Choroby nowotworowe stanowią coraz większy problem zdrowotny ludności w Polsce i na świecie. Poza chorobami układu krążenia, są one drugą, co do częstości przyczyną zgonów w populacji polskiej. Jak wynika z danych epidemiologicznych nowotwory odpowiedzialne są za 25% zgonów zarówno wśród mężczyzn, jak i kobiet.
Rak jelita grubego (okrężnicy i odbytnicy) należy więc do najczęstszych nowotworów przewodu pokarmowego u obu płci. Każdego roku liczba nowych zachorowań wynosi 8 000 u mężczyzn i ponad 6 600 u kobiet. Co więcej, jak podają specjaliści, choroba ta od ponad 40 lat stanowi coraz poważniejszy problem epidemiologiczny w naszym państwie, a także w innych krajach rozwiniętych.
Przyczyny występowania tak dużej zachorowalności na nowotwory są złożone. Do najważniejszych determinantów chorób nowotworowych należą czynniki środowiskowe takie jak:
Co ważne, większości przypadków zachorowań można uniknąć poprzez modyfikację trybu życia (Report World Cancer Research Fund, 2007). Według Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization – WHO) aż 30% wszystkich przypadków zachorowań na choroby nowotworowe jest przyczynowo związanych ze sposobem odżywiania. Z kolei według Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem (American Institue for Cancer Research – AICR) korzystne zmiany nawyków żywieniowych populacji mogłyby zapobiec aż 70% przypadków raka okrężnicy.
Hydrokolonoterapia jest to irygacja czyli oczyszczanie jelita grubego przy pomocy specjalistycznej aparatury. Zabieg ten poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego poprzez pobudzenie motoryki jelit oraz sprzyjanie odbudowaniu prawidłowej flory bakteryjnej. Zapobiega wchłanianiu z jelita grubego do krwi toksyn i szkodliwych substancji, a także pomaga w usunięciu z jelita zalegających resztek pokarmowych, złogów, drożdżaków czy pasożytów.
Jak potwierdzają liczne badania epidemiologiczne jakościowy oraz ilościowy skład indywidualnej diety ma ogromny wpływ na występowanie chorób nowotworowych.
Od wielu lat prowadzone są liczne badania na temat wpływu żywności oraz nieprawidłowej diety na ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Jak wykazano znaczna część nowotworów przewodu pokarmowego jest spowodowana złymi nawykami żywieniowymi i stosowaniem nieprawidłowej diety.
Żywność, która jest codziennie spożywana, składa się z różnorodnych substancji chemicznych, które z jednej strony mogą działać ochronnie na organizm człowieka, zapobiegając rozwojowi nowotworów jelita grubego, z drugiej strony mogą sprzyjać powstawaniu tej choroby i uszkadzać zdrowe komórki organizmu.
Światowa Organizacja ds. Badań nad Rakiem (World Cancer Research Fund – WCRF) przez szereg lat przeanalizowała tysiące wyników badań epidemiologicznych i doświadczalnych dotyczących wpływu różnych składników diety na ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. W raporcie opublikowanym w listopadzie 2007 roku eksperci orzekli, że do najważniejszych czynników żywieniowych o wysoce prawdopodobnym działaniu kancerogennym należą:
Mięso czerwone – wołowina, wieprzowina, jagnięcina i cielęcina.
Przetworzone mięso czerwone – mięso poddane obróbce takiej jak: wędzenie, konserwowanie czy peklowanie.
Natomiast do czynników żywieniowych, które zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego naukowcy zaliczyli żywność zawierającą:
Oprócz zwiększenia konsumpcji produktów spożywczych bogatych w składniki antykancerogenne (warzywa, owoce, ryby, kurkuma, czosnek, imbir, zielona herbata), a zmniejszenia tych szkodliwych, należy także zmodyfikować swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe oraz sposób odżywiania.
CM VIMED to pierwszy w Polsce ośrodek wczesnej aktywnej profilaktyki zdrowotnej opartej na idei optymalnego dostosowania diety pacjenta do jego fenotypu. Program Aktywnej Profilaktyki jest wyjątkowy, ponieważ proponuje aktywne działania zapobiegawcze, zanim zostaną wykryte markery nowotworowe.
Uwzględniając w diecie związki o właściwościach antynowotworowych oraz redukując te, które zwiększają ryzyko rozwoju raka jelita grubego można znacząco zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia tej choroby.