Food Chemical Scan 21 | VIMED

Oryginalne produkty

FoodChemicalScan 21

Pakiet badań nutri immunologicznych – DIETA I LECZENIE. Laboratoryjne badanie ukrytej alergii pokarmowej (nietolerancji pokarmowej) in vitro, badające pełne spektrum reakcji na 21 najczęściej spożywanych w codziennej diecie dodatków zawartych w żywności przetworzonej.

  • Pozwala na identyfikację wybranych dodatków do żywności przetworzonej, które wywołują niepożądaną reakcję organizmu.
  • Umożliwia wdrożenie leczniczej diety eliminacyjno-rotacyjnej.
  • Przeznaczony dla osób, które często spożywają wyroby przemysłu spożywczego.
  • Wraz z wynikiem otrzymasz obszerną broszurę wyjaśniającą zasady korzystania z wyników badania.
  • W cenie badania zawarta jest bezpłatna, internetowa konsultacja wyniku**.

Najpełniejsza gwarancja


Lista badanych dodatków do żywności:


  1. Gluten pszenny
  2. Kwas acetylo-salicylowy
  3. Kwas askorbinowy E300
  4. Sorbinian potasu E202
  5. Benzoesan sodu E211
  6. Paraoksybenzoesan metylu E218
  7. Etylowanilina
  1. Węglan amonu E503
  2. Kamień winny
  3. Lecytyna sojowa E322
  4. Pirofosforan sodu E450
  5. Alginian sodu E401
  6. Siarczan niklu
  7. Tartrazyna E102
  1. Erytrozyna E127
  2. Mączka chleba świętojańskiego E410
  3. Guma guar E412
  4. Pektyna E440
  5. Laktoza
  6. Pirosiarczyn sodu E223
  7. Kwas cytrynowy E330

** – Konsultacja realizowana jest przez Diagnostę Laboratoryjnego.

Najpełniejsza gwarancja


  • Gwarancja ceny – oferujemy najniższe ceny dzięki temu, że jesteśmy na rynku już od 2006 roku i wykonujemy najwięcej badań, w ścisłej współpracy amerykańskimi i włoskimi dostawcami narzędzi diagnostycznych. Niektóre nasze badania, mimo że bardziej kompleksowe, są tańsze niż zwykłe testy IgG.
  • Gwarancja jakości – nasze badania charakteryzują sie najwyższą czułością – żadne badanie nietolerancji pokarmowej nie może się równać z badaniem cytotoksycznym, jeżeli chodzi o czułość i szerokość spektrum badanych reakcji na pokarm
  • Gwarancja bezpieczeństwa – nasze badania są wykonywane przez doświadczonych diagnostów laboratoryjnych w Medycznym Laboratorium Diagnostycznym, posiadającym odpowiednie wpisy i certyfikaty
  • Gwarancja profesjonalizmu – konsultacje są prowadzone przez dietetyków klinicznych posiadających unikalne kwalifikacje i największe doświadczenie
  • Gwarancja skuteczności – ponad 40 000 zadowolonych pacjentów, potwierdza skuteczność naszych rozwiązań. Jesteśmy pionierem w medycynie personalizowanej skoncentrowanej na leczeniu chorób na tle ukrytych alergii (nietolerancji) pokarmowych zajmujemy się tym już od 10 lat!
  • Gwarancja szybkości – nikt nie wykona badania szybciej – wyniki w ciągu 48 godzin od otrzymania materiału, bo badamy pełną krew a nie tylko osocze i badania wykonujemy codziennie, niezwłocznie po otrzymaniu materiału, nie czekając aż spłyną próbki z całej Europy.

Jak się dowiedzieć, które chemiczne dodatki do żywności są dla mnie szkodliwe?


