Okazuje się, że czarny pieprz – powszechnie stosowana przyprawa – może nie tylko znacząco wpływać na smak potraw, ale także na zachowanie szczupłej sylwetki.
Czarny pieprz pochodzi z Indii, a uprawiany jest w krajach tropikalnych, głównie na Archipelagu Malajskim. Ma postać pnącza o długości około 15 m, ciemnozielone liście, a jego białe kwiaty są zebrane w kwiatostany. Na początku owoce mają kolor zielony, potem czerwony, a na końcu czarny.
Pieprz zawiera śladowe ilości białka, tłuszczu, błonnika i składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, żelazo. Dzięki wysokiej zawartości fenoli jest także bardzo silnym antyoksydantem. Pieprz ma wreszcie właściwości lecznicze:
Smak i lecznicze właściwości pieprzu zawdzięczamy jego głównemu związkowi – piperynie. Piperyna to organiczny związek aktywny, który pobudza zakończenia nerwowe w układzie pokarmowym. Jak wykazano w licznych badaniach, wykazuje szereg właściwości leczniczych i korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Okazuje się jednak, że na tym dobroczynne działanie tego składnika się nie kończy.
Nasze wyniki sugerują, że piperyna, będąca głównym składnikiem pieprzu czarnego, hamuje różnicowanie komórek tłuszczu (…), co prowadzi do jej potencjalnego zastosowania w leczeniu chorób związanych z otyłością – komentuje badacz Ui-HyunPark z Uniwersytetu Sejong w Seulu
Bez wątpienia używać tej przyprawy do przyrządzania dań warzywnych, sałatek, leczo czy zapiekanek. A jej zastosowanie kulinarne jest praktycznie nieograniczone: sokom warzywnym zapewni charakterystyczny aromat; wydobędzie smak ryb; nada charakter każdej zupie i risotto.
Uwaga! Pieprz niewskazany jest dla osób z wrażliwym układem pokarmowym – może wywołać jego podrażnienie.
0 Comments
w internecie jest ciekawy ranking produktów zawierajacych piperyne