na wyrzucanie żywności. Marnując jedzenie, nie tylko nie szanujemy własnych pieniędzy, ale też zwiększamy ilość produkowanych śmieci i negatywnie wpływamy na klimat, wodę i energię. Oto kilka przykrych konsekwencji:

  • Marnowanie żywności przyspiesza zmiany klimatyczne. Metan, który pochodzi z gnijącego jedzenia, jest 20 razy bardziej niebezpiecznym gazem cieplarnianym niż dwutlenek węgla!   
  • Kilogram wyrzuconej wołowiny oznacza zmarnowanie 5-10 ton wody użytych do jej wyprodukowania. To pojemność małego basenu! Trzeba przy tym pamiętać, że Polska ma jedne z najmniejszych w Europie zasoby wody.
  • Wytworzenie każdej żywności: puszki tuńczyka, torebki ryżu, butelki oleju rzepakowego, czy nawet transport np. awokado, oznacza konkretne ilości energii zużytej w procesie produkcyjnym. Wyrzucenie do śmietnika żywności to zatem nie tylko strata tego, co kupiliśmy, ale również marnowanie prądu.
  • Każda tona wyrzucanego jedzenia to równowartość 4,2 ton CO2 emitowanego do środowiska.

Jak możesz przeciwdziałać marnowaniu i chronić środowisko?

  1. Bądź świadom problemu i pamiętaj o jego konsekwencjach.
  2. Rób plan posiłków na każdy tydzień.
  3. Na zakupy idź z przygotowaną wcześniej listą.
  4. Nie wybieraj się do sklepu, kiedy jesteś głodny, bo kupisz więcej, niż potrzebujesz.
  5. Kupuj produkty lokalne, by przeciwdziałać emisji gazów cieplarnianych uwalnianych podczas transportu produktów.
  6. Przechowuj produkty w lodówce.
  7. Jedz często, ale nakładaj sobie racjonalne porcje.
  8. Warzywa, owoce i produkty łatwo psujące się nabywaj na bieżąco, odpowiednio do potrzeb.
  9. Segreguj śmieci.
  10. Codziennie doceniaj to, co masz!