Pączek dla każdego!

Dlaczego tak właściwie pączki tuczą? Spoglądając na skład mamy gotową odpowiedź – biała mąka, cukier, smażenie na głębokim tłuszczu i dopełnienie w postaci czekoladowego lub różanego nadzienia. To prawdziwa bomba – bomba kaloryczna. A gdyby tak zastosować zdrowe zamienniki? Możemy modyfikować bazowy przepis w taki sposób, by odpowiadał dietetycznym oczekiwaniom, a jednocześnie nie odbiegał walorami smakowymi od tradycyjnej wersji. Bo w tłusty czwartek każdy zasługuje na pączka!

Pączki dietetyczne

Pączki dietetyczneWystarczy odjąć kilka składników lub zamienić je na zdrowe zamienniki i tak powstaje przepis na dietetyczne policzki.

Składniki:

Ciasto

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłego mleka roślinnego
  • jajko 0
  • ćwierć szklanki ksylitolu
  • opakowanie drożdży instant

Lukier

  • ksylitol
  • woda
  • sok z cytryny

Nadzienie

  • dowolny dżem lub konfitura bez dodatku cukru

Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie sypkie składniki: mąki, drożdże, cukier, możemy dodać szczyptę soli. Jajko mieszamy z mlekiem w oddzielnej miseczce, a następnie dodajemy do suchych składników. I mieszamy i wyrabiamy gęste ciasto. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Po upływie około godziny dzielimy ciasto i formujemy płaski placki, w środek kładziemy nadzienie, a następnie sklejamy formujemy zgrabne kulki. Po zużyciu całego ciasta odstawiamy pączki ponownie do wyrośnięcia. Pieczemy w 190 stopniach około 20 minut (należy sprawdzać). Ostudzone pączki polewamy lukrem z ksylitolu.

Lukier:
Ksylitol mielimy na puder w młynku. Mieszamy sok z cytryny z wodą i stopniowo dodajemy do pudru, ucieramy do uzyskania gładkiej masy.

Pączki dla sportowców

Pączki dla sportowcówCo jest najważniejsze w diecie sportowca – oczywiście białko! Oto przepis na pączki z odżywką białkową!

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 szklanka mąki owsianej (możesz samodzielnie zmielić płatki owsiane w blenderze lub młynku do kawy)
  • 30 g odżywki białkowej
  • 1 łyżka stopionego oleju kokosowego
  • 2 białka jaj
  • ksylitol (wg upodobań)
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło orzechowe 100%

Przygotowanie:
Rozdrobnij banana za pomocą widelca, dodaj mąkę owsianą, odżywkę białkową, białka, ksylitol, stopiony olej kokosowy, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość i umieść w foremkach na muffiny, pozostaw 1/3 ciasta. Na środku foremki umieść masło orzechowe i przykryj pozostałym ciastem. Piecz ok. 8 minut w 180 stopniach. Możesz ozdobić lukrem z ksylitolu.

Wegańskie pączki z czekoladą

Wegańskie pączki z czekoladąA oto propozycja dla tych którzy zdecydowali się odrzucić nabiał i jajka. Wegańskie pączki są równie pyszne jak tradycyjna wersja. Możesz usmażyć je na tłuszczu lub upiec w piekarniku, by wersja ta była jeszcze zdrowsza.

Składniki:

  • Pół kg mąki pszennej (można zmieszać pół na pół z pełnoziarnistą)
  • 1/3 ciepłego oleju
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • olej do smażenia

Nadzienie

  • 100g daktyli
  • kakao

Przygotowanie:
Podgrzewamy mleko i dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę ksylitolu i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Następnie, do zaczynu dodajemy mąkę oraz pozostały cukier cały czas mieszając. Dodajemy także ciepły olej i ekstrakt waniliowy. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut i odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie możemy wykonać nadzienie. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Odlewamy wodę, a następnie blendujemy je wraz z kakao na gładką masę. I tak powstaje nasze wegańskie nadzienie czekoladowe.

Gdy ciasto urośnie, ugniatamy je wałkujemy i wykrawamy szklanką kółka. Możemy także podzielić ciasto na części i formować płaskie placki. Na środku krążka lub placka układamy nadzienie, sklejamy i formujemy kulki. Przykrywamy je ściereczką i ponownie odstawiamy na około 30-40 minut. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju ok. 3 minuty z każdej strony, a następnie odkładamy na ręcznik papierowy i usuwamy nadmiar tłuszczu. Pączki można również upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut.