Dlaczego warto wykonać cytotoksyczny test nietolerancji pokarmowej?

Nie masz energii, często czujesz zmęczenie, pomimo odpowiedniej ilości snu, dokuczają Ci bóle głowy i stawów, a może masz wzdęcia, zaparcia, problemy skórne, nadciśnienie, miażdżycę, problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała lub inne przewlekłe dolegliwości o nieznanym podłożu? Takie dolegliwości na ogół nie są utożsamiane z alergią pokarmową. Tymczasem okazuje się, że te niepożądane reakcje organizmu bardzo często są wywołane przez nietolerancje pokarmowe, nazywane często opóźnioną lub ukrytą alergią na pokarmy. Odkrycie produktów spożywczych wywołujących te reakcje, pozwala na wdrożenie odpowiedniego postępowania dietetycznego. Dzięki temu, w stosunkowo krótkim czasie można pozbyć się dolegliwości, co w rezultacie poprawi jakość życia i uchroni Cię przed ryzykiem rozwoju chorób cywilizacyjnych.

Co robić, gdy doskwierają Ci dokuczliwe symptomy?

Jeśli masz migreny, biegunki, zaparcia, problemy ze snem, problemy skórne, przewlekłe zmęczenie, refluks, problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, nadciśnienie, i wiele innych dokuczliwych objawów(więcej tutaj: Jak rozpoznać ukrytą alergię pokarmową?), to nie bagatelizuj ich. Większość osób zastanawia się nad wizytą u specjalisty dopiero, gdy są na tyle uciążliwe, że utrudniają normalne funkcjonowanie. Lekarze, ze względu na nieswoistość objawów, bardzo często nie potrafią zdiagnozować przyczyny tych dolegliwości i zazwyczaj nie kojarzą ich z czynnikami pokarmowymi. Tymczasem najczęściej winne są składniki codziennej diety. Aby dowiedzieć się, co jest dla nas szkodliwe, wystarczy wykonać cytotoksyczny test na opóźnioną alergię pokarmową. Dopiero wtedy będziemy mieli pewność, co jest dla nas lekarstwem, a co może nam szkodzić i być wręcz trucizną. Dopiero kiedy posiadamy pełną informację, możliwe jest zastosowanie, pod okiem dietetyka, odpowiednio dobranej diety eliminacyjnej, która przywraca równowagę organizmu i wyeliminuje dokuczliwe objawy.

Dlaczego zdrowe diety nie działają?

W sytuacji, kiedy wraz z pokarmami działającymi niszcząco na organizm (w wyniku opóźnionej reakcji alergicznej), spożywane są produkty, które nie wykazują takiego działania, ich przyswajanie i wykorzystanie przez organizm jest ograniczone. Pomimo stosowania nawet pozornie zdrowej diety nie jesteśmy w stanie usunąć tych przykrych dolegliwości, z powodu ciągłego oddziaływania czynników stanu zapalnego. Zaburza on metabolizm i funkcjonowanie organów wydzielania wewnętrznego odpowiedzialnych za wytwarzanie hormonów i enzymów. Tym samym, może to tłumaczyć, dlaczego wiele diet odchudzających nie działa, a zalecenia dietetyczne stosowane w danych schorzeniach nie przynoszą satysfakcjonujących rezultatów.

Jest wiele badań naukowych, które dowodzą, że pewne diety – sposoby odżywiania są korzystniejsze od innych. Taką opinię ma dieta śródziemnomorska, czy opracowana przez amerykańskich kardiologów dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Takie podejście rzeczywiście okazuje się bardzo dobre, jednak nie u wszystkich. Wiele osób cierpi nadal, pomimo stosowania się do tych powszechnie uważanych za zdrowe zaleceń. Przyczyną jest nasza odmienność. Każdy z nas jest inny, ma inną budowę genetyczną oraz inne schematy funkcjonowania układu odpornościowego. Wystarczy jeden składnik pożywienia, który wywołuje niepożądaną reakcję tego układu – stan zapalny, aby cały układ przyswajania składników pokarmowych przestał funkcjonować prawidłowo. Okazuje się, że wyeliminowanie z jadłospisu składników wywołujących niepożądane reakcje pokarmowe zmienia wszystko. Jeżeli pomimo stosowania się do “zdrowych” zaleceń dietetycznych, dolegliwości nie ustępują, nie możesz poradzić sobie z nadwagą, czy bólami głowy, wtedy najlepszą opcją jest sprawdzenie które produkty wywołują zaburzenia metabolizmu i uniemożliwiają czerpanie korzyści ze zdrowego stylu odżywiania.

Choroby o podłożu zapalnym a alergia opóźniona

Spożywając produkty powodujące opóźnioną reakcję alergiczną można zainicjować bądź pogłębić stan zapalny organizmu, zbliżony do tego, który jest wywołany przez wirusy, choć o znacznie łagodniejszym przebiegu. Większość chorób przewlekłych (poza chorobami uwarunkowanymi genetycznie oraz na tle urazowym,) ma swoje źródło w procesie zapalnym, który poprzez stopniowe postępowanie wyniszcza organizm. Choroby, które biorą swój początek ze stanów zapalnych to m.in. miażdżyca, łuszczyca, choroba Hashimoto, stwardnienie rozsiane, atopowe zapalenie skóry, reumatoidalne zapalenie stawów, zespół metaboliczny w otyłości i wiele innych. Należy pamiętać, że w przypadku, gdy nie jest znana przyczyna procesów zapalnych, a leczenie jest tylko ukierunkowane na zwalczanie objawów, a nie samej przyczyny, to pomimo chwilowej poprawy, dolegliwości nadal będą się pogłębiać. Wyciszając procesy zapalne w organizmie i poznając ich źródło, poprzez wykrycie pokarmów, które wywołują niepożądane reakcje, można doprowadzić do całkowitego wyleczenia.

Alergia opóźniona a alergia natychmiastowa

Alergia pokarmowa najczęściej kojarzona jest z sytuacją kiedy, niezwłocznie po spożyciu jakiegoś produktu lub w wyniku kontaktu z jakąś substancją (np. sierścią, pyłkiem, chemikaliami), obserwuje się zawsze taką samą nagłą, niepożądaną (i uciążliwą!) reakcję organizmu, np. w postaci wysypki, opuchlizny, pieczenia w gardle, łzawienia oczu itp.

Reakcja alergiczna jest jednak pojęciem dużo bardziej obszernym niż opisany powyżej przypadek, który ma związek z alergią natychmiastową (tzw. Ig-E zależną). Ten typ alergii jest związany z wzmożoną ekspresją przeciwciał typu IgE. Istnieją także reakcje alergiczne opóźnione (nie Ig-E zależne), związane często z wytwarzaniem przeciwciał klasy IgG, których objawy można zaobserwować dopiero po jakimś czasie (np.2-3 dniach). W związku z czym, dużo trudniej jest w ich przypadku wskazać źródło przykrych dolegliwości. Pomocą będą tutaj testy na opóźnioną reakcję pokarmową (nietolerancję pokarmową).

Testy badające niepożądaną reakcję pokarmową

Na rynku istnieją różnego rodzaju testy badające niepożądaną reakcję pokarmową, w których wykorzystuje się odmienne metody badań. Wyróżnia się m.in. testy immunoenzymatyczne, badające ilość przeciwciał Ig-G i testy cytotoksyczne.

Testy Ig-G badają wyłącznie ilość tych elementów układu odpornościowego w reakcji z alergenami, jednak nie nie pozwalają zidentyfikować reakcji o innym podłożu. Poza tym testy tego typu mogą pokazać reakcję, która już “jest nieaktualna”. Przeciwciała zapamiętały ją, bo kiedyś wystąpiła, jednak w momencie badania ten składnik nie powoduje już niepożądanej reakcji.

