Blog | VIMED

Blog


3 czerwca 2013

Zdrowy fast food (nie tylko) dla dzieci

Prawidłowy sposób odżywiania to jeden z kluczowych dla rozwoju dziecka elementów. To właśnie dieta w okresie dzieciństwa kształtuje późniejsze nawyki żywieniowe, a także zwiększa lub zmniejsza […]
3 czerwca 2013

Wielkie korzyści z małych pieczarek

Jak przekonuje autor artykułu opublikowanego w prestiżowym czasopiśmie „The FASEB Journal”, pieczarki – wbrew powszechnemu przekonaniu, że grzyby nie posiadają żadnych składników odżywczych – stanowią ważny […]
28 maja 2013

Terapia Redukcji Stresu

Dbając o ciało, nie możemy zapominać o psychice, bo nasze samopoczucie emocjonalne ma również wpływ na kondycję naszego organizmu. Niestety, towarzyszący nam ciągły stres i brak […]
21 maja 2013

Zdrowa mama = zdrowe dziecko

Dla większości kobiet pojawienie się dziecka jest jedną z najpiękniejszych chwil w ich życiu. Od tego momentu wszystko zostaje podporządkowane małej istotce, która domaga się nieustannej […]
21 maja 2013

„Ścigając pamięć”

Autobiograficzna powieść Grażyny Szapołowskiej pt. „Ścigając pamięć” to liryczna podróż przez dwa równoległe światy. Opisy codzienności przetykane są tu obrazami dzieciństwa, planów filmowych, miłości, spotkań i […]
21 maja 2013

Przyjaciel bezglutenowca

Istnieją mocne biochemiczne dowody wskazujące, że sorgo to bezpieczna żywność dla osób z celiakią, zmuszonych unikać pszenicy i niektórych innych zbóż. Wyniki badań potwierdzające, że sorgo […]
21 maja 2013

Tłuszcz ukołysze Cię do snu

Nowe badania, których wyniki opublikowano w czasopiśmie „Sleep”, sugerują, że senność lub stan czujności w ciągu dnia mogą zależeć od rodzaju pożywienia, jakie spożywamy. Do wniosków […]
13 maja 2013

Od Ciebie zależy zdrowie rodziny

Każdy z nas robi, co może, aby jego rodzina żyła dostatnio. Dbamy o wykształcenie dzieci i o to, żeby zapewnić im godne warunki. Staramy się, aby […]
13 maja 2013

Orzechy włoskie trafiają do serca

Badania przeprowadzone przez zespół naukowców z Penn State, Tufts University i University of Pennsylvania pokazują, że spożycie orzechów włoskich lub oleju z nich wytłoczonego może zmniejszyć […]
13 maja 2013

Pomidory i kiełki soi-męska dieta

Pomidory i kiełki soi mogą być bardziej skuteczne w zapobieganiu nowotworom prostaty, gdy są spożywane razem, niż gdy pojawiają się w menu osobno – oto jakie […]
30 kwietnia 2013

Zmiennicy pszenicy

Pomimo mnogości zbóż i produktów zbożowych dostępnych w sklepach, wybieramy najczęściej najbardziej popularną pszenicę, a dokładniej produkty z niej wytwarzane, takie jak białe pieczywo, bułki, wyroby […]
30 kwietnia 2013

Razem przy stole

Jak pokazuje nowe badanie, którego wyniki opublikowano w „Journal of Adolescent Health”, regularne posiłki rodzinne mogą znacznie poprawić zdrowie psychiczne młodych ludzi, niezależnie od tego, czy […]
29 kwietnia 2013

Majówka = czas na piknik

 Co łączy słoneczny dzień, zielone otoczenie, doborowe towarzystwo, wyśmienite jedzenie i – przede wszystkim – pełen relaks? Piknik! Majówka to doskonały czas na smaczny i zdrowy […]
29 kwietnia 2013

Winogrona chronią przed zespołem metabolicznym

Jak wynika z badań, których wyniki przedstawiono na konferencji Experimental Biology w Bostonie, regularne spożywanie winogron może chronić przed uszkodzeniem narządów związanych z postępem zespołu metabolicznego […]
22 kwietnia 2013

Siedmiu wspaniałych do sałatki

Wiosna to doskonały czas na włączenie do swojej diety smacznych i bogatych w różnorodne warzywa sałatek, które stanowią źródło witamin, składników mineralnych, błonnika i przeciwutleniaczy. Podstawą […]
22 kwietnia 2013

