Jak możemy wzmocnić nasz układ odpornościowy dzięki diecie roślinnej?

Jak możemy wzmocnić nasz układ odpornościowy dzięki diecie roślinnej?

Na stronie T. Colina Campbella Center for Nutrition Studies pojawił się bardzo ciekawy artykuł Nelsona Disla, “Reinforce Your Immune System With Plant Based Nutrition” – Wzmocnij Swój Układ Odpornościowy Roślinną Żywnością.

Autor ukazuje ogromną rolę żywienia we wzmacnianiu i prawidłowej funkcji naszego układu odpornościowego. Co ważniejsze cały artykuł poparty jest ogromną liczbą badań naukowych. W tych trudnych czasach rozwoju epidemii COVID -19 najbardziej narażone są osoby z osłabionym układem odpornościowym.

Zamieszczamy opracowanie tego artykułu przygotowane przez naszą koleżankę Karolinę Pałkę.

Więcej Owoców i Warzyw

Przeprowadzono badanie kontrolne u osób starszych, będących w grupie zwiększonego ryzyka infekcji dróg oddechowych [1] Pacjenci w sposób losowy proszeni byli o zwiększenie spożycia warzyw i owoców do 5 porcji dziennie. W międzyczasie, pacjenci w grupie kontrolnej spożywali dietę jak dotychczas czyli łącznie około 2 porcje warzyw i owoców na dzień.

Badania potwierdziły to, co nasi eksperci z CM VIMED przekazują naszym pacjentom od lat.

U osób, które spożywały więcej owoców i warzyw, zauważono znaczący wzrost składników odżywczych krytycznych dla układu odpornościowego takich jak witamina C, likopen czy zeaksantyna, a także zauważono wzmocnioną odpowiedź przeciwciał po szczepieniu. Naukowcy dobitnie potwierdzają, że istnieje zależność pomiędzy dietą, a odpornością organizmu.

Jedz Mniej Tłuszczu

W kolejnym badaniu, naukowcy sprawdzali efekty diety wysoko węglowodanowej z obniżoną zawartością tłuszczu (26 procent kalorii z tłuszczów) i diety wysokowęglowodanowej i niskotłuszczowej (15 procent kalorii z tłuszczów) w okresie 6 tygodniu, poprzedzonej fazą czwartą która miała na celu restrykcje kaloryczne [2]. Stwierdzono, że dieta niskotłuszczowa w połączeniu z utratą masy ciała mogła mieć “dobroczynny wpływ na odporność komórkową”.

Co więcej, kolejne badanie potwierdza zależność pomiędzy dietą niskotłuszczową i zwiększoną odpornością.

W badaniu tym zaobserwowano związek pomiędzy dietą niskotłuszczową (20 procent kalorii z tłuszczów) i zwiększeniem aktywności komórek NK (Natural Killers). Komórki NK należą do komórek układu odpornościowego i stanowią 5%-15% limfocytów. Zostały odkryte i opisane w latach 70-tych XX wieku i od tamtej pory są intensywnie badane ze względu na ich unikalne zdolności zabijania komórek nowotworowych lub komórek zakażonych wirusem. [3]

Pełnowartościowe Jedzenie, Styl Życia Oparty na Jedzeniu Roślinnym

Te pozytywne efekty są tak mocno zachęcające ponieważ zostały osiągnięta przez bardzo niewielkie zmiany w diecie. Innymi słowy, badane zmiany nie reprezentują ani diety optymalnej ani optymalnej odpowiedzi układu immunologicznego. W porównaniu do bardziej wszechstronnych zmian w diecie uzyskanych dzięki diecie niskotłuszczowej opartej na pełnowartościowym jedzeniu roślinnym, która zawiera około 10 procent kalorii z tłuszczów (WFPB diet – Whole Food, Plant-Based diet), protokoły zawierające od 15 do 20 procent tłuszczów testowane powyżej wydają się bardzo umiarkowane, a mimo to pokazują ogromną możliwość do wzmocnienia odpowiedzi immunologicznej.

Silny układ odpornościowy nie jest jednak gwarancją szybkiej, gwałtownej i pełnej poprawy w każdym przypadku, zwłaszcza gdy mówimy o nowym, nieznanym wirusie takim jak COVID-19.

