Blog


18 lutego 2013

Rak lubi cukierki

Cukier jest potrzebny, aby dostarczyć nam energii. Spożywany w umiarkowanych ilościach może też poprawić nasze samopoczucie. Ale uwaga! Już Paracelsus przestrzegał, że dawka czyni truciznę. Jeśli […]
11 lutego 2013

Mężczyzno, uważaj na smażone!

Naukowcy z Fred Hutchinson Cancer Research Center udowodnili, że spożywanie głęboko smażonych produktów, takich jak frytki, smażone kurczaki i pączki, może zwiększać ryzyko raka prostaty, a […]
11 lutego 2013

Nareszcie jest szansa dla uszkodzonego mózgu!

Głównymi przyczynami uszkodzenia mózgu, prowadzącego do jego niepełnosprawności (w tym zaburzeń funkcji motorycznych, zaburzeń psychicznych, utraty pamięci), są udar, uraz i zaburzenia metaboliczne. W ich leczeniu […]
11 lutego 2013

Wątroba nie boli, ale woła o pomoc

Stłuszczenie wątroby to schorzenie, które nie daje się we znaki bolesnymi dolegliwościami, ale ma poważne konsekwencje dla całego organizmu – prowadzi m.in. do rozwoju cukrzycy typu […]
4 lutego 2013

Liczi-dla zdrowia się liczy

Owoce liczi, które w Indiach „zalewają” rynek od maja do sierpnia, to prawdziwa uczta dla zmysłów – wyglądają równie apetycznie, jak pachną. W dodatku od wieków […]
4 lutego 2013

Otyłość-sprzymierzeniec SM

Badania przeprowadzone przez American Academy of Neurology, których wyniki opublikowano w czasopiśmie medycznym „Neurology”, pokazały, że otyłość może być czynnikiem sprzyjającym zachorowaniu na stwardnienie rozsiane (SM) […]
4 lutego 2013

Suplementy-wspomagają, ale nie wyręczają

Kiedy postanawiamy zawalczyć o piękną sylwetkę, powinniśmy zastanowić się, jak najlepiej przeprowadzić cały proces, żeby nie wyrządzić sobie krzywdy, a osiągnąć cel. Należy przede wszystkim pamiętać, […]
28 stycznia 2013

Odchudzanie pomaga pozbyć się pasożytów!

Naukowcy z The University of Manchester odkryli, że utrata masy ciała może sprzyjać walce z pasożytami przewodu pokarmowego. Pasożytami zarażona jest niemal jedna na cztery osoby […]
28 stycznia 2013

Skóra włosy i paznokcie… od kuchni

Kiedy sięgamy po kolejne kosmetyki „przedłużające młodość’’, mamy nadzieję, że najważniejsze atrybuty naszej urody pozostaną naszą dumą przez długie lata. Nie zawsze jednak kosmetyk – nawet […]
28 stycznia 2013

Czy wiesz, jak zdrowe są orzeszki pistacjowe?

Naukowcy odkryli, że garść pistacji dziennie może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu, pomóc uniknąć chorób serca i zapobiegać nowotworom. Orzechy te są dobrym źródłem antyoksydantów, które […]
21 stycznia 2013

Nie wkładaj szkodnika do koszyka

Półki polskich supermarketów uginają się dziś pod tonami produktów. Niestety, nasze decyzje zakupowe nie zawsze idą w parze z potrzebami naszego organizmu. Na czele listy bestsellerów wśród niezdrowych, mocno przetworzonych produktów, w jakie się zaopatrujemy, są słodzone napoje, słone przekąski, gotowe, mrożone dania, płatki śniadaniowe. Skutki takiej diety mogą być katastrofalne. Jeśli chcesz zachować zdrowie na długie lata, musisz dokonywać właściwych wyborów.
21 stycznia 2013

Puszka Pandory w puszce z napojem

Badania przeprowadzone przez School of Medicine NYU, których wyniki opublikowano 9 stycznia 2013 r., pokazały, że kontakt z bisfenolem A (BPA)środkiem chemicznym niegdyś powszechnie stosowanym do produkcji plastikowych butelek i puszek aluminiowych zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca i nerek u dzieci i młodzieży.
21 stycznia 2013

Zafunduj mózgowi drugą młodość

Mózg to najbardziej złożony narząd człowieka, dzięki któremu myślimy, czujemy i reagujemy na bodźce. Niestety, mało kto wie, że należy właściwie dbać o jego prawidłowe funkcjonowanie. Skutki tego braku świadomości widoczne są w statystykach: rośnie liczba osób cierpiących z powodu demencji starczej, czyli pogorszenia sprawności umysłowej.
18 stycznia 2013

Gdzie leki nie pomogą, tam tlen i dieta zdziałają cuda

Ogromny ból i uporczywe dolegliwości – z takimi problemami zmagała się na co dzień pani Elżbieta, u której dwa lata temu stwierdzono chorobę Leśniowskiego-Crohna. Nie pomogła dieta lekkostrawna, wizyty u gastroenterologa ani nawet leki. Przełom nastąpił wiosną 2012 r., kiedy pani Elżbieta zgłosiła się do CM VIMED. Efekty terapii były natychmiastowe! Zapraszamy do wysłuchania wywiadu.
14 stycznia 2013

Idziesz na imprezę? Kup szparagi!

Rozpoczął się karnawał – czas hucznych, suto zakrapianych zabaw. Niestety, alkohol choć poprawia humor podczas imprezy może stać się przyczyną cierpienia następnego dnia. Prosty sposób na […]
14 stycznia 2013

Nastaw swój zegar żywieniowy!

Jeżeli w czasie wakacji czy świąt zmieniają się Twoje nawyki żywieniowe i nie możesz nagle oprzeć się niezdrowym, tłustym i słodkim produktom, nie jesteś sam. Z […]
14 stycznia 2013

Sekret zdrowia-dieta!

Badania naukowe dostarczyły wielu dowodów na to, że składniki żywności działają na procesy metaboliczne, syntezę DNA, a nawet ekspresję niektórych genów. Wpływają one na nasz wygląd, […]
10 stycznia 2013

O stłuszczeniu wątroby słów kilka

7 stycznia 2013

Zmysł smaku a osobowość

Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego mamy różne gusta kulinarne? Jak to się dzieje, że jedni lubią jakiś pokarm, a inni nie mogą na niego patrzeć? Co determinuje nasz zmysł smaku? Okazuje się, że klucz do rozwikłania zagadki tkwi w naszej osobowości. Posłuchaj, co o preferencjach smakowych mówi w PR4 dietetyk z CM VIMED Anna Wybrańska.
7 stycznia 2013

Choroba nerek pogarsza pamięć

Według najnowszych badań, przeprowadzonych przez naukowców z Temple University, University of Maine oraz University of Maryland, zaburzenia czynności nerek wiążą się ze spadkiem funkcji poznawczych, myślenia abstrakcyjnego i pamięci werbalnej
7 stycznia 2013

Ból głowy? Z głowy!

Nigdy nie wiadomo, od czego i kiedy się zacznie. Może wywołać go dobra pogoda, zapach perfum albo czekolada. Ból głowy – bo o nim mowa – to problem, z którym zmaga się ponad 20% społeczeństwa, a jednak mało kto zadaje sobie trud ustalenia jego przyczyn. Choć dokładny mechanizm bólów głowy nie jest jeszcze w pełni wyjaśniony, istnieje wiele czynników, które sprzyjają jego powstawaniu.
7 stycznia 2013

Wegetarianizm znów na topie!

Wegetarianizm zazwyczaj postrzegany jest jako rodzaj bezmięsnej diety wykluczającej produkty pochodzenia zwierzęcego. Tymczasem pojęcie to jest o wiele szersze. Dla wielu osób wegetarianizm jest sposobem na życie, który obejmuje nie tylko specyficzny rodzaj odżywiania, ale również światopogląd łączący zarówno problematykę zdrowia fizycznego i psychicznego, jak i zagadnienia ekologiczne, ekonomiczne, religijne, moralne czy kulturalne. Choć znany jest od tysięcy lat, a liczba jego „wyznawców” na świecie sięga już kilku milionów, nadal wiążą się z nim pewne mity i żywe są nieporozumienia między jaroszami a smakoszami mięsa.
28 grudnia 2012

Warzywa zielone-kości wzmocnione

Naukowcy z Rensselaer Polytechnic Institute jako pierwsi udowodnili w swych badaniach, jak znaczące jest mało doceniane białko osteokalcyna dla kondycji naszych kości. Ich odkrycia mogą dać początek nowym strategiom w terapii osteoporozy i obniżaniu ryzyka złamań kości.
28 grudnia 2012

Na rozdrażnienie dobre jedzenie

Czujesz się zestresowany? Jest prosty sposób, by temu zaradzić. Dowiedz się, jak w walce ze stresem mogą pomóc Ci kojące składniki i zapachy pochodzące z żywności.
28 grudnia 2012

Nowy rok nowa Ty

U progu nowego roku z nadzieją i optymizmem myślimy o tym, co przed nami. Życząc Ci zdrowia, spełnienia marzeń i samych sukcesów w 2013 roku, jednocześnie podkreślamy, że początek roku to dobry moment, by zmierzyć się z nowymi wyzwaniami. Zaczynasz z czystą kartą...
17 grudnia 2012

Nie daj się zimowej depresji

Długie wieczory, niskie temperatury sprawiają, że rzadziej wychodzimy z domu i więcej jemy. Mają z tym problem zwłaszcza kobiety, które często czują zimą smutek i przygnębienie. […]
17 grudnia 2012

Święta o zapachu pomarańczy

Pomarańcze to nie tylko źródło najchętniej spożywanego przez Polaków soku, ale przede wszystkim bogactwo cennych składników odżywczych. Pierwsza wzmianka o uprawie tych pochodzących z Chin owoców z rodzaju Citrus dotyczy cywilizacji doliny Indusu sprzed około 6000 lat. Stąd owoce przedostały się najpierw na wschodnie wybrzeże Afryki, później do krajów położonych w basenie Morza Śródziemnego, w tym do Włoch i Hiszpanii, a następnie trafiły do Ameryki. Obecnie pomarańcza jest jednym z najpowszechniej spożywanych owoców cytrusowych na świecie, a jej produkcja stanowi 70% produkcji wszystkich cytrusów!
10 grudnia 2012

Zapytaj eksperta

Moim problemem jest głód, który odczuwam między posiłkami. Wciąż mam tzw. wilczy apetyt, mimo że staram się jeść spore porcje w godzinach posiłków. Co robić? Nadmierny apetyt wynika najczęściej z zakłóceń procesu wchłaniania składników odżywczych. Zakłócenia te spowodowane są przewlekłym stanem zapalnym, do którego dochodzi z powodu opóźnionej alergii pokarmowej oraz nadmiaru toksyn w organizmie. Nieprzyswajanie pokarmu na skutek reakcji alergicznej i obecności zanieczyszczeń w jelicie sprawia, że komórki są niedożywione i za pośrednictwem tzw. neuroprzekaźników wysyłają do mózgu informację o niedoborach pokarmowych, przez co cały czas odczuwamy potrzebę jedzenia.
10 grudnia 2012

Niesmaczna prawda o azjatyckich owocach morza

W ostatnich latach Polacy coraz częściej sięgają po ryby i owoce morza, które cechują się wysoką wartością odżywczą (zawierają m.in nienasycone kwasy tłuszczowe, selen, cynk, potas, witaminę B12, witaminy E oraz PP). I nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie fakt, że około połowa wszystkich spożywanych ryb i owoców morza pochodzi nie z tradycyjnego rybołówstwa, ale z azjatyckich hodowli w naturalnych lub sztucznych zbiornikach.
10 grudnia 2012

Chcesz być ojcem? Schudnij!

Planujesz potomstwo, a cierpisz na otyłość? Trzeba będzie zrzucić kilka zbędnych kilogramów, jeśli chcesz dać swojemu dziecku dobry start w życiu. Dotychczas mówiono tylko o licznych zagrożeniach, z jakimi wiąże się otyłość matek, jednak nowe badania pokazują, że otyłość ma negatywny wpływ także na płodność mężczyzn, a dokładnie na ich plemniki. Mężczyźni również muszą o siebie zadbać.