Historia Małgosi, bóle brzucha przyczyną niedożywienia

Niedożywienia u dzieciMałgosia to szczupła 9 latka o wielkich orzechowych oczach i ciemnej karnacji. Do Innowacyjnego Centrum Medycznego Vimed trafiła z powodu wielu problemów z układem pokarmowym. Zgłaszane dolegliwości to zaparcia, duży brzuszek oraz bóle brzucha, a także brak siły.

Małgosia do gabinetu dietetycznego przyszła razem z mamą Sarą, która od 7 lat szuka dla Małgosi idealnej diety. Małgosia była już na diecie bezglutenowej, bez laktozy, bez surowych warzyw, bez pieczywa, bez owoców, bez słodyczy, bez cukru, bez, bez, bez, a i tak każdy posiłek kończył się bólami brzuszka i niechęcią do jedzenia, co z kolei doprowadziło do ogromnego niedożywienia i wyniszczenia organizmu Małgosi.

Niedożywienie, to stan organizmu będący skutkiem, zazwyczaj przedłużonego, niedoboru składników pokarmowych wynikającym bądź z niedoboru określonych składników w spożywanych pokarmach, bądź to z ich niewielkiej ilości. Skutkiem niedożywienia jest zazwyczaj utrata masy ciała i wychudzenie. Niedożywienie może być przyczyną znacznego osłabienia organizmu, depresji, apatii czy rozdrażnienia.

Niedożywienia u dzieciMałgosia była już tak zrezygnowana, że siedziała cichutko w kąciku mojego gabinetu i wiedziałam, że w jej małych oczach nie ma już nadziei, że może być lepiej.

Jej mama – pani Sara postanowiła zaufać klinice Vimed bo staliśmy się dla nich ostatnią deską ratunku. Podczas pierwszego spotkania na Konsultacji Pierwszy Krok specjalista Innowacyjnego Centrum Medycznego Vimed prześledził wieloletnią historię zmagań Małgosi z dolegliwościami i zaproponował dostosowany do potrzeb naszej małej pacjentki dziecięcy plan Terapii Fenotypowej. Najważniejsza na tym etapie była jednak diagnostyka. Specjalista zaproponował wykonanie cytotoksycznych testów na nietolerancje pokarmowe (opóźnione alergie pokarmowe) Profil Metaboliczny 145 oraz rozszerzonych badań krwi.

Kolejnym etapem było wykonanie medycznego badania składu ciała. Okazało się, że wyniki badań dziecka są mocno zaburzone, a wynik testu na nietolerancje pokarmowe wskazywał na liczne, bardzo silne reakcje układu białokrwinkowego. Niestety jedzone dotąd w bardzo dużych ilościach jajka, ryż, a także kasza gryczana wystąpiły na bardzo silnym stopniu reakcji. Oznacza to, że muszą one zostać wyeliminowane z diety na wiele miesięcy. Dzięki temu testowi wiemy, dokładnie, które produkty Małgosia musi koniecznie wykluczyć na pewien czas z diety, a które może spożywać. Dodatkowo, Pani Doktor zastosowała odpowiednią suplementację, aby szybko wzmocnić Małgosię. Ponadto przeprowadzona została seria zabiegów w komorze hiperbarycznej, aby zlikwidować przewlekły stan zapalny i zregenerować błonę śluzową jelit. Dopiero eliminacja produktów w reakcji, dobrze dobrana suplementacja, a przede wszystkim podanie czystego tlenu w podwyższonym ciśnieniu zagwarantuje odżywienie i dotlenienie wszystkich komórek małego organizmu Małgosi, co spowoduje usprawnienie wszystkich procesów metabolicznych i przyniesie wyciszenie jej dolegliwości.

Małgosia jest dopiero na początku swojej drogi po zdrowie, ale już po kilku zabiegach w komorach i 2 tygodniach diety eliminacyjno rotacyjnej zobaczyłam mały uśmiech na jej twarzy.

Bibliografia:

  1. Radzikowski A, Józefczuk J, Linke R i wsp. Auksologiczna ocena stanu odżywienia. Medycyna 2000 1992, 3: 4-7.
  2. Goldsmith B. Nutritional assessment in pediatric patients: how can the laboratory help? Pediatr Pathol Lab Med. 1996, 16:1-7.
  3. Uścinowicz M. Badania nad stanem upośledzonego odżywienia dzieci z nadwrażliwością pokarmową z uwzględnieniem funkcji jelit i zewnątrzwydzielniczej czynności trzustki. Praca doktorska AM Białystok 1998.
  4. Golden MH. The nature of nutritional deficiency in relation to growth failure and poverty. Acta Paediatr Scand Suppl. 1991, 374: 95-110.
  5. Host A, Halken S. A prospective study of cow milk allergy in Danish infants during the first 3 years of life. Allergy 1990, 45: 587.
  6. Hosking CS, Hill R i wsp. The Melbourne Milk Allergy Study – Two decades of Clinical Research. ACJ. International 2000, 12: 198-295.
  7. Kaczmarski M. Porównawcze badania kliniczno-laboratoryjne w pierwotnym zespole złego wchłaniania u dzieci wywołanym nietolerancją białek mleka krowiego i glutenu. Praca habilitacyjna AM Białystok 1982.
  8. Kaczmarski M. Alergie i nietolerancje pokarmowe. Mleko, cukry, soja. Warszawa: Sanmedia 1993, 150.
  9. Piotrowska-Jastrzębska JD. Badania auksologiczne i densytometryczne dzieci z nadwrażliwością pokarmową leczonych dietą eliminacyjną. Praca habilitacyjna AM Białystok 1998.
  10. Hill DJ, Cameron DJ, Francis DE i wsp. Challenge confirmation of late-onset reactions to extensively hydrolyzed formulas in infants with multiple food protein intolerance. J Allergy Clin Immunol. 1995, 96: 386-94.
  11. Kelly KJ, Lazenby AJ, Rowe PC i wsp. Eosinophilic esophagitis attributed to gastroesophageal reflux: improvement with an amino acid-based formula. Gastroenterology. 1995, 109:1503-12.
  12. Eljasiewicz E, Kaczmarski M, Krasnow A i wsp. Objawy kliniczne nadwrażliwości pokarmowej u dzieci karmionych piersią. Nowa Pediatria 2000, 21: 11-16.
Karolina Kuźma
Karolina Kuźma
Dietetyk Kliniczny ICM VIMED