Orzechowy szał

Sposób na legalną i pyszną przekąskę? Sięgnij po orzechy. Wybór jest tak ogromny, że ciężko wybrać swój ulubiony rodzaj. Każdy z nich ma w sobie ukryte bogactwo, z którego powinieneś czerpać każdego dnia.

 

Migdały

To źródło magnezu i fosforu, czyli pierwiastków, które odpowiadają za prawidłową pracę mózgu i chronią przed działaniem stresu. Porcja migdałów zaspokaja 35% dziennego zapotrzebowania na witaminę E, czyli tzw. witaminę młodości, która  chroni przed procesami starzenia się komórek.

575 kcal B/T/W 21,2 g/ 49,4 g/ 21,7 g

 

Orzechy laskowe

Zalecane są w profilaktyce miażdżycy, ponieważ zawarte w nich niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu. Orzechy laskowe mają najwyższy poziom kwasu foliowego, przez co zmniejszają ryzyko wad wrodzonych i polecane są kobietom w ciąży.

628 kcal  B/T/W 15,0g/60,8 g/16,7g

 

Orzechy włoskieOrzechy włoskie

To doskonałe źródło witaminy B6 i kwasu foliowego. Już kilka sztuk pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3, które wpływają korzystnie na pracę serca,  wzmacniają kości i poprawiają samopoczucie.

654 kcal  B/T/W 15,2 g/ 65,2 g/ 13,7 g

 

Orzechy makadamia

To rekordziści jeśli chodzi o zawartość kwasów tłuszczowych. Orzechy te obniżają ryzyko zakrzepicy i choroby wieńcowej, a dodatkowo wzmacniają układ kostno-szkieletowy. Uwaga, to najbardziej kaloryczne spośród wszystkich orzechów, lepiej więc ograniczyć się do kilku sztuk.

718 kcal  B/T/W 8 g/76 g/14 g

 

Orzechy brazylijskie

To najbogatsze źródło selenu. Pierwiastek ten ma właściwości antyoksydacyjne, a tym samym przeciwdziała procesowi nowotworzenia. Odznaczają się wysoką zawartością potasu, magnezu i witaminy E.

656 kcal B/T/W 14,3 g/ 66,4 g/ 12,3 g

 

Orzechy nerkowcaOrzechy nerkowca

Pod względem zawartości białka, magnezu, fosforu i cynku wygrywają ze wszystkimi innymi orzechami. Nie poleca się poddawać nerkowców obróbce termicznej, najlepiej spożywać je w swej naturalnej postaci. Dzięki delikatnemu i neutralnemu smaku królują w kuchni roślinnej jako baza do przygotowania wegańskich “serów”, “twarożków” i kremów.

553 kcal B/T/W 18,2 g/ 43,8 g/ 32,7 g

 

Orzechy ziemne

Czy wiesz, że znane wszystkim orzeszki ziemne nie są orzechami a rośliną strączkową? Należą one do tej samej grupy roślin co fasola, soczewica czy groch. Fistaszki zawierają dużo magnezu i witaminy B3, które wpływają pozytywnie na pracę mózgu i poprawiają koncentrację. Dzięki sporej zawartości białka są cenione przez sportowców, którzy chętnie dodają masło orzechowe do porannego śniadania, naleśników czy koktajli potreningowych.

567 kcal B/T/W 25,8 g/ 49,2 g/ 16,1 g

 

PistacjePistacje

Są wyjątkowo bogate w luteinę i zeaksantynę – naturalne barwniki roślinne, które bardzo korzystnie wpływają  na wzrok. Najczęściej możemy spotkać się  z pistacjami prażonymi. Mają one znacznie mniej cennych składników, dlatego warto dokładnie czytać etykiety i wybierać tylko produkty pełnowartościowe.

562 kcal B/T/W 20,3 g/ 45,4 g/ 27,5 g

 

Orzechy pekan

To źródło antyoksydantów, witaminy B1, B5 i B6, manganu, miedzi, potasu i żelaza. Warto spożywać je ze względu na wysoką zawartość cynku, który wzmacnia włosy, skórę i paznokcie.

691 kcal  B/T/W 9,2 g/ 72,0 g/ 14,0 g

 

Orzechy piniowe

Są skarbnicą witaminy K, która odpowiada za prawidłowy przebieg procesu krzepnięcia krwi. Zawierają cynk i magnez, dzięki którym łagodzą stany zapalne i pomagają zwalczyć suchy kaszel. To składnik słynnego sosu pesto i doskonała, delikatna posypka do sałatek czy makaronów.

673 kcal: B/T/W  14 g/ 68 g/ 13 g