Selen uważany jest za jeden z kluczowych pierwiastków, gdyż wchodzi w skład ponad 20 enzymów, które są istotne w przemianach oksydacyjnych zachodzących w organizmie. W ten sposób działają one ochronnie przed wolnym rodnikami, które zaburzają pracę zdrowych komórek i tkanek oraz mogą być jedną z przyczyn powstawania nowotworów. Pośrednio, sam selen ma wpływ na syntezę hormonów tarczycy oraz uczestniczy w przemianach kwasów tłuszczowych. Jego rola jest również bardzo istotna w procesie syntezy DNA i RNA, które stanowią nasz materiał genetyczny. W połączeniu z witaminą E opóźnia starzenie się komórek i tkanek, co więcej pomaga utrzymać ich elastyczność! Jego niska zawartość w diecie może prowadzić do powstanie chorób sercowo-naczyniowych.
Przyswajalność selenu zwiększa:
Niedobory występują:
Dawki 900 ug selenu dziennie przez dłuższy czas mogą powodować objawy zatrucia:
Dodatkowo w diecie wegańskiej mogą często występować niedobory selenu, gdyż jego główne źródła to mięso, podroby, ryby oraz skorupiaki.
Zawartość selenu w wybranych roślinnych produktach spożywczych:
UWAGA! Orzechy brazylijskie są najbogatszym żywieniowym źródłem selenu (średnie stężenie selenu w 6-8 sztukach to 544 ug). Jeden orzech brazylijski pokrywa dzienne zapotrzebowanie na selen.