Blog


18 marca 2013

Kobiece menu na trudne dni

Według najnowszych badań, których wyniki opublikowano w „The American Journal of Epidemiology”, dieta bogata w żelazo pochodzące z produktów roślinnych może zmniejszyć ryzyko zespołu napięcia przedmiesiączkowego. […]
18 marca 2013

Gotujemy warzywa-miniprzewodnik kulinarny

Jeśli chcesz być zdrowy, Twoja dieta musi zawierać dużo błonnika, składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Jak to osiągnąć? Jedz warzywa! Wiemy, że czasem niełatwo rozwinąć swoje umiejętności […]
15 marca 2013

Relacja z konferencji prasowej marki Luksja

Wraz z końcem zimy marka Luksja postanowiła zaprezentować szerszemu gronu swoją nową linię żeli pod prysznic Luksja Care Pro. Na konferencję prasową zostały zaproszone dziennikarki prasy […]
11 marca 2013

Zagraj w zielone o zdrowie

Zanim rozpoczęła się rewolucja przemysłowa, ludzie odżywiali się głównie naturalnymi produktami roślinnymi, które potem zamienili na cukier, białą mąkę i utwardzane tłuszcze, czyli żywność wysoce przetworzoną. […]
11 marca 2013

„Rzymski” wspomagacz zdrowia

Chociaż małe nasiona kminu rzymskiego, należącego do rodziny selerowatych, wyglądają niepozornie, kryją w sobie ogromną moc. Nie tylko dodają smaku potrawom, ale także są bardzo korzystne […]
11 marca 2013

Cesarskie narodziny… alergika

Według najnowszych doniesień naukowych dzieci urodzone przez cesarskie cięcie dwukrotnie częściej przejawiają objawy nadwrażliwości na niektóre produkty spożywcze i częściej dokucza im biegunka w pierwszym roku […]
11 marca 2013

Jak cofnąć zegar biologiczny?

Relaksuje, niweluje stres i zmęczenie, odmładza, leczy depresję i wiele innych chorób. O nowoczesnej terapii, która stawia na nogi po operacji, dzieciom z autyzmem pozwala wymówić […]
4 marca 2013

Zadbaj o żelazny zapas żelaza

Czujesz się ciągle zmęczony i senny? Twoje paznokcie są kruche i łamliwe, a osłabione włosy nadmiernie wypadają? Sprawdź poziom żelaza we krwi! Anemia to dzisiaj bardzo […]
4 marca 2013

Kawoszki rodzą mniejsze dzieci

Odżywianie kobiety podczas ciąży jest niezwykle ważne dla rozwoju jej dziecka i wpływa na jego zdrowie w późniejszym życiu. Należy zwrócić uwagę na to, co przyszła […]
4 marca 2013

Kokos w pięciu kulinarnych odsłonach

Kokos może pojawić się w naszym menu w różnych formach – jako mleko, woda czy mąka kokosowa, ale też jako składnik wielu potraw, zarówno tych przyrządzanych […]
25 lutego 2013

Zdrowie w odcieniu amarantu

Mimo że amarantus, znany też jako szarłat, to jedna z najstarszych roślin uprawnych świata, jest on stosunkowo nowym produktem na półkach współczesnych sklepów. Coraz częściej bywa […]
25 lutego 2013

ABC produktów zbożowych

Pełne, nierafinowane zboża to – obok warzyw i owoców – podstawa zdrowej, dobrze zbilansowanej diety. Dostarczają energii oraz elementów niezbędnych dla zdrowia: białka roślinnego, witamin z […]
25 lutego 2013

Zaskakujące interakcje leków z żywnością

Często martwimy się, jeżeli jesteśmy zmuszeni przyjmować więcej niż jeden lek. Zastanawiamy się, jak organizm zareaguje na połączenie różnych środków, czy nie spowodują one niekorzystnych reakcji […]
20 lutego 2013

Relacja ze spotkania “Porozmawiajmy o zdrowiu”

W sobotę, 9 lutego br., w Dworku Białoprądnickim w Krakowie odbyło się kolejne spotkanie z cyklu „Porozmawiajmy o zdrowiu”. Gościem specjalnym wydarzenia była Anna Jasińska-Piątek, dietetyk […]
18 lutego 2013

Szczupły tata-zdrowe dziecko

Według najnowszych badań otyłość ojca jest jednym z czynników mających wpływ na zdrowie dzieci i potencjalnie zwiększających ryzyko takich chorób jak nowotwory. Badanie, którego wyniki opublikowano […]
18 lutego 2013

Rak lubi cukierki

Cukier jest potrzebny, aby dostarczyć nam energii. Spożywany w umiarkowanych ilościach może też poprawić nasze samopoczucie. Ale uwaga! Już Paracelsus przestrzegał, że dawka czyni truciznę. Jeśli […]
11 lutego 2013

Mężczyzno, uważaj na smażone!