Wciąż zaleca się ostrożność i przestrzeganie wytycznych, inne czynniki stylu życia takie jak: odpowiednia ilość snu, ćwiczenia czy odpowiednia higiena osobista wciąż są bardzo ważne. Ale wzmacnianie naszego układu odpornosciowego może tylko pomóc, a ogromna ilość dowodów wskazuje na to że: to co jemy ma znaczenie [4][5].

Oprócz wspomnianych powyżej badań interwencyjnych, obejmuje to także kilka badań epidemiologicznych dla różnych kategorii chorób [6][7][8][9].

Podsumowując, im więcej owoców i warzyw pojawi się w naszej diecie tym lepiej. Im mniejsze będzie spożycie tłuszczów, tym lepiej. No i oczywiście powinniśmy dążyć do tego by nasza codzienna dieta opierała się na diecie niskotłuszczowej i pełnowartościowym pożywieniu roślinnym czyli diecie WFPB (Whole Food, Plant-Based diet) od lat promowanej przecież przez Centrum Medyczne VIMED.

Dodatkowo autor artykułu umieścił informacje o konkretnej żywności wzmacniającej odporność.

Żywność Wzmacniająca Odporność?

Dodatkowo do tych ogólnych informacji zawartych powyżej zamieszczamy szczegółowe informacje dotyczące pożywienia i płynów, które zostały powiązane z poprawą odpowiedzi immunologicznej:

1. Czosnek [10][11][12]
2. Zielona Herbata [13][14][15]
3. Kiwi [16][17]18]
4. Grzyby [19][20]

Słowo ostrzeżenia, tych pokarmów nie należy uważać za nadzwyczajne tylko w izolacji. Możliwości diety opartej na pełnowartościowym pożywieniu roślinnym (WPRD diet-Whole Food, Plant-Based diet) by wzmocnić układ odpornościowy nie powinny zostać przypisane tylko powyższym składnikom, a raczej oparte na synergii pomiędzy poszczególnymi składnikami diety roślinnej.

Jak zawsze wzmacniające właściwości z powyższych składników uzyskamy wtedy, kiedy spożywamy je jako część szerokiej, różnorodnej diety roślinnej bogatej w pełnowartościowe składniki.

Jak zacząć? To proste!

1
Już dziś zarezerwuj termin konsultacji wstępnej
REZERWACJA ON LINE lub TELEFON: 22 201 90 71
2
Spotkaj się ze specjalistą, który dobierze optymalny dla Ciebie wariant terapii
3
Zaplanuj dwa tygodnie – 10 dni, w których przeznaczysz około 1-2 godzin na wdrożenie zaleceń żywieniowych oraz zabiegi wspomagające Twój układ odpornościowy

Dowiedz się więcej:

Jak zacząć leczenie?
Terapia IMMUN BOOST
Medycyna Personalizowana

Bibliografia:

1. Gibson A, Edgar JD, Neville CE, Gilchrist SE, McKinley MC, Patterson CC, Young IS, Woodside JV. Effect of fruit and vegetable consumption on immune function in older people: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2012 Dec;96(6):1429-36. doi: 10.3945/ajcn.112.039057. Epub 2012 Nov 7.

2. Santos M. Immunological effects of low-fat diets with and without weight loss. J Am Coll Nutr. 20 03 Apr;22(2):174-82

3. Hebert, J. R., Barone, J., Reddy, M. M., & Backlund, J.-Y. C. (1990). Natural killer cell activity in a longitudinal dietary fat intervention trial. Clinical Immunology and Immunopathology, 54(1), 103–116.doi:10.1016/0090-1229(90)90010-n

4. Watzl, B., Bub, A., Briviba, K., & Rechkemmer, G. (2003). Supplementation of a Low-Carotenoid Diet with Tomato or Carrot Juice Modulates Immune Functions in Healthy Men. Annals of Nutrition and Metabolism, 47(6), 255–261.doi:10.1159/000072397

5. Li, L., & Werler, M. M. (2009). Fruit and vegetable intake and risk of upper respiratory tract infection in pregnant women. Public Li, L., & Werler, M. M. (2009). Fruit and vegetable intake and risk of upper respiratory tract infection in pregnant women. Public Health Nutrition, 13(02), 276. doi:10.1017/s1368980009990590

6. Steinmetz, K. A., & Potter, J. D. (1991). Vegetables, fruit, and cancer. II. Mechanisms. Cancer Causes and Control, 2(6), 427–442. doi:10.1007/bf00054304

7. Block, G., Patterson, B., & Subar, A. (1992). Fruit, vegetables, and cancer prevention: A review of the epidemiological evidence. Nutrition and Cancer, 18(1), 1–29.doi:10.1080/01635589209514201

8. Key TJA, Thorogood M, Appleby PN & Burr ML (1996) Dietary habits and mortality in 11 000 vegetarians and health conscious people: results of a 17 year follow up. British Medical Journal 313, 775–779.

