Blog


15 lipca 2013

Przetworzona żywność uzależnia

Najnowsze badania pokazują, że wysoko przetworzone pokarmy, takie jak białe pieczywo czy biała mąką, powodują niekiedy swego rodzaju „uzależnienie” od jedzenia. Produkty te mogą pobudzać ośrodek […]
5 lipca 2013

Zdrowy początek lata w Krakowie!

21 czerwca 2013 r. – w upalny pierwszy dzień lata – Dworek Białoprądnicki w Krakowie po raz kolejny gościł uczestników spotkania z popularnego cyklu „Porozmawiajmy o […]
5 lipca 2013

Dieta na urlopie-jak wrócić bez nadbagażu?

Przez cały rok ciężko pracujemy nie tylko zawodowo, ale i na nienaganną sylwetkę. Szczególnie w okresie wiosenno-letnim fitness cluby pękają w szwach od ludzi chcących wyglądać […]
5 lipca 2013

Zdrowe grillowanie

Lato jest idealnym czasem na spotkania w ogrodach, na tarasach, nad wodą, a spotkania te nierozerwalnie łączą się z grillowaniem. Karkówka, kaszanka, boczek… Jak wiadomo, grillowane […]
5 lipca 2013

Słodki wróg Twojego serca

Badania prowadzone w University of Texas Health Science Center w Houston wykazały, że nadmierne spożycie cukru może znacząco zwiększać ryzyko wystąpienia niewydolności układu sercowo-naczyniowego. Także naukowcy […]
1 lipca 2013

Dietetyczna tarcza dla Twojej tarczycy

Zmęczenie, sucha skóra, zaparcia, wypadanie włosów, nagły wzrost masy ciała, bezpłodność – te i wiele innych dolegliwości, z którymi zmagają się szczególnie kobiety, to często skutek […]
1 lipca 2013

Brzoskwinie-soczyste zdrowie

Brzoskwinie atrakcyjne są dla wszystkich zmysłów. Przyciągają wzrok kolorem wschodzącego słońca, kuszą słodkim, orzeźwiającym smakiem, nęcą aromatycznym zapachem. Ten typowo wakacyjny owoc, uprawiany w krajach o […]
1 lipca 2013

Boczniak na przewlekły stan zapalny

Zdaniem australijskich naukowców dieta bogata w boczniaki, cebulę, słodkie ziemniaki, oregano, cynamon i goździki może pomóc w walce z przewlekłym stanem zapalnym. Do takich wniosków doszedł […]
24 czerwca 2013

Słodkie życie bez cukru

Liczba chorych na cukrzycę rośnie. W roku 2000 chorych w wieku 20-79 lat było na świecie 177 mln, w 2010 roku już 285 mln, a w […]
24 czerwca 2013

Naturalny lek na Alzheimera?

Jak wynika z najnowszych badań, cynamon – korzenna przyprawa, która już od wieków znajduje szerokie zastosowanie zarówno w medycynie Wschodu, jak i Zachodu – może opóźnić […]
18 czerwca 2013

DZIEŃ OTWARTY W KRAKOWIE!

[one_third_last] [/one_third_last]
17 czerwca 2013

10 sposobów na niemarnowanie jedzenia

Co znajduje się w Twoim koszu? Kawałki spleśniałych jabłek, pół puszki zepsutego koncentratu, wiotkie warzywa, sobotnie resztki chleba? Takie zepsute produkty spożywcze nie tylko zajmują później […]
17 czerwca 2013

Jak Jaś będzie karmiony, tak Jan będzie wyglądał

Jak wynika z badań opublikowanych przez profesorów socjologii Bena Gibbsa i Renatę Forste z Brigham Young University (BYU), otyłość u dzieci obserwowana już w 2. roku […]
17 czerwca 2013

Bądź mężczyzną, bądź zdrów!

Kiedyś, gdy dominował typ macho, mężczyznom wręcz nie wypadało jakoś szczególnie o siebie dbać. Sytuacja ta na szczęście się zmieniła. Panowie nie tylko zaczynają pielęgnować swój […]
10 czerwca 2013

GMO-z czym to się je?

W ostatnich miesiącach narosło wiele kontrowersji wokół ustawy o nasiennictwie, którą zmieniono w listopadzie ubiegłego roku, a która miała zezwolić na obrót modyfikowanymi genetycznie nasionami w […]
10 czerwca 2013

Dieta na długowieczność?

Nie od dziś wiadomo, że wegetariański sposób odżywiania owocuje zmniejszonym ryzykiem wielu chorób przewlekłych, w tym nadciśnienia, zespołu metabolicznego, cukrzycy i choroby niedokrwiennej serca. Okazuje się […]
3 czerwca 2013

Jaka matka, taka córka – relacja ze spotkania Lady Business Club

13 maja 2013 r. w klubie Endorfina w byłym Pałacu Zamojskich odbyło się kolejne spotkanie członkiń i sympatyków Lady Business Club; tym razem tematem przewodnim było […]
3 czerwca 2013

Zdrowy fast food (nie tylko) dla dzieci

Prawidłowy sposób odżywiania to jeden z kluczowych dla rozwoju dziecka elementów. To właśnie dieta w okresie dzieciństwa kształtuje późniejsze nawyki żywieniowe, a także zwiększa lub zmniejsza […]
3 czerwca 2013

Wielkie korzyści z małych pieczarek

Jak przekonuje autor artykułu opublikowanego w prestiżowym czasopiśmie „The FASEB Journal”, pieczarki – wbrew powszechnemu przekonaniu, że grzyby nie posiadają żadnych składników odżywczych – stanowią ważny […]
28 maja 2013

Terapia Redukcji Stresu

Dbając o ciało, nie możemy zapominać o psychice, bo nasze samopoczucie emocjonalne ma również wpływ na kondycję naszego organizmu. Niestety, towarzyszący nam ciągły stres i brak […]
21 maja 2013

Zdrowa mama = zdrowe dziecko

Dla większości kobiet pojawienie się dziecka jest jedną z najpiękniejszych chwil w ich życiu. Od tego momentu wszystko zostaje podporządkowane małej istotce, która domaga się nieustannej […]
21 maja 2013

„Ścigając pamięć”

Autobiograficzna powieść Grażyny Szapołowskiej pt. „Ścigając pamięć” to liryczna podróż przez dwa równoległe światy. Opisy codzienności przetykane są tu obrazami dzieciństwa, planów filmowych, miłości, spotkań i […]
21 maja 2013

Przyjaciel bezglutenowca

Istnieją mocne biochemiczne dowody wskazujące, że sorgo to bezpieczna żywność dla osób z celiakią, zmuszonych unikać pszenicy i niektórych innych zbóż. Wyniki badań potwierdzające, że sorgo […]
21 maja 2013

Tłuszcz ukołysze Cię do snu

Nowe badania, których wyniki opublikowano w czasopiśmie „Sleep”, sugerują, że senność lub stan czujności w ciągu dnia mogą zależeć od rodzaju pożywienia, jakie spożywamy. Do wniosków […]
13 maja 2013

Od Ciebie zależy zdrowie rodziny

Każdy z nas robi, co może, aby jego rodzina żyła dostatnio. Dbamy o wykształcenie dzieci i o to, żeby zapewnić im godne warunki. Staramy się, aby […]
13 maja 2013

Orzechy włoskie trafiają do serca

Badania przeprowadzone przez zespół naukowców z Penn State, Tufts University i University of Pennsylvania pokazują, że spożycie orzechów włoskich lub oleju z nich wytłoczonego może zmniejszyć […]
13 maja 2013

Pomidory i kiełki soi-męska dieta

Pomidory i kiełki soi mogą być bardziej skuteczne w zapobieganiu nowotworom prostaty, gdy są spożywane razem, niż gdy pojawiają się w menu osobno – oto jakie […]
30 kwietnia 2013

Zmiennicy pszenicy

Pomimo mnogości zbóż i produktów zbożowych dostępnych w sklepach, wybieramy najczęściej najbardziej popularną pszenicę, a dokładniej produkty z niej wytwarzane, takie jak białe pieczywo, bułki, wyroby […]
30 kwietnia 2013

Razem przy stole

Jak pokazuje nowe badanie, którego wyniki opublikowano w „Journal of Adolescent Health”, regularne posiłki rodzinne mogą znacznie poprawić zdrowie psychiczne młodych ludzi, niezależnie od tego, czy […]
29 kwietnia 2013

Majówka = czas na piknik

 Co łączy słoneczny dzień, zielone otoczenie, doborowe towarzystwo, wyśmienite jedzenie i – przede wszystkim – pełen relaks? Piknik! Majówka to doskonały czas na smaczny i zdrowy […]