Zima w kuchni | VIMED

Zima w kuchni

Za oknem śnieg, deszcz i niska temperatura. Warto choć trochę uprzyjemnić sobie chłodne, zimowe dni. Jak to zrobić? Najlepiej zacząć od kuchni!

Możesz przyjemnie zacząć dzień już od samego rana! Przygotuj dla siebie pyszną owsiankę lub jaglankę z dodatkiem pieczonego jabłka i cynamonu, który rozgrzeje Cię od środka. Odżywcze, pełnowartościowe i sycące śniadanie od razu postawi Cię na nogi. Dołącz do tego rozgrzewającą herbatę, a zamiast tradycyjnej, sięgnij po Yogi Tea, czyli herbatę która przyjemnie ogrzewa organizm i dostarcza wielu składników odżywczych.

Oto przepis:

YOGI TEA

YOGI TEASkładniki:

  • 250 ml wody
  • kawałek świeżego korzenia imbiru
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 3 goździki
  • 4 ziarenka pieprzu
  • pół laski cynamonu lub 1 łyżka sproszkowanego
  • opcjonalnie pół łyżeczki czarnej herbaty
  • 100 ml mleka ryżowego, migdałowego lub sojowego

Przygotowanie:
Wodę doprowadzamy do wrzenia i dodajemy rozdrobnione w moździerzu przyprawy. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Następnie zdejmujemy herbatę z ognia dodajemy czarną herbatę i zostawiamy na chwilę do zaparzenia. Całość przelewamy przez sito i dodajemy mleko. Słodzimy miodem do smaku.

Ciężki dzień w pracy, długi powrót, korki, oczekiwanie na autobus… Kiedy wracasz do domu z pewnością potrzebujesz czegoś odżywczego i rozgrzewającego. Idealnym wyborem będzie zupa krem z dyni, która króluje ostatnio na naszych stołach. Wybór odpowiednich przypraw wzmocni dodatkowo odporność i usprawni system immunologiczny.

ZUPA KREM Z DYNI

ZUPA KREM Z DYNISkładniki:

  • kilogram dyni
  • 250 g ziemniaków
  • dwie marchewki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka kurkumy
  • kawałek świeżego imbiru
  • sól
  • pieprz

Dynię obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i kroimy na drobniejsze kawałki. Obieramy także ziemniaki, cebulę, marchewkę i także kroimy w kostkę. W garnku podgrzewamy łyżkę oleju roślinnego, dodajemy kurkumę, imbir, cebulę, czosnek i smażymy razem przez chwilę. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i podsmażamy razem przez kilka minut. Całość zalewamy około 1/1,5 l wody (lub bulionu warzywnego), solimy i gotujemy przez około 30 minut. Gdy warzywa będą miękkie całość blendujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i w razie potrzeby dolewamy wody. Całość podajemy z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.

Jesienne wieczory również zależy spędzić z doborowym towarzystwie.
Idealnie sprawdzi się dobra książka, ulubiona płyta i… złote mleko.
Tak zwane Golden Milk to napój znany ze swoich przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych właściwości. Chcesz wiedzieć jak go przygotować?

GOLDEN MILK

GOLDEN MILKSkładniki:

Pasta z kurkumy:

  • 1 łyżka sproszkowanej kurkumy
  • pół szklanki wody

Pozostałe:

  • 2 szklanki mleka
  • dwie łyżeczki surowego oleju na przykład migdałowego
  • miód
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta imbiru

Kurkumę gotujemy w wodzie przez około 8 minut aż utworzy żółtą pastę. Następnie podgrzewamy mleko z olejem migdałowym. Gdy zacznie się gotować zdejmujemy z ognia, dodajemy ok pół łyżeczki pasty z kurkumy i mieszamy. Dodajemy przyprawy i słodzimy miodem do smaku. Pamiętajmy, by nie dodawać miodu do wrzącego płynu, bowiem straci wówczas swoje dobroczynne właściwości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *