Rośliny obniżają ciśnienie krwi! | VIMED

Rośliny obniżają ciśnienie krwi!

Ciśnienie krwi jest jednym z najlepszych wskaźników określających, czy masz zdrowe serce, a utrzymanie go w normie, czyli na poziomie nie wyższym niż 140/90 mmHg, bez wątpienia pomaga uchronić się przed zawałem i udarem. Szacuje się, że co trzeci Polak choruje na nadciśnienie [6].

Oczywiście możemy przyjmować leki farmakologiczne, ale możemy również obniżyć ciśnienie spożywając… określone rośliny. Aby obniżyć ciśnienie krwi należy zwiększyć spożycie pokarmów bogatych w potas, a ograniczyć te z wysoką zawartością sodu. Im więcej potasu zjadasz, tym więcej sodu i wody wydalasz z moczem.

Poniżej przedstawiamy 9 roślin, które wykazują działanie obniżające ciśnienie krwi, czyli tzw. hipotensyjne:

1 Seler

Zawiera cenne substancje, które rozluźniają ściany tętnic i obniżają ciśnienie krwi. Pomocny jest również u osób, których problemy z wysokim ciśnieniem wynikają głównie z przewlekłego stresu. W celu odnotowania najlepszego efektu zaleca się zjadanie około 4 łodyg selera naciowego dziennie.

2 Czosnek

Doktor nauk medycznych Harry G. Preuss twierdzi, że czosnek działa, również dlatego, że rozluźnia mięśnie gładkie naczyń krwionośnych, dzięki czemu rozszerzają się one i ciśnienie ulega obniżeniu. Aby obniżyć lekko podwyższone ciśnienie zalecane jest spożycie dwóch ząbków świeżego czosnku dziennie.

3 Brokuły

Są bogatym źródłem błonnika, potasu, wapnia, magnezu i witaminy C, czyli składników mających znaczący wpływ na ciśnienie krwi. Witamina C zwiększa m.in. ilość tlenku azotu w naczyniach, dzięki temu usprawnia ich funkcjonowanie.

4 Szpinak

Zawiera mnóstwo potasu oraz magnezu, drugiego pierwiastka powodującego obniżenie ciśnienia.

5 Pomidory

Tak jak i szpinak są bogatym źródłem potasu stabilizującego ciśnienie krwi, dlatego też korzystnie jest spożywać je razem.

6 Fasola

Również ma udowodniony wpływ na zmniejszanie ciśnienia tętniczego. W swoim składzie zawiera bardzo korzystny stosunek błonnika do białek – takie połączenie redukuje poziom cukru i obniża poziom cholesterolu. Fasola zawiera także dużą ilość kwasu foliowego, który obniża ciśnienie krwi poprzez rozluźnienie ścian naczyń krwionośnych i poprawę przepływu krwi.

7 Jagody i borówki

Zawierają dużo błonnika, witaminy C i potasu, czyli tych substancji, które mogą wpływać na ściany naczyń krwionośnych i ich funkcjonowanie. Owoce te działają przeciwzapalnie i zapobiegają tworzeniu się blaszki miażdżycowej w tętnicach.

8 Banany

Obniżają ciśnienie, ponieważ zawierają dużo błonnika, a także potasu jednak są kaloryczne, więc zalecamy wybór kiwi, ponieważ zawiera tyle samo potasu co banan, a ma o połowę mniej kalorii.

9 Aronia

Ten super owoc, to bomba witaminy C. Chroni przed miażdżycą, wzmacnia układ odpornościowy i naczynia krwionośne, poprawia wzrok, a także obniża ciśnienie krwi.

Niefarmaceutyczna terapia zmiany stylu życia może znacznie obniżyć ciśnienie krwi. Trio minerałów: potas, magnez i wapń oraz witamina C spożywane wraz z jedzeniem, a nie w formie suplementów, są szczególnie cenne dla osób chcących kontrolować swoje ciśnienie. Z reguły osoby na diecie roślinnej mają niższe ciśnienie tętnicze i rzadziej cierpią na nadciśnienie niż pozostali ludzie.


Bibliografia

  1. Jean Carper, Zdrowe serce, Wydawnictwo Vesper, 2010.
  2. Dr Janet Bond Brill, Obniż swoje ciśnienie, Wydawnictwo Vital, 2013.
  3. Jean Carper, Apteka żywności, Wydawnictwo Vesper, 2008.
  4. Flaczyk E., Kobus-Cisowska J., Przeor M, Korczak J., Remiszewski M., Korbas E., Oszmiański J., Nowicka P., Rubiński P., Aronia- niedoceniany w Polsce owoc prozdrowotny w profilaktyce otyłości, Przemysł fermentacyjny i owocowo-warzywny, nr 7-8, 2011.
  5. Aronia, morwa, sok z ziemniaka i inne cudowne produkty, Food Forum, nr 1 (7) 2015.
  6. Nadciśnienie Tętnicze – rozpoznanie i żywienie, Food Forum, nr 3-4 (6) 2014.
  7. Julieanna Hever, Dieta roślinna na co dzień, Wydawnictwo Galaktyka, 2011.