9. Ness, A. R., & Powles, J. W. (1997). Fruit and vegetables, and cardiovascular disease: a review. International Journal of Epidemiology, 26(1), 1–13.doi:10.1093/ije/26.1.1

10. Ried, K. (2016). Garlic Lowers Blood Pressure in Hypertensive Individuals, Regulates Serum Cholesterol, and Stimulates Immunity: An Updated Meta-analysis and Review. The Journal of Nutrition, 146(2), 389S–396S.doi:10.3945/jn.114.202192

11. Josling, P. (2001). Preventing the common cold with a garlic supplement: A double-blind, placebo-controlled survey. Advances in Therapy, 18(4), 189–193. doi:10.1007/bf02850113

12. Charron, C. S., Dawson, H. D., Albaugh, G. P., Solverson, P. M., Vinyard, B. T., Solano-Aguilar, G. I., … Novotny, J. A. (2015). A Single Meal Containing Raw, Crushed Garlic Influences Expression of Immunity- and Cancer-Related Genes in Whole Blood of Humans. The Journal of Nutrition, 145(11), 2448–2455. doi:10.3945/jn.115.215392

13. Matsumoto, K., Yamada, H., Takuma, N., Niino, H., & Sagesaka, Y. M. (2011). Effects of Green Tea Catechins and Theanine on Preventing Influenza Infection among Healthcare Workers: A Randomized Controlled Trial. BMC Complementary and Alternative Medicine, 11(1). doi:10.1186/1472-6882-11-15

14. Park, M., Yamada, H., Matsushita, K., Kaji, S., Goto, T., Okada, Y., … Kitagawa, T. (2011). Green Tea Consumption Is Inversely Associated with the Incidence of Influenza Infection among Schoolchildren in a Tea Plantation Area of Japan. The Journal of Nutrition, 141(10), 1862–1870.doi:10.3945/jn.110.137547

15. Song, J.-M., Lee, K.-H., & Seong, B.-L. (2005). Antiviral effect of catechins in green tea on influenza virus. Antiviral Research, 68(2), 66–74.doi:10.1016/j.antiviral.2005.06.010

16. M A Skinner. Wellness Foods Based on the Health Benefits of Fruit: Gold Kiwifruit for Immune Support and Reducing Symptoms of Colds and Influenza. Journal of Food and Drug Analysis, Vol. 20, Suppl. 1, 2012, Pages 261-264

17. Hunter, D. C., Skinner, M. A., Wolber, F. M., Booth, C. L., Loh, J. M. S., Wohlers, M., … Kruger, M. C. (2011). Consumption of gold kiwifruit reduces severity and duration of selected upper respiratory tract infection symptoms and increases plasma vitamin C concentration in healthy older adults. British Journal of Nutrition, 108(07), 1235–1245.doi:10.1017/s0007114511006659

18. Stonehouse, W., Gammon, C. S., Beck, K. L., Conlon, C. A., von Hurst, P. R., & Kruger, R. (2013). Kiwifruit: our daily prescription for health. Canadian Journal of Physiology and Pharmacology, 91(6), 442–447.doi:10.1139/cjpp-2012-0303

19. Jeong, S. C., Koyyalamudi, S. R., & Pang, G. (2012). Dietary intake of Agaricus bisporus white button mushroom accelerates salivary immunoglobulin A secretion in healthy volunteers. Nutrition, 28(5), 527–531.doi:10.1016/j.nut.2011.08.005

20. Moro, C., Palacios, I., Lozano, M., D’Arrigo, M., Guillamón, E., Villares, A., … García-Lafuente, A. (2012). Anti-inflammatory activity of methanolic extracts from edible mushrooms in LPS activated RAW 264.7 macrophages. Food Chemistry, 130(2), 350–355.doi:10.1016/j.foodchem.2011.07.049

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *