Od kilku lat sposób żywienia a raczej styl życia określany mianem „diety paleo”, zyskuje, coraz większą rzeszę zwolenników, którzy twierdzą, że odżywianie się w sposób zbliżone do tego jak jedli nasi przodkowie z ery paeolitu odmieniło ich życie, poprawiło znacząco stan zdrowia oraz samopoczucie, zwiększyło wydolność organizmu i poprawiło wyniki w sporcie.
W diecie współczesnego człowieka znajduje się zdecydowanie większa zawartość węglowodanów niż w diecie sprzed 2.5 mln lat. W tej chwili węglowodany stanowią ok. 50 do 60% dziennej dawki energii. W przeszłości węglowodany dostarczały zaledwie od 20 do 30% dziennej porcji kalorii. Dieta paleolityczna zawierała aż 45% tłuszczu i nawet do 35% białka. W tej chwili proporcje między tymi składnikami pokarmowymi wyglądają zgoła inaczej. Współczesny jadłospis zawiera około 25% tłuszczu i zaledwie 15 do 20% białka.
Warto również zauważyć, że w diecie naszych przodków, produkty o wysokim ładunku glikemicznym takie jak oczyszczone zboża, warzywa z dużą zawartością skrobi, słodkie owoce, sacharoza i inne substancje słodzące praktycznie nie występowały. Natomiast w tej chwili, produkty te stanowią podstawę żywienia, czego konsekwencją jest wzrost wydzielania w organizmie insuliny – hormonu odpowiedzialnego za regulację gospodarki węglowodanowej w organizmie, którego nadmiar przyczynia się do zablokowania spalania tkanki tłuszczowej i magazynowania tłuszczu, w szczególności w okolicy brzucha i ud, którego nadmiar wiązany jest z występowaniem zwiększonego ryzyka chorób cywilizacyjnych takich jak np. miażdżyca, nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca.
Upraszczając, dietę paleo można określić mianem diety niskowęglowodanowej oraz wysokotłuszczowej, ze średnią zawartością białek. Twórcy i zwolennicy diety paleo właśnie jej niskowęglowodanowy charakter wiążą z dobroczynny wpływem na organizm.
Według paleozwolenników w początkowym etapie diety powinniśmy spodziewać się ubytku masy ciała wynikającej z redukcji spożycia węglowodanów. Jednocześnie, ponieważ zawartość białek nie jest wysoka, nie występuje ryzyko nadmiernego obciążenia nerek, jak to ma miejsce w przypadku diet wysokobiałkowych.
W związku z tym, że ten sposób odżywiania nie uwzględnia ograniczenia spożycia kalorii, nie zachodzi również obawa ubytku masy mięśniowej, co ma znaczenie dla osób aktywnie uprawiających sport. Większość osób odżywiając się w sposób zgodny z założeniami diety paleo obserwuje również wzrost poziomu energii, głownie ze względu na to, że dieta paleolityczna uwzględnią produkty o wysokiej gęstości odżywczej, czyli takie, które w niewielkiej objętości zawierają dużą dawkę witamin i składników mineralnych. Sprzyja to również poprawie kondycji włosów, paznokci, ale również wpływa korzystnie na procesy myślowe i może być pomocne w walce ze złym samopoczuciem psychicznym. Pozytywnym efektem stosowania paleodiety powinno być również dłużej utrzymujące się uczucie sytości związane z obecnością stałego stężenia glukozy w surowicy krwi. Ograniczenie w diecie żywności przetworzonej, charakteryzującej się wysoką zawartością konserwantów, barwników, rafinowanych cukrów oraz soli sprzyja stabilizacji procesów trawiennych oraz wzrostowi prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach. Wyeliminowanie z jadłospisu produktów nabiałowych oraz źródeł białek takich jak gluten może sprzyjać ograniczeniu nietolerancji pokarmowych.
Mówiąc o zaletach diety paleo warto zwrócić uwagę na to, że dieta ta wyrabia dobry nawyk żywieniowy zachęcając do wybierania żywności nieprzetworzonej, nie zawierającej w swoim składzie konserwantów i sztucznych barwników. Namawia do eliminacji z codziennego jadłospisu nadmiaru soli i produktów o wysokim indeksie glikemicznym, takich jak słodycze, cukier i produkty zbożowe z białej mąki. Zwolennicy diety paleolitycznej podkreślają również znaczącą rolę dla zdrowia odpowiedniej ilości ruchu w codziennym życiu.
Dieta paleo, nie jest uniwersalnym modelem żywieniowym i nie powinna być stosowana bez opieki wykwalifikowanego dietetyka, który doradzi w sposób kompetentny jakie modyfikacje w diecie paleo należy wprowadzić, aby była ona indywidualnie dopasowana do nas i nie wywołała negatywnych skutków ubocznych. Warto jednak podkreślić, że dieta paleolityczne uwzględnia i propaguje wiele korzystnych dla zdrowia nawyków żywieniowych, które warto wprowadzić na stałe do codziennego żywienia.
Patrycja Paradowska. Dietetyk kliniczny CM VIMED
Bibliografia