Blog


3 grudnia 2012

Dlaczego warto jeść śniadania?

Nie jadasz śniadań, bo wydaje ci się, że dzięki temu szybciej schudniesz? Mylisz się! Posłuchaj, co w PR4 mówi o śniadaniach dietetyk z CM VIMED Marta Michalak, i - w myśl mądrości ludowej zawartej w powiedzeniu "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - już dziś zmień swoje nawyki żywieniowe.
3 grudnia 2012

Miej oko na rozmaryn

Najnowsze badania przeprowadzone w USA dowodzą, że należący do rodziny jasnotowatych rozmaryn to roślina, która nie tylko doskonale sprawdza się jako przyprawa, ale też może pomóc zachować zdrowie oczu i nie dopuścić do zwyrodnienia plamki żółtej. Ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych, związków aktywnych biologicznie i flawonoidów rozmaryn dawniej stosowany był jako środek odmładzający i odświeżający cerę. Dziś może dać początek nowemu podejściu do leczenia chorób narządu wzroku.
3 grudnia 2012

Szczupli jedzą częściej

O tym, że kluczem do zapobiegania nadwadze są zdrowe nawyki żywieniowe, wie chyba każdy. Okazuje się jednak, że niektóre z nich – np. jedzenie śniadania czy regularne spożywanie bez pośpiechu więcej niż 4 posiłków dziennie – owocuje dodatkowo niższą zawartością tkanki tłuszczowej w organizmie, niezależnie od aktywności fizycznej.
3 grudnia 2012

Możesz ukoić podrażnione jelito

Zespół jelita drażliwego (IBS – Irritable Bowel Syndrome) to przewlekłe zaburzenie czynnościowe jelita, objawiające się ciągłymi, naprzemiennymi zaparciami i biegunkami, którym towarzyszą bóle brzucha, wzdęcia, uczucie ciężkości.
26 listopada 2012

GMO w Polsce?

Ostatnimi czasy na nowo rozgorzała w naszym kraju dyskusja o bezpieczeństwie żywności modyfikowanej genetycznie. Tym razem powodem jest uchwalona przez Sejm 9 listopada br. ustawa o […]
26 listopada 2012

Zamiast małej czarnej…

Pochodząca najprawdopodobniej z Chin herbata od wieków ceniona jest za swoje właściwości smakowe i lecznicze. Choć w Europie największą popularnością cieszy się herbata czarna, warto sięgnąć […]
26 listopada 2012

Celiakia z depresją chodzą parami

Zdaniem naukowców z Uniwersytetu w Syracuse i Uniwersytetu Drexel, kobiety z celiakią częściej wykazują objawy depresji i zaburzeń odżywiania niż kobiety w populacji ogólnej. Okazuje się, że ludzie, którzy nie radzą sobie z tą chorobą, skarżą się na złe samopoczucie, są bardziej podatni na stres, a tym samym wykazują wyższe wskaźniki depresji.
26 listopada 2012

Zbadaj swój oddech, odetchnij z ulgą

Trudności z oddychaniem? To może być POChP! Corocznie w 2. lub 3. środę listopada obchodzony jest Światowy Dzień Przewlekłej Obturacyjnej Choroby Płuc.
12 listopada 2012

Czy wiesz, że na świecie co 5 sekund diagnozuje się cukrzycę?

Czy wiesz, że na świecie co 5 sekund diagnozuje się cukrzycę u kolejnej osoby, a co 10 sekund ktoś umiera z powodu jej powikłań? Szacowana liczba chorych w Polsce wynosi 2,6 miliona, na świecie choruje co najmniej 200 milionów osób.
12 listopada 2012

Sposób na raka? Groch z kapustą!

Statystyki American Cancer Society wskazują, że rak jelita grubego jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów z powodu nowotworów w Stanach Zjednoczonych i trzecim najczęściej występującym rakiem u mężczyzn i kobiet. Tymczasem, jak dowodzą badania przeprowadzone przez naukowców z Loma Linda University, chorobie tej można zapobiegać dzięki spożywaniu gotowanych zielonych warzyw, suszonych owoców, roślin strączkowych i brązowego ryżu.
12 listopada 2012

Naturalne dopalacze

Czujesz się wyczerpany? Być może Twój organizm daje Ci znać, że czegoś mu brakuje. Istnieją w naszym organizmie „centra energetyczne", które muszą być zasilane odpowiednimi, kluczowymi witaminami i składnikami odżywczymi. Ich brak może prowadzić do tego, że poczujesz się wyczerpany.
12 listopada 2012

Dobrze odżywieni nie dajmy się jesieni

Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy organizm jest najbardziej narażony na wychłodzenie, infekcje oraz spadek nastroju. Aby się przed nimi uchronić, sięgnij po produkty, które dzięki zawartości witamin, minerałów i innych związków niezbędnych do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania komórek korzystnie wpłyną na Twoje zdrowie i samopoczucie.
5 listopada 2012

Poznaj dietetyczne mity

Niektóre teorie ze świata dietetyki mogą uśpić naszą czujność, prowadząc do fałszywego poczucia bezpieczeństwa. Przedstawiamy trzy najczęściej spotykane mity żywieniowe, których poznanie może znacznie poprawić nasze zdrowie.
5 listopada 2012

Jedz zdrowo, a włos Ci z głowy nie spadnie

Jeśli Twoje włosy wolno rosną, są pozbawione blasku, matowe, łamliwe lub suche, może to oznaczać, że brakuje Ci pewnych niezbędnych substancji odżywczych. Poprzez wprowadzenie nowych pokarmów, a tym samym zapewnienie odpowiedniego spożycia witamin oraz minerałów, z czasem będziesz mogła poprawić nie tylko kondycję włosów, ale również Twój ogólny stan zdrowia.
5 listopada 2012

Pomidory na zdrowie!

Ludzie, którzy kochają pomidory, są mniej narażeni na udar – tak wynika z najnowszych badań. A wszystko dzięki zawartemu w pomidorach likopenowi – przeciwutleniaczowi, który nadaje tym owocom czerwonawy odcień. Dla większości ludzi pomidory i produkty pomidorowe są zdecydowanie największym źródłem likopenu w diecie, jednak składnik ten znajduje się także w czerwonej papryce, arbuzach i papai.
5 listopada 2012

Wysoki cholesterol? Wysokie ciśnienie? Jest na to sposób!

Coraz więcej ludzi umiera z powodu chorób tętnic na tle miażdżycowym, choroby niedokrwiennej serca i chorób naczyniowych mózgu. Rośnie też liczba osób, które boleśnie odczuwają skutki nadciśnienia tętniczego, a w szpitalach przerażającą większość pacjentów stanowią ci z chorobami układu krążenia.
29 października 2012

Zdrowa mama, zdrowy bobas

Nie od dziś wiadomo, że sposób odżywiania kobiety w czasie ciąży ma ogromny wpływ na zdrowie jej dziecka. Nowe badania wskazują jednak, że również nawyki żywieniowe […]
29 października 2012

Koniec z łuszczycą!

Znamy sposób na łuszczycę! Bez wyniszczającej chemii, sterydów, naświetlań, kremów, maści i mazideł, stosowanych latami często bezskutecznie, a jedynie zgodnie z prawami natury, które dzięki najnowszym osiągnięciom nauki można ekstremalnie wykorzystać z pożytkiem dla organizmu. Niech kręcą głowami niedowiarki, statystyki wyleczeń w naszych klinikach mówią same za siebie.
29 października 2012

Obudzić uśpione komórki

Tlen może czynić cuda! Nie ma co do tego wątpliwości rodzina małego Jessego Arigi, który dzięki zabiegom tlenoterapii powoli wychodzi z bardzo ciężkiej choroby. Lekarze są jednak sceptyczni. A jakie są fakty?
29 października 2012

Łuszczyca nie lubi zdrowej diety

]Rozprzestrzeniająca się na całym świecie łuszczyca jest jedną z najczęstszych chorób skóry, dotyka ona aż 2-3% populacji. Jest to złożone schorzenie, w którym głębokie procesy braku równowagi w organizmie objawiają się w postaci zmian skórnych. Homeostaza organizmu osoby chorej zależy od jej odżywienia i stanu psychoemocjonalnego.
19 października 2012

Antybiotyki tuczą!

Antybiotyki budzą wiele kontrowersji w środowisku medycznym. Z jednej strony są niezastąpionym lekiem w walce z wieloma chorobami bakteryjnymi, a z drugiej mogą powodować poważne skutki uboczne.
19 października 2012

Upojone geny

Choć powszechnie wiadomo, że istnieje związek między spożywaniem napojów słodzonych cukrem (sugar-sweetened beverages - SSBs) a otyłością i chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca, niewiele dotychczas przeprowadzono badań na ten temat. Sytuację tę próbowali zmienić naukowcy z Harvard School of Public Health. Odkryli oni, że SSBs, których spożycie w ciągu ostatnich trzech dekad gwałtownie wzrosło na całym świecie, zwiększa podatność genetyczną na wysoki wskaźnik masy ciała (BMI) i ryzyko otyłości.
19 października 2012

Wyślij mózg na dietę

Układ nerwowy, który zapewnia nam pełną łączność ze światem zewnętrznym, to najważniejszy układ w organizmie człowieka. Głównym narządem tego układu jest mózg, dzięki któremu czujemy, myślimy, reagujemy na bodźce. Od jego prawidłowej pracy zależy, czy jesteśmy zadowoleni z życia i czy w pełni wykorzystujemy nasze intelektualne i twórcze możliwości. Mózg stale się powiększa, przybywa w nim komórek nerwowych, reaguje on wieloma zmianami na bodźce zewnętrzne i wewnętrzne. Trudno uwierzyć, że jeszcze do niedawna panował pogląd, jakoby człowiek rodził się z mózgiem o stałej liczbie neuronów i określonych genetycznie możliwościach.
15 października 2012

Smaczne sposoby na przedłużenie młodości

Czy wiesz, że możesz w prosty sposób spowolnić procesy starzenia swojego organizmu? Wystarczy tylko zmodyfikować dotychczasowy styl życia, w tym dietę.
15 października 2012

Mrożona herbata szkodzi nerkom

Kamica nerkowa to choroba, na którą co roku zapada 1% populacji w Polsce i aż 10% populacji w USA. Okazuje się, że do wielu możliwych jej przyczyn zalicza się także spożywanie... mrożonej herbaty, która stanowi ona bogate źródło szczawianów - substancji mogących powodować powstawanie kamieni nerkowych.
15 października 2012

Cukier krzepi i… postarza!

Proces starzenia się jest zjawiskiem bardzo złożonym, a mechanizmy leżące u jego podstaw nie są do końca wyjaśnione, wiemy jednak, że na szybkość starzenia się mają w dużej mierze wpływ czynniki zewnętrzne, m.in. nieprawidłowy styl życia, w tym nieracjonalne odżywianie się. Jak dowodzą wyniki badań przeprowadzonych przez kanadyjskich naukowców, ograniczenie ilości kalorii z pożywienia, zwłaszcza pochodzących z węglowodanów prostych, może zaowocować wydłużeniem życia i poprawą jego jakości.
5 października 2012

Jedzenie ukoi cierpienie

Aż 116 milionów dorosłych Amerykanów, czyli ponad jedna trzecia populacji USA, zmaga się z przewlekłym bólem. Ukojenia szukają najczęściej w tabletkach przeciwbólowych, te jednak - choć pomagają niekiedy zmniejszyć cierpienie - to przy okazji uzależniają i wywołują szereg skutków ubocznych.
5 października 2012

Nieznane oblicza alergii

Osoby borykające się z typową alergią zazwyczaj świetnie zdają sobie sprawę, że np. męczący je katar jest spowodowany kontaktem z alergenami. Ale alergia nie zawsze objawia się w tak typowy sposób.
5 października 2012

Ból stawów? Jest na to sposób!

Reumatyzmem określa się potocznie i nieprecyzyjnie choroby charakteryzujące się przewlekłymi zmianami zapalnymi w obrębie tkanki łącznej, spowodowanymi najczęściej reakcją autoimmunologiczną.
2 października 2012

Winogrona-samo zdrowie

Winogrona, jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka, to źródło łatwo przyswajalnych cukrów – glukozy i fruktozy, a także wielu witamin i minerałów. Zawierają one także beta-karoten, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, potas, magnez, chlor oraz cynk, miedź i bor. 100 g tych owoców dostarcza 70 kcal.