Colin Campbell odwiedził klinikę VIMED!

Colin CampbellJesteśmy pod ogromnym wrażeniem i nie możemy przestać o tym mówić! Tym samym pragniemy podzielić się z Wami wielkim wydarzeniem, w którym mieliśmy okazję ostatnio uczestniczyć. Colin Campbell – światowej sławy biochemik, autor największych na świecie badań dotyczących odżywiania, w towarzystwie swojej uroczej żony, 27.05.2016 r. odwiedził naszą klinikę w Warszawie! Słynny amerykański profesor w ramach europejskiego tournée promującego jego nową książkę, po raz pierwszy gościł w Polsce. Colin Campbell swój pobyt w rozpoczął od wizyty w naszym Centrum Medycznym, dla którego jest „ojcem chrzestnym”. Jesteśmy jedyną kliniką w Europie jaką miał okazję odwiedzić podczas tej podróży.

Po powrocie do domu profesor napisał: “Odwiedziłem w Stanach Zjednoczonych i innych krajach wiele klinik, które wykorzystują zalecenia poruszone w mojej książce “Nowoczesne Zasady Odżywiania”. Żadna z nich nie odnosi jednak takich sukcesów jak VIMED! Szczególnie podoba mi się holistyczne podejście kliniki VIMED w stosowanych terapiach Medycyny Stylu Życia”.

– Kiedy wdrażaliśmy tę metodologię w Polsce byliśmy narażeni na wiele trudnych chwil. To co robimy, było absolutnie niezgodne z teorią, która była lansowana przez establishment naukowy. Ale to i tak nic w porównaniu z tym, co przeszedł profesor Campbell, który nie tylko miał odwagę przeprowadzić swoje badania, ale także je opublikować – mówił witając profesora Campbella prezes Centrum Medycznego Vimed Sylwiusz Trawiński.

Od ponad 40 lat Profesor Colin Campbell kontruje przekonanie o korzyściach płynących ze spożywania produktów odzwierzęcych i wykazuje ogrom mylących, często sprzecznych ze sobą informacji, jakimi żywi konsumentów przemysł spożywczy. Jego dziedzictwo “Projekt chiński” jest niezwykle obszernym badaniem na temat zdrowia i żywienia. Na podstawie badań stworzył rewolucyjną teorię odżywiania, wg której przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych: nowotworów, cukrzycy, chorób serca czy otyłości jest dieta bogata w mięso i nabiał.

– Już po tygodniu odżywiania się w sposób, który proponuję widać efekty. Cholesterol się obniża, inne parametry również poprawiają się, widać niesamowite zmiany. Wyłączenie z diety białka zwierzęcego ma też realny wpływ na zmiany nowotworowe. Nasze badania jednoznacznie pokazały, że zmniejszenie ilości białka powoduje, że możemy wręcz „włączać i wyłączać” rozwój nowotworów – mówił profesor Colin Campbell na konferencji prasowej zorganizowanej w naszej warszawskiej klinice.

Colin Campbell przeprowadził rewolucyjne, największe na świecie badanie dotyczące odżywiania. Przeanalizował dietę 6,5 tysiąca osób w chińskich i tajskich prowincjach. Następnie porównał opartą głównie na roślinach dietę Wschodu z bogatą w mięso i nabiał dietą Zachodu. 82 – letni naukowiec zapytany co sam najchętniej je odpowiedział: – Wszystko, co przygotuje moja żona. Oboje od lat wykluczają z diety produkty odzwierzęce dowodząc, że dzięki temu można cieszyć się zdrowszym i dłuższym życiem.

– Odżywianie roślinne, o którym mówi profesor to zupełnie coś innego niż dieta wegańska czy wegetariańska. Prawda jest taka, że mamy wielu źle odżywiających się wegan i wegetarian, którzy jedzą przetworzoną żywność. A tu chodzi o to, by jeść jak najmniej przetworzone rośliny – podkreślała na konferencji Lidia Trawińska – dietetyk kliniczny, współzałożycielka Centrum Medycznego VIMED.

Lidia Trawińska na podstawie badań w klinice potwierdza też inną tezę Campbella, że same geny nie determinują chorób.
– Geny działają wyłącznie na zasadzie aktywacji i ekspresji. To odżywianie odgrywa kluczową rolę w określaniu, które geny – dobre czy złe – podlegają ekspresji.

Prof. Campbell jest autorem ponad 300 publikacji. Był członkiem wielu komisji eksperckich tworzących politykę dotyczącą zdrowia i żywienia w USA. Jest również założycielem Centrum Badań nad Żywieniem. Campbell jest także emerytowanym wykładowcą Uniwersytetu Cornell i współautorem światowego bestsellera “The China Study” (“Nowoczesne zasady odżywiania”), którą napisał razem ze swoim synem, Thomasem Campbellem. W Polsce książka “Nowoczesne zasady odżywiania” została wydana przez Wydawnictwo Galaktyka i spotkała się z ogromnym zainteresowaniem. Od 2011 roku było już pięć dodruków. Do tej pory sprzedano ponad 29 tys. egzemplarzy. Książka jest dostępna dla pacjentów w naszej Klinice na co dzień.

Profesor Campbell przyjechał do Polski na zaproszenie Instytutu Promowania Zdrowia oraz Wydawnictwa Galaktyka. Po wizycie w naszej klinice, która wzoruje się na jego badaniach, wziął udział w seminarium w Poznaniu. Zaraz potem wyruszył do Brukseli, by spotkać się z przedstawicielami Komisji Europejskiej.

„Odwiedziłem w Stanach Zjednoczonych i innych krajach wiele klinik, które wykorzystują zalecenia poruszane w mojej książce „Nowoczesne zasady odżywiania”. Żadna z nich nie odnosi jednak takich sukcesów jak VIMED! Szczególnie podoba mi się holistyczne podejście kliniki VIMED w stosowanych terapiach Medycyny Stylu Życia.”

— Prof. Colin Campbell o Klinice VIMED

Bardzo dziękujemy Czasopismu Twoja Harmonia i Wydawnictwu Galaktyka za pomoc w zorganizowaniu konferencji oraz restauracji Ambasada za przygotowanie obiadu dla naszych gości. Jeszcze długo będziemy wspominać to majowe wydarzenie z uśmiechem na ustach. Jeśli chcecie poznać zalecenia Prof. Campbella koniecznie umówcie się z naszym dietetykiem!