Zadzwoń i zarezerwuj termin badania:
22 201 90 71

Wśród dodatków do żywności są takie, które już nawet w niewielkich dawkach są szkodliwe i na mocy różnych rozporządzeń są powoli wycofywane z użycia oraz takie, które prowadzą do powolnej śmierci w wyniku ich nadmiernej kumulacji i nikt nie wyobraża sobie ich wycofania, bo cały przemysł spożywczy by upadł i wszystkie supermarkety nie miałyby czego sprzedawać. Jeżeli nie możemy “powrócić na wieś”, jesteśmy skazani na to, by powoli się zatruwać.

Zacznij od tego by przeanalizować jak się czujesz. Czy dokuczają Ci takie choroby czy dolegliwości jak:

  • Nudności, zawroty głowy, palpitacje serca? – możliwa przyczyna – (E621 – Glutaminian Sodu) – produkty instant
  • Rak, zaniki pamięci, epilepsja, cukrzyca – możliwa przyczyna -(E951 – Aspartam) – coca cola, jogurty, płatki śniadaniowe, gumy do żucia, produkty typu “light”, słodziki
  • Rak, wysypka, bóle brzucha, nadpobudliwość, uczulenie na światło, zaburzenia płodności, zaburzenia funkcji wątroby i tarczycy, niszczy serce – możliwa przyczyna – (E127- Erytrozyna) – konserwowane wiśnie, czereśnie, koktajle owocowe, herbatniki, ciasto biszkoptowe, lukrowane wiśnie, osłonki na kiełbasy
  • Rak, astma, pokrzywka, podrażnienie żołądka – możliwa przyczyna -(E211 – Benzoesan sodu) – gotowe zupy, sosy, dipy, konserwy, przetwory owocowe i warzywne, napoje gazowane
  • Wysypka, pokrzywka, katar sienny, astma – możliwa przyczyna -(E414 – Guma arabska) – wyroby cukiernicze zwłaszcza kakaowe i czekoladowe, galaretki i polewy, guma do żucia, napoje bezalkoholowe, piwo, żywność bezglutenowa oparta na zbożach, żywność dla niemowląt
  • Podrażnienia przewodu pokarmowego – możliwa przyczyna -(E954 Sacharyna) – słodziki, napoje dla diabetyków
  • Demineralizacja kości i zębów – możliwa przyczyna -(E338 – Kwas fosforowy) – coca cola, napoje energetyzujące, konserwy, sery, wędliny pakowane próżniowo
  • Skórne zmiany alergiczne, astma – możliwa przyczyna – (E-142 Zieleń (S) brylantowa) – sosy, galaretki, lody, ciasta w proszku
  • Rak – możliwa przyczyna -(E320 – Butylohydroksyanizol (BHE) – tłuszcze i produkty tłuszczowe
  • Alergie i nowotwory – możliwa przyczyna – (E200 – Kwas sorbowy) – wyroby cukiernicze, lemoniada, chleb żytni, ciastka i pieczywo, pizza, skorupiaki, sok cytrynowy, wino, alkoholowy napój jabłkowy, zupy
  • Obniżenie poziomu witamin, silne odczuwanie kaca, wzmożone objawy alergii i astmy – możliwa przyczyna -(E221 – Siarczyn sodu) – polepszacz do chleba
  • Rak, zapalenie nerek, astma, bóle i zawroty głowy – możliwa przyczyna -(E249 – Azotyn potasu) – w peklowanych wędlinach i przetworach rybnych
  • Wymioty, krwawienia z przewodu pokarmowego, uszkodzenia nerek, alergie, nadpobudliwość u dzieci – możliwa przyczyna -(E129 – Czerwień Alllura) – w żelkach, ciastkach, galaretkach, napojach i płatkach zbożowych

Test Food Chemical Scan 21 to panel badający 21 chemicznych dodatków do żywności przetworzonej


Sprawdź, czy to co jesz codziennie CIĘ TRUJE!

Czy wiesz, że kiedy osiągasz wiek 35 lat, Twoje ciało zaczyna się starzeć szybciej niż dotychczas? Pomyśl, że w wieku 40 lat będziesz wyglądać na 43, a w wieku lat 60 będziesz wyglądać na 70. Myślisz, że to odległa przyszłość? Być może, ale jeśli będziesz mieć szczęście i dożyjesz, nadejdzie na pewno. Bądź mądra i badaj się – to hasło nikomu nie jest obce. Ale jak się badać i kiedy? Badania pod kątem niepożądanych reakcji pokarmowych czyli ukrytych (opóźnionych) alergii pokarmowych zwanych nietolerancją pokarmową, stały się od kilku lat dostępne w Polsce, jednak lekarze niewiele o nich wiedzą.

Centrum Medyczne VIMED jako pierwsza placówka medyczna wdrożyła w Polsce najbardziej czułe, a więc najlepsze badania niepożądanych reakcji na pokarm. Teraz dostępne jest także badanie niepożądanych reakcji organizmu na stosowane powszechnie chemiczne dodatki do żywności.

Uwaga! Wykonaj badanie i zacznij jak najszybciej stosować eliminację szkodliwych dla Ciebie substancji. Już dzisiaj zadzwoń i zarezerwuj termin badania. Krew do badania może pobrać pielęgniarka w naszej placówce w Warszawie lub w jednym z wielu punktów partnerskich na terenie całego kraju.

Zadzwoń i zarezerwuj termin badania:
22 201 90 71

Żywność przetworzona zawiera ogromne ilości konserwantów, barwników, emulgatorów i innych dodatków. Do tego, wzmacniacze smaku, sztuczne słodziki i jeszcze wiele innych substancji chemicznych, które pewnie nie zaszkodziłyby nikomu, gdyby zjeść je tylko raz na jakiś czas. Tymczasem większość z nas chemiczne dodatki do żywności zjada w ogromnych ilościach codziennie. Nie sposób wyeliminować ich z diety współczesnego człowieka, jednak warto wiedzieć które z nich szczególnie nam szkodzą. Już okresowa eliminacja chemicznych dodatków do żywności może pomóc nam uchronić się przed wieloma chorobami związanymi z zatoksycznieniem organizmu i osłabieniem układu odpornościowego.

“Chemiczne dodatki do żywności to związki chemiczne dodawane do produktów spożywczych (najczęściej w liczbie od kilku do kilkunastu) w celu stworzenia wrażenia smaku, zapachu podobnego do naturalnego, zmiany jej konsystencji i koloru oraz przedłużania terminu ważności do spożycia.”

Dodawane pojedynczo do jednego, czy drugiego rodzaju żywności i spożywane sporadycznie nie mają większego wpływu na organizm człowieka – jego mechanizmy detoksykacji doskonale sobie z nimi radzą. Niestety większość z nas spożywa dziesiątki takich produktów tygodniowo, nie analizując jakie mogą być wzajemne interakcje tych sztucznych chemicznych dodatków do żywności. Kumulacja tych toksycznych substancji powoduje, że najpierw obniża się jakość Twojego życia, Pojawiają się bóle głowy, zaparcia, wzdęcia, uczucie przewlekłego zmęczenia. Nie możesz się wyspać i wstajesz rano wykończona. Jak wyjść do pracy? Jak rozwiązywać problemy? Jak cierpliwie zajmować się mężem, żoną, dziećmi?

Uwaga! Nie sposób wyeliminować ich z diety współczesnego człowieka, jednak warto wiedzieć które chemiczne dodatki do żywności szczególnie nam szkodzą. Już dzisiaj zadzwoń i zarezerwuj termin badania. Krew do badania może pobrać pielęgniarka w naszej placówce w Warszawie lub w jednym z wielu punktów partnerskich na terenie całego kraju.

Zadzwoń i zarezerwuj termin badania:
22 201 90 71

Pamiętaj, że na te chemiczne substancje dodawane w procesie produkcji, czy konserwacji nakładają się jeszcze inne chemiczne związki, które Twój układ odpornościowy rozpoznaje jako ciała obce. To środki ochrony roślin, nawozy sztuczne, preparaty dodawane do paszy zwierząt i ryb oraz leki weterynaryjne. Toksyczne substancje dostają się do organizmu także z zanieczyszczonej wody i powietrza. Dzisiejsza cywilizacja to horror dla Twojego organizmu. Tak rośnie ryzyko najpoważniejszych chorób, w tym także tych najcięższych jak choroby nowotworowe. Niewiele z nas wie, że jeden z najbardziej zabójczych nowotworów – czerniak rozpoczyna się od osłabienia układu odpornościowego spowodowanego nagromadzeniem substancji toksycznych.