Naukowcy z Fred Hutchinson Cancer Research Center udowodnili, że spożywanie głęboko smażonych produktów, takich jak frytki, smażone kurczaki i pączki, może zwiększać ryzyko raka prostaty, a […]
11 lutego 2013

Nareszcie jest szansa dla uszkodzonego mózgu!

Głównymi przyczynami uszkodzenia mózgu, prowadzącego do jego niepełnosprawności (w tym zaburzeń funkcji motorycznych, zaburzeń psychicznych, utraty pamięci), są udar, uraz i zaburzenia metaboliczne. W ich leczeniu […]
11 lutego 2013

Wątroba nie boli, ale woła o pomoc

Stłuszczenie wątroby to schorzenie, które nie daje się we znaki bolesnymi dolegliwościami, ale ma poważne konsekwencje dla całego organizmu – prowadzi m.in. do rozwoju cukrzycy typu […]
4 lutego 2013

Liczi-dla zdrowia się liczy

Owoce liczi, które w Indiach „zalewają” rynek od maja do sierpnia, to prawdziwa uczta dla zmysłów – wyglądają równie apetycznie, jak pachną. W dodatku od wieków […]
4 lutego 2013

Otyłość-sprzymierzeniec SM

Badania przeprowadzone przez American Academy of Neurology, których wyniki opublikowano w czasopiśmie medycznym „Neurology”, pokazały, że otyłość może być czynnikiem sprzyjającym zachorowaniu na stwardnienie rozsiane (SM) […]
4 lutego 2013

Suplementy-wspomagają, ale nie wyręczają

Kiedy postanawiamy zawalczyć o piękną sylwetkę, powinniśmy zastanowić się, jak najlepiej przeprowadzić cały proces, żeby nie wyrządzić sobie krzywdy, a osiągnąć cel. Należy przede wszystkim pamiętać, […]
28 stycznia 2013

Odchudzanie pomaga pozbyć się pasożytów!

Naukowcy z The University of Manchester odkryli, że utrata masy ciała może sprzyjać walce z pasożytami przewodu pokarmowego. Pasożytami zarażona jest niemal jedna na cztery osoby […]
28 stycznia 2013

Skóra włosy i paznokcie… od kuchni

Kiedy sięgamy po kolejne kosmetyki „przedłużające młodość’’, mamy nadzieję, że najważniejsze atrybuty naszej urody pozostaną naszą dumą przez długie lata. Nie zawsze jednak kosmetyk – nawet […]
28 stycznia 2013

Czy wiesz, jak zdrowe są orzeszki pistacjowe?

Naukowcy odkryli, że garść pistacji dziennie może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu, pomóc uniknąć chorób serca i zapobiegać nowotworom. Orzechy te są dobrym źródłem antyoksydantów, które […]
21 stycznia 2013

Nie wkładaj szkodnika do koszyka

Półki polskich supermarketów uginają się dziś pod tonami produktów. Niestety, nasze decyzje zakupowe nie zawsze idą w parze z potrzebami naszego organizmu. Na czele listy bestsellerów wśród niezdrowych, mocno przetworzonych produktów, w jakie się zaopatrujemy, są słodzone napoje, słone przekąski, gotowe, mrożone dania, płatki śniadaniowe. Skutki takiej diety mogą być katastrofalne. Jeśli chcesz zachować zdrowie na długie lata, musisz dokonywać właściwych wyborów.
21 stycznia 2013

Puszka Pandory w puszce z napojem

Badania przeprowadzone przez School of Medicine NYU, których wyniki opublikowano 9 stycznia 2013 r., pokazały, że kontakt z bisfenolem A (BPA)środkiem chemicznym niegdyś powszechnie stosowanym do produkcji plastikowych butelek i puszek aluminiowych zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca i nerek u dzieci i młodzieży.
21 stycznia 2013

Zafunduj mózgowi drugą młodość

Mózg to najbardziej złożony narząd człowieka, dzięki któremu myślimy, czujemy i reagujemy na bodźce. Niestety, mało kto wie, że należy właściwie dbać o jego prawidłowe funkcjonowanie. Skutki tego braku świadomości widoczne są w statystykach: rośnie liczba osób cierpiących z powodu demencji starczej, czyli pogorszenia sprawności umysłowej.
18 stycznia 2013

Gdzie leki nie pomogą, tam tlen i dieta zdziałają cuda

Ogromny ból i uporczywe dolegliwości – z takimi problemami zmagała się na co dzień pani Elżbieta, u której dwa lata temu stwierdzono chorobę Leśniowskiego-Crohna. Nie pomogła dieta lekkostrawna, wizyty u gastroenterologa ani nawet leki. Przełom nastąpił wiosną 2012 r., kiedy pani Elżbieta zgłosiła się do CM VIMED. Efekty terapii były natychmiastowe! Zapraszamy do wysłuchania wywiadu.
14 stycznia 2013

Idziesz na imprezę? Kup szparagi!

Rozpoczął się karnawał – czas hucznych, suto zakrapianych zabaw. Niestety, alkohol choć poprawia humor podczas imprezy może stać się przyczyną cierpienia następnego dnia. Prosty sposób na […]