Dieta przeciwzapalna - poznaj 6 najsilniejszych produktów przeciwzapalnych

Dieta przeciwzapalna – poznaj 6 najsilniejszych produktów przeciwzapalnych

Stan zapalny może mieć zarówno korzystny, jak i negatywny wpływ na nasze zdrowie. Z jednej strony chroni organizm przed infekcją i jej negatywnymi konsekwencjami. Z drugiej strony, przewlekłe zapalenie może prowadzić do wielu bardzo poważnych, przewlekłych chorób. Jest też najczęstszą przyczyną uporczywej nadwagi.

Długotrwały stres, niewłaściwa dieta, niedostosowana do cech fenotypowych człowieka, i niski poziom aktywności fizycznej wpływają na podtrzymywanie tego negatywnego, przewlekłego stanu zapalnego. Badania nie pozostawiają wątpliwości, żę kluczowym czynnikiem stylu życia jest właściwa dieta. Naukowcy uzyskali kolejne potwierdzenie, że niektóre pokarmy mogą zmniejszać stan zapalny w organizmie.

1. Postaw na przyprawy

Potwierdzenie naukowe zyskało to, co wszyscy już wiemy, że wiele popularnych przypraw ma właściwości przeciwzapalne, ale imbir i kurkuma są mistrzami w tej dziedzinie. Kurkuma to przyprawa o silnym ziemistym smaku, często używana np. w daniach kuchni indyjskiej. Właściwości przeciwzapalne zawdzięcza obecności kurkuminy. Badania wykazały, że spożywanie 1 grama kurkuminy dziennie, w połączeniu z piperyną z czarnego pieprzu, spowodowało znaczny spadek markera zapalnego CRP u osób z zespołem metabolicznym.

W bardzo prosty sposób można kurkumę przemycić do codziennej diety i nie wymaga to wiele pracy. Przyprawiaj nią tofu, podawaj z zupami i pieczonymi warzywami lub dodaj szczyptę do koktajli.

2. Zielone warzywa

Bogate w witaminę K warzywa liściaste, takie jak sałata, szpinak i jarmuż, redukują stan zapalny w organizmie.

Również brokuły zawierają całą gamę składników odżywczych. Są bogate w sulforafan, przeciwutleniacz, który zwalcza stan zapalny, zmniejszając poziom cząsteczek prozapalnych cytokin i NF-kB.

3. Owoce

Owoce jagodowe to bogactwo błonnika, witamin i minerałów. Jeżyny i jagody zawierają przeciwutleniacze zwane antocyjanami. Związki te mają działanie przeciwzapalne, które zmniejsza ryzyko występowania przewlekłych chorób. Nasz organizm wytwarza komórki zabójcze Natural Killers (komórki NK), które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

W jednym badaniu z udziałem mężczyzn ci, którzy codziennie spożywali jagody, wytwarzali znacznie więcej komórek NK niż ci, którzy nie spożywali tych owoców.

Winogrona również zawierają przeciwzapalne antocyjany. Dzięki temu mogą zmniejszać ryzyko wielu chorób, w tym chorób serca, cukrzycy, otyłości, choroby Alzheimera i chorób oczu. Winogrona są również jednym z najlepszych źródeł resweratrolu, innego związku, który ma wiele działań prozdrowotnych. W jednym badaniu, u osób z chorobami serca, które codziennie spożywały ekstrakt z winogron, zaobserwowano spadek wskaźników genów stanu zapalnego, w tym NF-kB. Kolejny raz udowodniona została zdolność diety do zmiany ekspresji (sposobu działania) genów.

Wiśnie są pyszne i bogate w przeciwutleniacze, takie jak antocyjany i katechiny, które zwalczają stany zapalne. W jednym z badań, osoby, które spożywały 280 gramów wiśni dziennie przez 1 miesiąc, ich poziom markera stanu zapalnego CRP spadł i pozostawał niski przez 28 dni po tym, jak przestali jeść wiśnie.

4. Orzechy

Zaopatrz się w orzechy włoskie, migdały i orzechy laskowe. Orzechy są bogate w witaminę B1, B2, C ,K i PP oraz flawonoidy, sole mineralne i kwas askorbinowy.

Są źródłem zdrowego tłuszczu, który pomaga powstrzymać stan zapalny. Wszystkie gatunki orzechów są w mniejszym bądź większym stopniu źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Najlepszym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA) są orzechy laskowe. Orzechy włoskie zawierają natomiast dużą ilość kwasu α-linolenowego – prekursora kwasów omega-3 (PUFA).

5. Pomidory

Pomidor, to potęga składników odżywczych. Pomidory są bogate w witaminę C, potas i likopen, czyli przeciwutleniacz o imponujących właściwościach przeciwzapalnych. Likopen może być szczególnie korzystny w redukcji związków prozapalnych odpowiedzialnych za kilka rodzajów raka.

Jedno z badań wykazało, że picie soku pomidorowego znacznie zmniejszyło markery stanu zapalnego u kobiet z nadwagą.

Podawanie pomidorów wraz z oliwą z oliwek może zmaksymalizować ilość wchłanianego likopenu. Dzieje się tak, ponieważ likopen jest karotenoidem, składnikiem odżywczym, który jest lepiej wchłaniany wraz z kwasami tłuszczowymi.

6. Gorzka czekolada

Ciemna czekolada jest pyszną, bogatą w składniki odżywcze, zdrową przyjemnością. Jest również pełna przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny. Mogą one zmniejszyć ryzyko chorób i spowalniać proces starzenia się organizmu. Flawonole, odpowiedzialne za działanie przeciwzapalne czekolady, utrzymują w dobrej formie komórki śródbłonka wyściełającego tętnice.

Rola śródbłonka naczyń krwionośnych okazała się kluczowa w wielu procesach chorobowych, między innymi z uwagi na wytwarzanie tlenku azotu.

Upewnij się, że wybierasz ciemną czekoladę, która zawiera co najmniej 70% kakao – większy procent jest jeszcze lepszy.

Najlepsza dieta przeciwzapalna to taka, która jest dopasowana do indywidualnych cech fenotypowych człowieka

Chodzi o dostosowanie do unikalnych właściwości genetycznych i metabolicznych, które u każdego z nas są nieco inne i do tego zmieniają się wraz z wiekiem i przebytymi chorobami. Powinna być skomponowana tak, aby zawarte w niej produkty odżywiały każdą komórkę ciała i nie wywoływały stanu zapalnego.

Rozpoznanie takich pokarmów jest dzisiaj możliwe za sprawą nowoczesnego, cytotoksycznego testu niepożądanych reakcji pokarmowych (nietolerancji pokarmowej) takiego jak Kod Metaboliczny 200. Test pozwala zidentyfikować składniki pożywienia odpowiedzialne za występowanie przewlekłego stanu zapalnego.

To właśnie pożywienie jest głównym czynnikiem osłabiającym funkcjonowanie układu odpornościowego, stając się antygenem. Regularne spożywanie produktów, które wywołują stan zapalny powoduje, że jest on podtrzymywany w długim okresie. W ten sposób pożywienie, a także dodatki do żywności wytwarzanej przemysłowo, przyczyniają się do obniżenia odporności i zwiększenia ryzyka zachorowania na choroby zakaźne oraz inne choroby o przewlekłym i często ciężkim przebiegu.

Może się okazać, że część wymienionych tutaj produktów, które generalnie wykazują właściwości przeciwzapalne, w Twoim wypadku może działać wręcz odwrotnie. Korzystając z informacji dostarczanych przez specjalistyczne badanie krwi możesz w pełni wykorzystać produkty, które dała nam natura. Tradycyjne doświadczenia w połączeniu z nowoczesną diagnostyką, dostarczą Ci informacji o tym, jak odżywiać się właściwie.

Zredukuj stan zapalny i zadbaj, by Twój układ odpornościowy mógł ochronić Cię przed wystąpieniem przewlekłych chorób!

Już dziś zarezerwuj termin konsultacji wstępnej i poddaj się terapii!

1
Już dziś zarezerwuj termin konsultacji wstępnej REZERWACJA ON LINE lub TEL: 22 201 90 71
2
Spotkaj się ze specjalistą, który dobierze optymalny dla Ciebie wariant terapii
3
Zaplanuj dwa tygodnie – 10 dni, w których przeznaczysz około 1-2 godzin na wdrożenie zaleceń żywieniowych oraz zabiegi wspomagające Twój układ odpornościowy

 

Dowiedz się więcej:

Kod Metaboliczny 200
Terapia IMMUN BOOST
Instytucie Terapii Witaminowej

Bibliografia

  1. Panahi Y, Hosseini MS, Khalili N, Naimi E, Majeed M, Sahebkar A. Antioxidant and anti-inflammatory effects of curcuminoid-piperine combination in subjects with metabolic syndrome: A randomized controlled trial and an updated meta-analysis. Clin Nutr. 2015;34(6):1101-1108. doi:10.1016/j.clnu.2014.12.019
  2. Guerrero-Beltrán CE, Calderón-Oliver M, Pedraza-Chaverri J, Chirino YI. Protective effect of sulforaphane against oxidative stress: recent advances. Exp Toxicol Pathol. 2012;64(5):503-508. doi:10.1016/j.etp.2010.11.005
  3. McAnulty LS, Nieman DC, Dumke CL, et al. Effect of blueberry ingestion on natural killer cell counts, oxidative stress, and inflammation prior to and after 2.5 h of running. Appl Physiol Nutr Metab. 2011;36(6):976-984. doi:10.1139/h11-120
  4. Ip BC, Wang XD. Non-alcoholic steatohepatitis and hepatocellular carcinoma: implications for lycopene intervention. Nutrients. 2013;6(1):124-162. Published 2013 Dec 27. doi:10.3390/nu6010124
  5. Trejo-Solís C, Pedraza-Chaverrí J, Torres-Ramos M, et al. Multiple molecular and cellular mechanisms of action of lycopene in cancer inhibition. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:705121. doi:10.1155/2013/705121
  6. Burton-Freeman B, Sesso HD. Whole food versus supplement: comparing the clinical evidence of tomato intake and lycopene supplementation on cardiovascular risk factors. Adv Nutr. 2014;5(5):457-485. doi:10.3945/an.114.005231
  7. Fisher ND, Hollenberg NK. Aging and vascular responses to flavanol-rich cocoa. J Hypertens. 2006;24(8):1575-1580. doi:10.1097/01.hjh.0000239293.40507.2a

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *