Przewodnik


17 kwietnia 2011

Historia Tomasza

Pan Tomasz o CM Vimed dowiedział się przeglądając fora internetowe poświęcone tematyce zdrowego odżywiania. Zbliżająca się nieuchronnie data jego 40. urodzin skłoniła pana Tomasza do podsumowań […]
17 kwietnia 2011

Dietetyk CM VIMED w Polskim Radio!

Kolejny raz w porannej audycji “4 pory roku” wystąpi nasz dietetyk – Patrycja Urbańska. W środę 20 kwietnia o godzinie 9:10zapraszamy na dyskusję o alergiach pokarmowych.
17 kwietnia 2011

Przygotuj się do Świąt z VIMEDEM

W Wielką Sobotę wypatruj czerwonego logo CM VIMED na Wielkanocnym Festiwalu Radia Plus. Nad aspektem zdrowotnym rodzinno-kulinarnej imprezy przejęła pieczę nasza dietetyk Lidia Trawińska. Festiwal odbędzie się nieopodal Rynku Starego Miasta w Warszawie w ogródku restauracji „Pod Wieżą”.
17 kwietnia 2011

7 produktów, które mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka prostaty

Rak prostaty jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów z powodu nowotworów u mężczyzn. Według American Cancer Society, jeden na sześciu mężczyzn zachoruje na raka gruczołu krokowego. Nowotwór zabija ponad 32.000 Amerykanów każdego roku. Jednak setki badań wykazały, że niektóre pokarmy, takie jak pomidory i ryby, odgrywają znacząc role w profilaktyce raka.
17 kwietnia 2011

Podkręć się naturalnie!

Lekarze i dietetycy długo debatowali nad istnieniem naturalnych afrodyzjaków dla mężczyzn i kobiet, ale tylko kilka substancji zostało potwierdzonych przez Food and Drug Administration (FDA) jako te, które mają wpływ na pobudzenie popędu płciowego.
17 kwietnia 2011

Bądź czujny, uchroń prostatę!

Każdego roku, tysiące mężczyzn w Stanach Zjednoczonych poddaje się radykalnym zabiegom operacyjnym całkowitego usunięcia gruczołu krokowego po rozpoznaniu raka tego gruczołu. Po operacji połowa pacjentów odczuwa problemy z potencją, a 20 % cierpi na dyskomfort wynikający z nietrzymania moczu. Co jest szokujące, według dr Marka Scholza – amerykańskiego onkologa, który od 15 lat zajmuje się wyłącznie leczeniem raka prostaty, większości operacji można by uniknąć.
9 kwietnia 2011

Owoce i warzywa jedz na surowo!

Często słyszymy, że należy spożywać warzywa i owoce w formie nieprzetworzonej. Nie jest zalecane poddawanie tych produktów obróbce termicznej, gdyż w takiej tracą cenne składniki odżywcze. Jako przykład takich składników najczęściej są podawane witaminy.
9 kwietnia 2011

Chrzan nie do chrzanu!

Zanim chrzan został wykorzystany w kuchni, przede wszystkim pełnił funkcję leczniczą. Jako naturalny antybiotyk wykorzystywany był przy przeziębieniu, zapaleniu zatok, zapaleniu migdałków, oskrzeli oraz astmie. Dodatkowo pobudza apetyt i przepływ żółci oraz stanowi źródło takich minerałów jak potas, fosfor, wapń czy siarka. Dziś nadal ma wiele zastosowań zarówno w medycynie, jak i w kulinariach. Gruby korzeń jest częścią tej rośliny wykorzystywaną najczęściej, ale zielenina też ma wiele kulinarnych zastosowań.
9 kwietnia 2011

Jedz zdrowo poza domem

Jedzenie poza domem dla wielu z nas staje się coraz częściej koniecznością. Ciągły pośpiech, liczne zajęcia popołudniowe zmuszają nas do codziennych często niełatwych decyzji gdzie i co zjeść na mieście? W obawie przed zaburzeniami gastrycznymi lub ewentualnym przytyciem po posiłku zjedzonym w punkcie gastronomicznym często opuszczamy posiłek co niestety nie jest najlepszym wyborem.
9 kwietnia 2011

Zmień dietę! Ustrzeż się przed chorobą!

Choroba Parkinsona to postępujące, zwyrodnieniowe zaburzenie funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego. Nieuchronnie prowadzi do znacznego ograniczenia sprawności ruchowej, zaburzeń równowagi, a w konsekwencji uniemożliwia samodzielne funkcjonowanie. Do charakterystycznych objawów dochodzi z powodu zmian zwyrodnieniowych komórek nerwowych w istocie czarnej i innych obszarach mózgu.
5 kwietnia 2011

VIMED – Dominika

Zobacz rozmowę z panią Dominiką, która opowiada o oczyszczaniu organizmu, o efektach zmiany diety i przygotowaniach do ślubu.
4 kwietnia 2011

Papaja zwycięża w walce z rakiem

Badacz z Uniwersytetu na Florydzie, dr Nam Dang oraz jego współpracownicy z Japonii w raporcie opublikowanym w Journal of Ethnopharmacology, udokumentowali pozytywne efekty wykorzystywania naparów z papai w terapii nowotworów macicy, piersi, wątroby, płuc oraz trzustki.
4 kwietnia 2011

Mleko matki na dobry sen i aktywny dzień

Poziom składników w mleku matki zmienia się co 24 godziny w odpowiedzi na potrzeby dziecka. Nowe badania opublikowane w czasopiśmie Nutritional Neuroscience pokazują, na przykład, jak mleko może być pomocne przy usypianiu niemowląt.
19 marca 2011

Zdrowa sałatka – pomożemy Ci ją skomponować

To, że jadasz sałatki nie oznacza, że odżywiasz się zdrowo. Wartość odżywcza spożywanej przez Ciebie sałatki zależy głównie od tego co wejdzie w jej skład i czym ją doprawisz.
19 marca 2011

Sok z granatów bogaty w korzystne antyoksydanty

Niedocenianym jak do tej pory owocem, odkrywanym na nowo jest granat. Sok z granatu ma wysoką zawartością antyoksydantów. Liczne badania naukowe przeprowadzane z jego użyciem, potwierdzają korzystne właściwości tego produktu. Sok z granatów zawiera kilka bardzo ważnych przeciwutleniaczy takich jak kwas oleanolowy, kwas ursolowy i galusowy.
18 marca 2011

Składnik kurkumy chroni neurony

Najnowsze badania sugerują, że związek pozyskany z kurkumy może mieć korzystne działanie w leczeniu udarów niedokrwiennych mózgu czy urazów mózgu, na które obecnie brak skutecznej terapii. […]
18 marca 2011

Zmiany u Magdy Umer

Pani Magda Umer – polska piosenkarka, wykonawczyni poezji śpiewanej, dziennikarka, polonistka, reżyser, scenarzystka, aktorka i autorka recitali. Na swojej stronie internetowej zamieściła wywiad jakiego udzieliła gazecie Angora na temat wrażeń ze swojej terapii dietetycznej w Centrum Medycznym VIMED.
18 marca 2011

Wiosenne zwyczaje

Wraz z nadejściem cieplejszej pory roku powinniśmy zmienić nasze zimowe przyzwyczajenia. Musimy pobudzić nasz “uśpiony” metabolizm i zimowe rozleniwienie regularną aktywnością fizyczną, najlepiej na świeżym powietrzu. […]
11 marca 2011

Zobacz metamorfozę Mai Sablewskiej

Niedawno w jednej z polskich stacji radiowych pani Maja Sablewska zdradziła słuchaczom swój sposób na odmłodzenie organizmu i poprawę zdrowia oraz swojego wyglądu.
11 marca 2011

Sen zapobiega miażdżycy

Zaledwie jedna dodatkowa godzina snu dziennie obniża ryzyko rozwoju miażdżycy tętnic wieńcowych – pisze “New Scientist”. Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu w Chicago pozwalają dopisać kolejny punkt na liście problemów zdrowotnych spowodowanych zbyt małą ilością snu.
11 marca 2011

Komosa ryżowa – super ziarno przyszłości.

Quinoa to święte zboże dawnych Inków. Od tysiącleci uprawiane było na stokach Andów. Po okresie zapomnienia wraca do łask z powodu niezwykłych wartości odżywczych. Komosa ryżowa nie jest zbożem, jest bardziej spokrewniona ze szpinakiem i burakiem. Składniki aktywne i właściwości komosy.
11 marca 2011

Z końcem zimy usuń toksyny

Zanieczyszczone środowisko, nieodpowiednia dieta, barwniki, konserwanty zawarte w jedzeniu, używki, a także leki osłabiają naturalne zdolności organizmu do eliminowania toksyn. Kiedy organizm nie może sobie z nimi poradzić, odczuwamy pogorszenie samopoczucia i zapadamy na dolegliwości, zwane chorobami cywilizacyjnymi.
4 marca 2011

Powiedz STOP alergii!!!

Alergia to jedna z najczęstszych chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Współczesny tryb życia oraz zanieczyszczenie środowiska sprawiają, że coraz więcej ludzi na świecie cierpi z powodu chorób takich jak astma, alergiczny nieżyt nosa, atopowe zapalenie skóry czy alergie pokarmowe.
4 marca 2011

Zmiana diety może chronić wzrok

[success] W przebiegu AMD przeciekające naczynia krwionośne, odczyn zapalny oraz tworzenie nowych, nieprawidłowych naczyń prowadzą do uszkodzenia plamki żółtej – centralnej części siatkówki, odpowiedzialnej za ostre widzenie. [/success] […]
4 marca 2011

Regularne badania kontrolne – obowiązkiem każdej kobiety

Zapoznaj się z harmonogramem badań kontrolnych, które powinny wejść Ci w krew. Każda kobieta dobrze wie, że lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Wprowadźmy tę zasadę w życie i koniecznie przekazujmy ją swoim córkom!
4 marca 2011

Dieta w walce z endometriozą

Endometrioza to inaczej zewnętrzna gruczolistość macicy. Schorzenie to polega na powstawaniu małych, owalnych, torbielowatych guzków z komórek błony śluzowej wyściełającej macicę (endometrium). Charakterystyczną cechą tych guzków są niewielkie odbarwione blizny.
2 marca 2011

Wywiad dla Radia RMF FM – Maja Sablewska o tym jak klinika VIMED pomogła jej zatrzymać czas

  RMF FM: Przez ostatnie lata bardzo zmieniłaś się wizualnie. Wyglądasz 10 lat młodziej. Jak to zrobiłaś? To chyba nie tylko zasługa fryzury? Maja Sablewska: Nie […]
26 lutego 2011

Historia Patrycji

Pani Patrycja do CM Vimed trafiła przez Internet, gdzie po raz kolejny szukała ratunku dla swojego zdrowia. Ponad 3 lata temu życie tej młodej, 27-letniej kobiety […]
26 lutego 2011

Poznaj skład swojego ciała!

Czy masz problem z nadwagą bądź otyłością? Ciągle się odchudzasz, kilogramy wracają, a Ty masz już dość głodzenia i nieskutecznych diet? Czy zmagasz się z chorobami przewlekłymi takimi jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroby nerek, cukrzyca, choroby trzustki i wątroby? Czy brakuje Ci energii i sił witalnych? A może chciałbyś wiedzieć czy masz predyspozycję do chorób układu krążenia, niedożywienia czy zespołu metabolicznego?
25 lutego 2011

Błonnik, sojusznik w obronie zdrowia

Wzbogacenie diety w większe ilości błonnika zmniejsza ryzyko przedwczesnego zgonu, min. z powodu chorób układu krążenia, infekcji i schorzeń oddechowych – wynika z analiz, które zamieściło pismo Archives of Internal Medicine.