Mam klasę! Relacja z Ogólnopolskiego Dnia z Klasą

Już kiedyś pisaliśmy o tym, że Centrum Medyczne VIMED “też jest kobietą”, do tego kobietą z klasą….Na potwierdzenie tego w dniu 9 kwietnia mieliśmy przyjemność wziąć […]
22 kwietnia 2013

Kiedy żywność staje się trucizną

W ostatnich latach odnotowuje się systematyczny wzrost częstości występowania chorób alergicznych, czyli spowodowanych nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną organizmu na kontakt z daną substancją. Część z nas wie, […]
22 kwietnia 2013

Naturalne antidotum na nadciśnienie

Jak pokazują badania, których wyniki opublikowano w magazynie „Hypertension”, szklanka soku z buraków dziennie może pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Nadciśnienie, główny czynnik ryzyka chorób serca i […]
15 kwietnia 2013

Wegetarianka w ciąży

Zdrowe odżywianie jest ważne na wszystkich etapach życia, a w okresie ciąży szczególnie. To, co jesz i pijesz w tym czasie, może wpłynąć na Twoje zdrowie […]
15 kwietnia 2013

Karnityna w mięsie gorsza niż cholesterol

Karnityna – związek znajdujący się w czerwonym mięsie i stosowany jako dodatek do napojów energetyzujących i niektórych suplementów wspomagających proces odchudzania – może powodować narastanie blaszki […]
15 kwietnia 2013

Autyzm dziedziczony po dziadku?

Ryzyko zachorowania na autyzm może być przekazywane na przyszłe pokolenia – twierdzą naukowcy. Międzynarodowe badanie, którego wyniki opublikowano w magazynie „JAMA Psychiatry”, pokazuje, że starsi ojcowie […]
8 kwietnia 2013

Dotleń się hiperbarycznie na wiosnę

Spektakularne efekty w wyjątkowej cenie – 40% [info]Do 31 maja 2013 r. zabiegi tlenoterapii hiperbarycznej COMFORT za 420 zamiast 700 zł.[/info] Przy zakupie minimum 10 zabiegów […]
8 kwietnia 2013

Probiotyki pomogą w IBS

Nowe badania, przeprowadzone na University of Michigan Health System pomagają wyjaśnić korzyści z zastosowania probiotyków u pacjentów zmagających się z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi (zespołem jelita drażliwego) wywołanymi […]
8 kwietnia 2013

Naturalni odtruwacze

 Wiosenne porządki nie powinny ograniczać się tylko do mycia okien czy uporządkowania chaosu w garażu. Cieplejsza pora roku jest również doskonałym czasem na detoksykację organizmu, jako […]
5 kwietnia 2013

Kolejne spotkanie z cyklu Porozmawiajmy o Zdrowiu

23 marca br. w Dworku Białoprądnickim w Krakowie odbyło się kolejne spotkanie z cyklu „Porozmawiajmy o Zdrowiu”. W wydarzeniu, skoncentrowanym tym razem na zdrowiu mężczyzn, wzięli […]
29 marca 2013

Słodko nie musi oznaczać niezdrowo

Większość z nas dobrze wie, że cukier nie jest zdrowy, a jego nadmiar w diecie powoduje otyłość, osłabienie odporności, próchnicę, cukrzycę, infekcje drożdżycowe, a także rozdrażnienie […]
29 marca 2013

Uważaj, co jesz przed zabiegiem!

Badania, których wyniki opublikowano w magazynie „Surgery”, dowodzą, że to, co jemy na kilka dni przed planowaną operacją, może mieć wpływ na proces regeneracji po zabiegu. […]
28 marca 2013

Ochota na słodycze? Jest na to sposób!

Czujesz nieustanne łaknienie, potrzebę słodkiego smaku? Prawdopodobnie uzależniłeś się od cukru. Normalną reakcją organizmu jest sporadyczna ochota na kawałek czekolady lub porcję ulubionego ciasta, jeżeli natomiast […]
25 marca 2013

Wielkanoc od kuchni

Nadchodzą Święta Wielkanocne. Wielu z nas spędzi je w atmosferze radości, w gronie najbliższych, zapewne także przy suto zastawionym stole, z którym na ogół kojarzy się […]
25 marca 2013

Słona cena słonych potraw

Nadmiar soli w diecie jest obecnie uznawany za przyczynę podwyższonego ryzyka nadciśnienia tętniczego, a co za tym idzie, chorób układu krążenia oraz nerek. Dwa niezależne badania, […]