Kuchnia afrykańska | VIMED

Kuchnia afrykańska

Kuchnia afrykańskaTypowe potrawy kuchni afrykańskiej różnią się w zależności od regionu, ponieważ wyróżnia się wiele grup etnicznych o różnych tradycjach kulinarnych. Możemy jednak postarać się znaleźć wspólne elementy, które w przybliżeniu charakteryzują kuchnię afrykańską.

Kuchnia afrykańska opiera się głównie na naturalnych, lokalnych produktach, nie zawierających substancji chemicznych. Są to głównie zboża, warzywa, owoce oraz mięso. Typowe dania składają się w większości z warzyw, stąd występuje w nich duża zawartość błonnika pokarmowego oraz witamin, są bardzo aromatyczne z uwagi na użycie dużej ilości często pikantnych przypraw.

Do najpopularniejszych składników tradycyjnych dań afrykańskich należą przede wszystkim:

  • Sorgo
  • Proso
  • Kukurydza
  • Fasola
  • Maniok
  • Ryż
  • Banan
  • Melon
  • Kiwano
  • Figa
  • Maniok
  • Pochrzyn
  • Kokos
  • Kakao
  • Owoce morza
  • Przyprawy: głównie kawa, pieprz, kardamon, cynamon, chilli, goździki, imbir

Ogórek afrykańskiKiwano, nazywany inaczej ogórkiem afrykańskim lub rogatym owocem, ma delikatny smak, stosuje się go zarówno w deserach, jak i daniach głównych. Pochrzyn jest warzywem bardzo podobnym do naszego polskiego ziemniaka, zazwyczaj się je piecze lub gotuje. Maniok natomiast jest najbardziej powszechną rośliną uprawianą w Afryce – zjada się je na surowo, można zrobić z niego mąkę, olej oraz używać jako przyprawę. Z manioku otrzymywana jest również tapioka.

W przeciwieństwie do kuchni wysokorozwiniętych krajów zachodnich, w kuchni afrykańskiej nie używa się produktów wysoko przetworzonych, a także białego cukru. Raczej nie znajdziemy tam również białej mąki z pszenicy. Z uwagi na to, że dieta afrykańska opiera się głównie o nieprzetworzone produkty roślinne i dużo rzadziej spotyka się w niej produkty odzwierzęce, Afrykańczycy wykazują znacznie niższą zapadalność na choroby sercowo-naczyniowe.

Oto tylko kilka tradycyjnych afrykańskich posiłków:

  • Fufu – danie mączne, przyrządzane z mąki kukurydzianej lub maniokowej
  • Pap – owsianka z zielonych warzyw, kukurydzy i chilli
  • Owsianka z sorgo lub prosa
  • Gotowany pochrzyn z bananem
  • Zupy warzywne
  • Tarty z pochrzynu
  • Mandazi – pączki kokosowe

W Warszawie również otworzyły się restauracje serwujące afrykańskie potrawy. Warto się wybrać, żeby spróbować chociaż namiastki smaków z Czarnego Lądu.