Kanapkowe pasty | VIMED

Kanapkowe pasty

[dropcap1 color=”green”]P[/dropcap1]asty do kanapek są świetnym urozmaiceniem codziennego menu. Sprawdzają się idealnie na śniadanie, lunch, a także na przyjęcie. Są niezwykle łatwe w przygotowaniu, a zarazem smaczne i zdrowe. Co więcej, pasty nigdy się nie znudzą, ponieważ do ich przygotowania można użyć różnorodnych składników, dowolnie przyprawić i podać z wieloma produktami spożywczymi. Poniżej przedstawiamy 4 niezwykle apetyczne i co ważne proste przepisy.

Pasta z cieciorki

[two_third_last]

  • Składniki: 25 dkg cieciorki, sok z cytryny, 2-3 ząbki cząstki drobno posiekane i zmiażdżone, sól, 1 łyżka oleju lnianego. Można dodać: marchewkę, szczypiorek, czerwoną paprykę, świeże zioła, majeranek lub pietruszkę.
  • Przygotowanie: Cieciorkę dokładnie płuczemy i moczymy w wodzie przez ok. 8 godzin. Gotujemy w świeżej wodzie do miękkości. Miksujemy z niewielką ilością wody. Dodajemy sok z cytryny, czosnek, sól,1 łyżkę oleju i dowolne dodatki.


[/two_third_last]

Pasta marchewkowa

[two_third_last]

  • Składniki: szklanka drobno startej marchewki , 2 łyżki drobno startej białej rzepy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oleju, łyżka ziaren słonecznika , sól
  • Przygotowanie: Ziarna słonecznika uprażyć na patelni, zmiksować z marchwią, rzodkwią, solą, sokiem z cytryny i oliwą. Doprawić do smaku.


[/two_third_last]

Pasta z tofu


  • Składniki: kostka tofu, drobno posiekana cebulka, pół miękkiego avocado, sos sojowy, łyżka stołowa oleju lnianego, sok z plasterka cytryny, przyprawy
  • Przygotowanie: Wszystkie składniki przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Następnie wymieszać i doprawić do smaku.


[one_third_last]


[/one_third_last]

Pasta brokułowa


  • Składniki: 4 różyczki brokuła, 1 cebula, 1 łyżka oleju lnianego, przyprawy
  • Przygotowanie: Brokuł ugotować, a cebulę delikatnie zeszklić. Gdy ostygną, przełożyć do miski, dodać przyprawy i zmiksować na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodać trochę wody. Gdy masa osiągnie już pożądaną konsystencję, wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny.


[one_third_last]


[/one_third_last]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *