Czekolada nie taka straszna

Czy to czekolada stoi za plagą nadwagi i otyłości we współczesnym świecie? Zjedzenie całej tabliczki może nieco się do tego przyczynić, jednak jedna mała kosteczka ma w sobie wiele dobroczynnych właściwości. Poznaj bliżej czekoladę i przekonaj się, że wcale nie jest taka straszna.

 

Czekolada gorzkaCzekolada pobudza szare komórki

Kakao zawarte w czekoladzie podwyższa stężenie substancji zwanej arachidonoiloetanolamidem. To neuroprzekaźnik, który przyspiesza komunikację pomiędzy mózgiem i neuronami. Czekolada dzięki poprawie mikrokrążenia w mózgu poprawia także koncentrację, pamięć i pozwala na szybsze łączenie informacji. Jej cudowna moc działa na długi czas, udowodniono, że jej regularne przyjmowanie zmniejsza ryzyko demencji starczej  i choroby Alzheimera.

 

Serce jak dzwon!

Magnez to pierwiastek, który jest niezbędny w procesach regulacji wszystkich mięśni, w tym  mięśnia sercowego. Czekolada zawiera 228 mg tego niezwykle ważnego pierwiastka. Badania wykazały, że regularne spożywanie gorzkiej czekolady może uchronić przed zawałem serca, zapobiegać zakrzepom, a nawet zmniejszyć ciśnienie krwi. Dodatkowo podwyższa poziom HDL, czyli “dobrego” cholesterolu, co zapobiega powstawaniu miażdżycy naczyń.

 

Uśmiech od ucha do ucha

Lek na zły humor? Czekolada! Ta przekąska to bogactwo tryptofanu, który podnosi poziom serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia. Dodatkowo, wzrasta poziom fenyloalaniny, czyli tego samego hormonu, który podnosi się wówczas, gdy jesteśmy zakochani.

 

Legalne pobudzenie

Dzięki obecności kofeiny, gorzka czekolada jest w stanie pobudzić i poprawić koncentrację równie dobrze jak kawa. W kryzysowych chwilach przygotuj mokkę, czyli aromatyczną, gęstą kawę z czekoladą, idealną na długie, jesienno-zimowe wieczory.

 

Czekolada jako superfood

Ciemna czekolada to bogactwo antyoksydantów takich jak: polifenole, katechiny, flawonole. Pomagają one walczyć z wolnymi rodnikami, a  tym samym chronią przed starzeniem się i procesami nowotworzenia.

 

Dobroczynna dla jelit

Badania wykazały, że czekolada działa bardzo korzystnie na mikroflorę jelitową.  Wpływa pozytywnie na wzrost ilości bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium.

 

Idealny kosmetyk

Nie jesteś fanem czekolady? Możesz użyć jej w innym celu – do pielęgnacji ciała! Zawarty w niej kwas mlekowy i przeciwutleniacze doskonale wygładzają i zmiękczają skórę. Zabiegi z czekoladą w roli głównej cieszą się ogromną popularnością. Czekoladowe kosmetyki możesz wykonać także w domu. Połącz kakao, cukier i oliwę z oliwek a otrzymasz doskonały peeling, wymieszaj kakao, miód i jogurt naturalny i ciesz się łagodzącą maseczką do twarzy.

 

Kontrola jakości

Czekolada mlecznaPamiętaj jednak, że te cudowne właściwości są prawdziwe tylko dla gorzkiej czekolady. Jej mleczna siostra zawiera w składzie:

  • cukier,
  • tłuszcz kakaowy,
  • odtłuszczone mleko w proszku,
  • serwatkę w proszku,
  • olej palmowy,
  • tłuszcz mleczny,
  • syrop glukozowo-fruktozowy,
  • emulgatory (lecytynę sojową, lecytynę słonecznikową),
  • aromaty,
  • regulator kwasowości (fosforany wapnia),
  • substancje spulchniające (węglany potasu, węglany amonu, węglany sodu).

Chyba nie chcesz dostarczać tego wszystkiego do organizmu, prawda?

I oczywiście pamiętaj o umiarze. Czekolada, nawet ta o 90% zawartości kakao, to 592 kcal w 100g. Może lepiej więc ograniczyć się do jednej kosteczki.

Czekolada to zdecydowanie legalna przekąska, pamiętaj jednak o mądrym i rozważnym wyborze.