Testy cytotoksyczne umożliwiają ocenę jakościową (a nie tylko ilościową) reakcji komórek krwi na badane produkty, uwzględniając także reakcje o niewielkim stopniu nasilenia. Dzięki temu wykrywany jest szerszy zakres niekorzystnych reakcji w porównaniu z testami badającymi tylko przeciwciała IgG.

Jakie jest efekt tego badania? Możemy precyzyjnie określić, co dzieje się “tu i teraz” w naszym organizmie i jakie nietolerancje posiadamy aktualnie. Badając cały obraz krwi jesteśmy w stanie przeprowadzić dokładną analizę próbki krwi i uzyskać pełen obraz reakcji krwi na kontakt z podejrzanym alergenem – badanym składnikiem pożywienia, nie ograniczając się jedynie do jednej kategorii przeciwciał, jak jest to w wypadku testów IgG.

Cytotoksyczny Test Kod Metaboliczny 200

Kod Metaboliczny 200 bada opóźnioną alergię pokarmową, a więc najszersze spektrum reakcji. Badanie polega na obserwacji pod mikroskopem całego układu białokrwinkowego pacjenta w kontakcie z 201 produktami spożywczymi. Doświadczony diagnosta laboratoryjny obserwuje także wpływ badanego produktu na czerwone komórki krwi oraz na pozostałe elementy morfologiczne krwi pacjenta. W celu wykonania badania pobierana jest próbka krwi żylnej pacjenta. Diagnosta ocenia nasilenie reakcji dla każdego badanego składnika pożywienia i dokonuje odpowiedniej adnotacji w protokole badania. Pacjent otrzymuje raport zawierający pełną informację Stopień uszkodzenia układu białokrwinowego daje informację o tym na jak długi czas dany składnik pożywienia powinien być z diety usunięty.

Korzyści z wykonania testu Kod Metaboliczny 200

Korzyści z wykonania cytotoksycznego testu Kod Metaboliczny 200 są trudne do przecenienia. Najważniejsza jest skuteczność. Dzięki wykonaniu cytotoksycznego testu Kod Metaboliczny 200 można od razu wyeliminować z jadłospisu wszystkie produkty, które wywołują niepożądane reakcje pokarmowe, a nie tylko te na które mamy przeciwciała klasy IgG. Badania IgG często pozwalają uzyskać poprawę samopoczucia, jednak wiele osób, które wykonały badanie IgG musiało wykonywać badanie cytotoksyczne, bo wykluczenie produktów na które organizm wytworzył przeciwciała IgG nie spowodowało zmniejszenia dolegliwości. Cytotoksyczny test Kod Metaboliczny 200 pozwala uzyskać od razu pełną informację o produktach wywołujących niepożądana reakcję. Dzięki temu dietetyk może już od pierwszego dnia terapii zaproponować dietę eliminacyjno rotacyjną wykluczającą wszelkie produkty, które mogą wywoływać przewlekły stan zapalny.

W rezultacie, w wyniku wdrożenia odpowiedniego postępowania żywieniowego procesy metaboliczne zaczynają funkcjonować prawidłowo, następuje poprawa odżywienia tkanek i cofają się dolegliwości. Dzięki wyeliminowaniu z diety wszystkich produktów działających niekorzystnie i zastosowaniu indywidualnie dobranego programu żywieniowego można zregenerować organizm, zyskać więcej energii i pozbyć się zbędnych kilogramów! Ponadto, stosując program żywieniowy w oparciu o test Kod Metaboliczny 200 działa się profilaktycznie, chroniąc swój organizm przed rozwojem wielu chorób przewlekłych.

Bibliografia:

  1. https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/dash-eating-plan
  2. https://medlineplus.gov/dasheatingplan.html
  3. http://mediterradiet.org/nutrition/mediterranean_diet_pyramid
  4. https://www.healthline.com/nutrition/mediterranean-diet-meal-plan