Zgodnie z dietą śródziemnomorską jedzą Grecy, Włosi, Hiszpanie, którzy są zdrowsi i żyją dłużej niż pozostali mieszkańcy Europy. Zwolennicy tej diety przekonują, że ten rodzaj odżywiania jest drogą do długowieczności, wręcz sposobem na zdrowe odżywianie. Ponadto dieta ta obfituje w pyszne jedzenie, jest prosta i nie tylko odchudza, ale także jest dobra dla zdrowia. Można ją stosować przez całe życie, gdyż pozwala utrzymać dobre zdrowie i znakomitą kondycję.
Dieta śródziemnomorska redukuje ryzyko chorób serca, pojawienia się niektórych nowotworów i cukrzycy. Ma zbawienny wpływ na miażdżycę, gdyż obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe chroniące serce i przeciwdziałające odkładaniu się cholesterolu w ścianach tętnic. Opóźnia procesy starzenia organizmu (m.in. dostarcza dużo wit. E).
Na podstawie badania, przeprowadzonego wśród 3759 starszych osób, naukowcy wywnioskowali, że dieta ma duży wpływ na zahamowanie utraty zdolności poznawczych związanych z procesem starzenia się. Uczestnicy badania, którzy ją stosowali uzyskali dużo lepsze wyniki w testach sprawdzających te umiejętności.
Sekret śródziemnomorskiego odżywiania tkwi w dobrze skomponowanej w różnorodne składniki diecie. Niezwykle ważnym elementem jest tłuszcz. Grecka dieta opiera się głównie na tłuszczach roślinnych, uzyskiwanych przede wszystkim z oliwek. Ponadto bazuje na dużych ilościach warzyw i owoców, pełnoziarnistym pieczywie, kaszach i makaronach. Ważne miejsce zajmują w niej ryby i owoce morza oraz wino. Stosunkowo niewiele je się mięsa, zwłaszcza czerwonego (wołowina, baranina).