Opieka dietetyczna | VIMED

Opieka dietetyczna


Indywidualna dieta fenotypowa jest komponowana w oparciu o Twój indywidualny Kod Metaboliczny odkryty dzięki testom na nietolerancję pokarmową. Jest to bardzo skrupulatnie opracowana dieta eliminacyjno-rotacyjna, uwzględniająca wyłącznie te składniki pożywienia, które nie wywołują reakcji. Trudność w ułożeniu takiej diety polega między innymi na tym, że pomimo wielu wykluczeń, ma ona dostarczyć zrównoważoną podaż niezbędnych składników odżywczych – zarówno makro jak i mikroelementów. Tak opracowana dieta pozwala odzyskać równowagę kwasowo-zasadową, sprzyjającą prawidłowej funkcji wszystkich narządów.


Prawidłowe odżywianie na poziomie komórkowym.

Mając przed sobą wyniki testu dietetyk przygotowuje jadłospis, wykluczającą produkty, które w teście wykazały reakcję. Zadaniem dietetyka jest nie tylko zapewnienie właściwej podaż niezbędnych składników odżywczych, ale także opracowanie przepisów w taki sposób, aby posiłki były smaczne i łatwe w przygotowaniu. Nasze dietetyczki nieustannie doskonalą swoje przepisy, dzięki czemu pacjenci VIMEDU uzyskują bezcenne porady kulinarne. Jedzenie to przecież także źródło radości życia polegającej na rozkoszowaniu się tysiącami smaków.


Dieta fenotypowa to indywidualny program żywieniowy, który został skonstruowany dla jednego konkretnego fenotypu i nie może być stosowany przez inne osoby.


Diecie towarzyszą zaawansowane technologicznie zabiegi wspomagające, których celem jest detoksykacja organizmu z zalegających w zakamarkach toksyn, aby przygotować go na zupełnie nowe tory odżywiania i funkcjonowania. Dzięki temu pacjenci otrzymują zupełnie nową jakość życia.

Ponieważ w trakcie terapii poprawia się wchłanialność składników odżywczych w przewodzie pokarmowym nasi pacjenci nigdy nie czują się głodni.

Wielu pacjentów CM VIMED osobiście przekonało się, że zdrowe odżywianie może być bardzo smaczne i urozmaicone, a przyrządzanie takich posiłków może być równie łatwe i szybkie, jak przed zmianą diety.

Program Żywieniowy obejmuje:

  • ułożenie jadłospisu zapewniającego zrównoważoną podaż
  • niezbędnych składników odżywczych
  • eliminację nietolerowanych składników pokarmowych
  • zalecenia wymiennego stosowania składników diety określonych jako nieszkodliwe
  • stałą opiekę dietetyka
  • stałą opiekę lekarza
  • doskonałe przepisy kulinarne
  • wskazówki dotyczące zakupów.