Witariańskie spaghetti | VIMED

Witariańskie spaghetti

Pszenny, żytni, orkiszowy, bezglutenowy… A może z cukinii?

Witariańskie spaghettiWitariańskie spaghetti, inaczej po prostu makaron z warzyw, to jeden z trendów kulinarnych roku 2016. Co prawda mogliśmy się już z nim spotkać kilka lat temu, jednak tak naprawdę dopiero teraz zaczyna na stałe gościć na naszych stołach i w restauracjach.

Jest to rewelacyjny pomysł na lekki obiad lub kolację. Rolę makaronu pełni surowe warzywo: najczęściej jest to cukinia, ale może być również marchewka, rzepa czy kalarepa. Jeśli chodzi o dodatki, to tutaj pełna dowolność: pesto (najlepiej również domowej roboty) lub sos pomidorowy plus warzywa, orzechy, pestki…

Niewątpliwie największymi zaletami tego dania w porównaniu do klasycznego makaronu są niższa kaloryczność, większa zawartość błonnika pokarmowego i brak obecności produktu mącznego, których i tak w codziennej diecie mamy zazwyczaj pod dostatkiem 🙂

Aby zrobić surowe spaghetti, najlepiej wyposażyć się w obieraczkę typu julienne, która kosztuje kilkanaście złotych i z pewnością posłuży nam nie tylko przy przygotowaniu surowego makaronu. Jeśli nie mamy jeszcze specjalnej obieraczki, możemy oczywiście użyć długiego, ostrego noża, jednak pokrojenie cukinii lub innego warzywa na cienkie, długie paski tej samej długości do czynności łatwych nie należy 🙂 A przede wszystkim może okazać bardzo czasochłonne. Pokrojona przy pomocy obieraczki julienne cukinia jest chrupiąca, a jednocześnie bardzo elastyczna i nie łamie się, dzięki czemu można nawinąć ją na widelec jak klasyczny makaron.

Internet pełen jest przepisów – wybierz któryś lub wymyśl własny i zaskocz wszystkich na rodzinnym obiedzie!