Dieta upiększająca od kuchni - zachowaj młody wygląd! | VIMED

Dieta upiększająca od kuchni – zachowaj młody wygląd!

Dieta upiększająca na włosy skórę i paznokcie.

Dieta upiększająca – sekret młodego wyglądu

Dieta upiększająca, czy kosmetyki? Kiedy sięgamy po kolejne kosmetyki „przedłużające młodość’’, mamy nadzieję, że najważniejsze atrybuty naszej urody pozostaną naszą dumą przez długie lata. Nie zawsze jednak kosmetyk – nawet najlepszy i najdroższy – może przywrócić blask naszym włosom, jędrność i gładkość skórze, a paznokciom zapewnić doskonałą kondycję. Zapominamy, że człowiek zdrowy i piękny to człowiek dobrze odżywiony. Tym, co wspomaga urodę od wewnątrz, jest więc zdrowa dieta  upiększająca, a pierwszym wskaźnikiem niedoborów pokarmowych będzie właśnie nie najlepszy wygląd skóry, włosów i paznokci.

Pamiętajmy, że na urodę pracujemy już od najmłodszych lat, a błędy żywieniowe popełnione we wczesnym okresie życia mogą mieć poważne i nieodwracalne konsekwencje w przyszłości. Warto wiedzieć, co jeść, aby zadbać nie tylko o zdrowie, ale i o doskonały wygląd. Poznaj sekrety diety upiększającej! 

Dieta upiększająca  skórę

Pokarmem dla nieustannie odnawiającej się skóry są białka, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i 6. Niezbędne w diecie upiększającej są także składniki mineralne oraz witaminy – zwłaszcza antyoksydacyjne: E, A oraz C.

Witamina E chroni przed wolnymi rodnikami, spowalnia procesy starzenia skóry i nadaje skórze elastyczność.

Witamina C bierze udział w syntezie kolagenu, zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych i wyraźnie rozjaśnia skórę, natomiast witamina A chroni przed jej nadmiernym wysuszeniem i opóźnia powstawanie zmarszczek.

Wszystkie te dobroczynne witaminy znajdziemy przede wszystkim w warzywach, owocach, zbożach, kaszach, kiełkach i olejach roślinnych. Szczególnie polecany jest olej lniany tłoczony na zimno, który zawiera kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Wchodzą one w skład błon komórkowych, a nasz organizm sam nie potrafi ich wytwarzać, więc muszą być dostarczane z pożywieniem. Pomagają utrzymać skórę gładką, jędrna i nawilżoną.

Tajemnica pięknej skóry tkwi zatem w odpowiednio zbilansowanej diecie upiększającej.

Dieta upiększająca skórę.

Nadmiar tłustych potraw, słodyczy, ostrych przypraw, soli czy kawy nie wpływa dobrze na Twój organizm.  Może przyczynić się nie tylko do rozwoju schorzeń skóry, takich jak trądzik różowaty, ale również potęgować rozwój rozstępów czy cellulitu. Ten ostatni – nazywany jest potocznie „pomarańczową skórką’’. Polega na nierównomiernym rozkładzie tkanki tłuszczowej, wody i produktów przemiany materii (toksyn) w okolicach ud, pośladków, brzucha i ramion u kobiet. Wskutek ich nagromadzenia powstaje obrzęk, który utrudnia krążenie krwi i limfy w sąsiednich tkankach. Jeśli walkę z „pomarańczową skórką” podejmiemy odpowiednio wcześnie, zanim zmiany znajdą się w ostatnim stadium, możemy znacznie spowolnić ich rozwój.

Podstawą tej walki jest dieta, odpowiednia dawka ruchu oraz wspomagająco zabiegi ujędrniające skórę. Zabiegi pomagają w rozbijaniu tkanki tłuszczowej i poprawiają krążenie krwi i limfy w obszarze dotkniętym zmianami.

Dieta upiększająca włosy.

Dieta na piękne i lśniące włosy

Odpowiednie dieta upiększająca włosy jest ważna zwłaszcza wiosną. Wtedy po okresie zimy tracą one połysk, staja się suche i matowe, a ich końcówki rozdwojone. Dobra odżywka to nie wszystko – nasze włosy potrzebują wówczas solidnej dawki witamin i soli mineralnych.

Potrzebny będzie cały kompleks witamin z grupy B zawartych w pełnoziarnistych produktach zbożowych, kaszach, orzechach i otrębach, ich niedobór może bowiem nasilać łysienie i siwienie.

Przy nadmiernym wypadaniu włosów i problemach skórnych można wspomagać organizm naturalnymi suplementami. Sprawdzi się jak spirulina, trawa jęczmienna czy krzem. Zanim jednak po nie sięgniemy, spróbujmy kiełków i zielonych warzyw. Postaw na sałatę, szpinak, jarmuż, rzeżuchę, pietruszkę, a także płatki owsiane, winogrona czy herbatę z pokrzywy. Są one naturalnym źródłem krzemu – ważnego dla wzrostu tkanki łącznej i włosów pierwiastka.

Paznokcie – właściwa dieta pomoże je wzmocnić

Kruche i łamliwe paznokcie z głębokimi bruzdami lub białymi plamami to oznaka niedoboru białka i składników mineralnych. Produkty w diecie upiększającej paznokcie to powinny być bogate w żelazo, wapń, magnez, fosfor i siarkę.

Pamiętajmy zwłaszcza o żółtych, pomarańczowych i zielonych warzywach oraz owocach, które zawierają betakaroten – prekursor witaminy A. Warto także wzbogacić dietę o amarantus i komosę ryżową (quinoa). Te produkty obfitują w wartościowe białko, wapń, magnez, fosfor i żelazo. Nie zapominajmy też o strączkach (fasoli, ciecierzycy, soi, soczewicy), będących prawdziwą skarbnicą mikroelementów.

Dzięki pełnowartościowej diecie możemy cieszyć się nie tylko zdrowiem, ale również pięknym i młodym wyglądem przez długi czas!

Dieta upiększająca paznokcie.

Holistyczna Medycyna Estetyczna

czyli odmładzanie od wewnątrz i od zewnątrz.

Nowa Era Medycyny Estetycznej

Bez bólu, bez znieczulenia, bez ryzyka powikłań!

W cenie dostępnej dla każdego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *