[dropcap3]C[/dropcap3]zy wiesz, że ludzki układ pokarmowy jest zamieszkiwany przez ponad 400 rodzajów mikroorganizmów? Część z nich to pożyteczne bakterie, a część negatywnie oddziałuje na nasz organizm. Probiotyk z greckiego znaczy “dla życia”.
probiotyki to mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich dawkach mogą przynieść korzyści zdrowotne swojemu gospodarzowi.
[error]
Probiotyki to dobre bakterie, które wspomagają pracę układu pokarmowego i podnoszą odporność organizmu. Dwa najbardziej popularne szczepy bakterii probiotycznych to Lactobacillus i Bifidobacterium.
[/error]
Żywność probiotyczna to taka, która zawiera żywe szczepy bakterii probiotycznych, w dawkach, które oddziałują korzystnie na ludzkie zdrowie i nie powodują negatywnych skutków. Większość żywności probiotycznej to żywność sfermentowana (w całości lub części) tj. jogurty, kefiry, maślanki oraz żywność poddana procesowi kwaszenia np. kiszona kapusta, kiszone ogórki. Z uwagi na fakt, że większość społeczeństwa wykazuje nietolerancję mleka i jego produktów,
najlepszym źródłem probiotyków są popularne w Polsce kiszonki. Ponadto wiele osób dodaje bakterie probiotyczne do swojej żywności lub spożywa je w formie kapsułek.
Możesz sobie nie zdawać sprawy, że twój żołądek to magazyn bakterii. Nawet konsumując żywność probiotyczną okazjonalnie twój żołądek może być siedliskiem biliona bakterii!
Poniżej przedstawiamy korzyści płynące ze spożywania żywności probiotycznej.
Produkty probiotyczne:
- posiadają niskie PH, dzięki temu zapobiegają inwazji i rozwojowi chorobotwórczych bakterii
- wspomagają pracę układu pokarmowego i korzystnie wpływają na zdrowie jelit
- odbudowują florę bakteryjną jelit
- wspierają organizm w walce z infekcjami grzybiczymi, np. Candidą
- powodują szybszy powrót do zdrowia przy biegunkach i innych chorobach układu pokarmowego
- zwalczają niekorzystne bakterie co ma znaczenie przy zatruciach dla osób podróżujących
- wspomagają organizm w walce z infekcjami
- chronią układ moczowy przez infekcjami
- wspomagają leczenie wrzodów
- pomagają naszemu organizmowi stawić czoła stresowi, obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi
- zmniejszają reakcje alergiczne
- obniżają zachorowalność na alergie wieku dziecięcego i astmę.
Te korzystne właściwości zapewniają tylko „żywe” kultury bakterii, znajdujące się m.in. w kapsułkach i produktach fermentowanych.
Prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego jest kluczem do zdrowia i długiego życia. Przewlekły, silny stres, nieregularne spożywanie posiłków, częste podróżowanie, nadmierne przyjmowanie antybiotyków, wysoka konsumpcja alkoholu oraz duże spożycie żywności wysokoprzetworzonej przyczyniają się do zwiększonego ryzyka rozwoju schorzeń układu trawiennego. Probiotyki, wspomagając układ immunologiczny człowieka stanowią więc skuteczną pomoc w walce z chorobami wynikającymi z obecnego stylu życia społeczeństwa.