Nie ma tego złego, na co by sok nie pomógł

[ File # csp9012181, License # 1736192 ] Licensed through http://www.canstockphoto.com in accordance with the End User License Agreement (http://www.canstockphoto.com/legal.php) (c) Can Stock Photo Inc. / maxg71

Świeże, surowe warzywa i owoce pełne są witamin, minerałów, przeciwutleniaczy oraz związków aktywnych biologicznie. Nie istnieje żadna pigułka, która mogłaby zastąpić takie bogactwo niezwykle cennych dla organizmu składników odżywczych.

Świetnym sposobem na włączenie do diety tych drogocennych darów natury jest picie świeżo wyciskanych soków z owoców i warzyw, bogatych nie tylko w odżywcze związki, ale także w enzymy, które wspomagają trawienie, odciążając tym samym pracę jelit, wątroby i trzustki. Soki zmniejszają też kwasowość, równoważą pH w organizmie, obniżają poziom toksyn, działają regenerująco na jelita. W dodatku są one sposobem na szybkie i zdrowe zaspokojenie głodu, kiedy jesteśmy akurat zmęczeni i nie mamy ochoty na jedzenie bądź długotrwale przygotowanie posiłku – o wiele łatwiej wypić w takiej chwili sok.

Najskuteczniejszym urządzeniem do wyciskania soków jest wyciskarka, nie sokowirówka. Wyciskarka pozwala wycisnąć maksymalną ilość soku przy zachowaniu wszystkich cennych składników odżywczych oraz enzymów roślinnych.

Warzywa i owoce możemy łączyć ze sobą dowolnie – ich różnorodność, bogactwo kolorów i smaków sprawi, że przepyszne soki nigdy nam się znudzą. Zwłaszcza że wiele z nich – poza ogólnym dobroczynnym efektem – może przynieść ulgę w poważnych chorobach. Oto kilka przykładów owocowo-warzywnych eliksirów na wszelkie dolegliwości:

NA ANEMIĘ

  • garść liści szpinaku,
  • 1 gałązka natki pietruszki,
  • garść truskawek,
  • 1 jabłko.

Działanie: Szpinak oraz natka pietruszki zawierają żelazo i witaminę K oraz chlorofil, którego cząsteczki są bardzo zbliżone do cząsteczki hemoglobiny. Natka pietruszki oraz truskawki są bardzo dobrym źródłem witaminy C, która pomaga w przyswajaniu żelaza.

NA PROBLEMY Z NERKAMI

  • 1 marchew,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • ½ szklanki natki pietruszki,
  • ½ ogórka,
  • 2 liście mniszka lekarskiego.

Działanie: Pietruszka, ogórek oraz seler mają właściwości moczopędne, mniszek lekarski wspomaga pracę wątroby i nerek.

NA LEPSZE TRAWIENIE

  • 1/3 ananasa,
  • 2 plastry papai,
  • 1 pomarańcza,
  • 1/3 ogórka.

Działanie: Papaja i ananas zawierają naturalne enzymy trawienne, takie jak papaina i bromelina, które pomogą szybciej strawić posiłek. Obecna w ogórku erepsyna to z kolei enzym wspomagający trawienie białek. Uwaga! Sok wypij pół godziny przed posiłkiem.

NA MOCNE KOŚCI

  • 1 gruszka,
  • 1 jabłko,
  • garść liści szpinaku,
  • garść liści jarmużu,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 1 ogórek.

Działanie: Szpinak i jarmuż zawierają wapń – główny składnik kości i zębów. Mają też witaminę K, która odgrywa ważną rolę w gospodarce wapniowej i mineralizacji tkanki kostnej.

NA NADCIŚNIENIE

  • ½ surowego buraka,
  • 1 jabłko,
  • kawałek imbiru.

Działanie: Zawarte w burakach azotyny przekształcają się w organizmie w tlenek azotu. Tlenek ten rozszerza naczynia krwionośne i ułatwia przepływ krwi.

NA DOBRY WZROK

  • garść szpinaku,
  • 5 marchewek,
  • sok z połówki cytryny.

Działanie: Beta-karoten, z którego słynie marchew, ma ogromne właściwości antyoksydacyjne oraz polepszające widzenie w ciemności. Luteina i zeaksantyna zawarte w szpinaku chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej.

NA BÓLE STAWÓW

  • ½ ananasa,
  • 1 grejpfrut,
  • kawałek imbiru,
  • 1 jabłko,
  • ½ ogórka.

Działanie: Grejpfrut rozpuszcza gromadzące się w chrząstkach stawów złogi wapnia, ananas zaś eliminuje obecne tam uboczne produkty przemiany materii. Ogórek zmniejsza kwasowość, natomiast imbir ma działanie podobne do aspiryny i powoduje zatrzymanie bólu.

Pamiętaj! Jeżeli niektóre soki mają dla Ciebie zbyt intensywny smak, rozcieńcz je wodą lub dodaj ulubiony owoc.