Jakie zagrożenia niosą ze sobą dodatki do żywności?


Nietolerancje pokarmowe spowodowane są najczęściej przez spożywane codziennie produkty, takie jak: pszenica, mleko, jaja, olej, itp.

Ale czy wiesz co jest do nich dodawane?

Większość produktów, które codziennie spożywamy, uzupełnianych jest dodatkami, m.in. pieczywo, masło, margaryna, jogurty, sery, przetwory mięsne i rybne (konserwy, wędliny, pasztety), przetwory owocowe i warzywne, napoje alkoholowe i bezalkoholowe, wyroby cukiernicze, słodycze, koncentraty zup i sosów. Kumulacja chemicznych dodatków do tych produktów w ciągu kilku lat prowadzić musi do takiego zatrucia organizmu, że układ odpornościowy przestaje sobie z nimi radzić. Powstaje ryzyko rozwoju chorób, na które nie chciałabyś zachorować. Nie lekceważ tych zagrożeń, bo coraz więcej ludzi zapada na choroby, w tym te, które zabijają.

Czerniak to najzłośliwszy nowotwór skóry i błon śluzowych, wywodzący się z melanocytów znamion barwnikowych lub niezmienionej skóry. Powstaje w wyniku ich nadmiernego pobudzania na skutek ekspozycji na promieniowanie ultrafioletowe i daje wczesne przerzuty zarówno drogą naczyń chłonnych jak i krwionośnych.

Już okresowa eliminacja produktów zawierających substancje, które wywołują niepożądane reakcje pokarmowe, może pomóc nam uchronić się przed wieloma chorobami związanymi z osłabieniem układu odpornościowego.

Leczenie żywieniowe w chorobie nowotworowej staje się powoli standardem. Możesz jednak nie dopuścić do rozwinięcia się tej choroby i przy okazji wielu innych groźnych chorób przewlekłych eliminując z pożywienia substancje, które prowadzą do rozwoju choroby w Twoim organizmie.

Wykonaj badanie by jak najszybciej wyeliminować z jadłospisu szkodliwe dla Ciebie substancje. Już dzisiaj zadzwoń i zarezerwuj termin badania. Krew do badania może pobrać pielęgniarka w naszych placówkach w Warszawie i Krakowie lub w jednym z wielu punktów partnerskich na terenie całego kraju.

Zadzwoń i zarezerwuj termin badania:
22 201 90 71

Łuszczyca to jedna z najczęściej występujących chorób skóry, o podłożu autoimmunologicznym. W łuszczycy rozwija się podstępnie łagodny przewlekły stan zapalny, który jest bardzo charakterystyczny dla tej choroby. Większość naukowców uważa, że do wystąpienia tego schorzenia przyczyniają się mechanizmy zapalne, alergiczne i immunologiczne, potęgowane przez występowanie różnych czynników stresujących i czynników ryzyka. Do tej ostatniej grupy należą: predyspozycje genetyczne, urazy, infekcje, palenie tytoniu, niewłaściwa dieta, picie alkoholu, stres i inne choroby towarzyszące. To, co widzimy na skórze, to objawy choroby, która toczy się na poziomie naszego układu odpornościowego.

Skuteczne leczenie łuszczycy jest możliwe bez wyniszczającej chemii, sterydów, naświetlań, kremów, maści stosowanych latami często całkiem bezskutecznie. Wyeliminowanie przewlekłych stanów zapalnych i zastosowanie Medycyny Funkcjonalnej w leczeniu jest kluczem do pozbycia się uciążliwych problemów skórnych.

Dodatki do żywności. Przyjaciel czy wróg?
Test Food Chemical Scan 21 to panel badający 21 chemicznych dodatków do żywności przetworzonej


Dodatek do żywności to substancja chemiczna, która w normalnych warunkach nie może być spożywana samodzielnie jako żywność, ani nie może być stosowana jako składnik żywności mimo potencjalnych wartości odżywczych [Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 16 grudnia 2008r. w sprawie dodatków do żywności, Dz. U. WE L 354/16. Stosowanie zbyt dużej ilości dodatków do żywności jest szkodliwe dla zdrowia.

Bezpieczeństwo żywności jest jednym z najważniejszych aspektów żywienia człowieka. Ale czy na pewno jest ona bezpieczna? Wykonaj badanie Food Chemical Scan 21

Producenci żywności mają obowiązek informowania o dodatkach stosowanych w danej żywności, jedynie poprzez umieszczenie na etykiecie nazwy dodatku.

  • nazwę/numer E albo opis handlowy poszczególnych dodatków,
  • informację o zastosowaniu substancji „do żywności”, bądź jej „ograniczone stosowanie w żywności”, albo opis zamierzonego zastosowania danej substancji,
  • określenie specjalnych warunków przechowywania, bądź użytkowania (w razie potrzeby),
  • oznaczenie w celu ustalenia partii, bądź serii towaru,
  • wskazówki, niezbędne do prawidłowego stosowania substancji w środku spożywczym,
  • nazwę firmową wraz z adresem producenta, bądź sprzedawcy,
  • masę netto,
  • informacje, które określone są w tym rozporządzeniu oraz w załączniku III do dyrektywy 2000/13/WE w odniesieniu do wskazań składników zawartych w środkach spożywczych,
  • w przypadku mieszanin, należy podać wykaz wszystkich składników w kolejności malejącego udziału procentowego w masie całkowitej.

Niestety w przypadku pojawienia się już utrudniających życie objawów niepożądanych reakcji pokarmowych, samo ich leczenie nie przyniesie pożądanych efektów, ale może wręcz okazać się szkodliwe.


Jakie zagrożenia niosą ze sobą dodatki do żywności?


  • nadmierna chemizacja żywności
  • ryzyko wystąpienia reakcji niepożądanych
  • obciążenie organizmu substancjami chemicznymi

Nietolerancje pokarmowe spowodowane są najczęściej przez spożywane codziennie produkty, takie jak: pszenica, mleko, jaja, olej, itp.

Ale czy wiesz co jest do nich dodawane?

Wiele produktów uzupełnianych jest żywnością z dodatkami, m.in. pieczywo, jogurty, sery, konserwy mięsne i rybne, przetwory owocowe i warzywne, napoje bezalkoholowe, wyroby cukiernicze, słodycze, koncentraty zup i sosów.

Zobacz, jak wygląda reakcja krwi na kontakt z alergenem pod mikroskopem



Test nietolerancji pokarmowej - brak reakcji

Brak reakcji na ryż

Na zdjęciu widzimy zdrowe, czerwone komórki krwi. Poruszają się swobodnie w płynnym osoczu. Takie komórki mogą bez problemu przedostać się do naczyń włosowatych, dostarczając tlen i składniki odżywcze do wszystkich komórek ciała, jednocześnie odprowadzając z nich produkty przemiany materii.

Test nietolerancji pokarmowej - reakcja alergiczna

Reakcja na ryż

Na zdjęciu widzimy silną reakcję układu białokrwinkowego na pokarm. W reakcji na antygen pokarmowy komórki łączą się w kompleksy. Dlatego nie są zdolne do tego, aby poruszać się wewnątrz naczyń włosowatych, co skutkuje niedotlenieniem wszystkich komórek organizmu i ich intoksykacją.


Lekarstwo czy trucizna? Dowiedz się, co Ci szkodzi! Koniec z zatruwaniem organizmu!


Zadzwoń do nas już teraz!
Infolinia: 22 201 90 71