Współczesny styl życia powoduje, że stres staje się nieodłącznym elementem naszego życia. Choć tzw. „hormony stresowe” początkowo podnoszą wydolność fizyczną i umysłową, to w dłuższej perspektywie (permanentny stres) znacznie osłabiają organizm. Często, chcąc sobie poradzić z wyzwaniami codzienności, sięgamy po jedzenie.
[clearboth]
Co sprawia, że żywność działa na nas uspokajająco? Jak „zajadać” stres, aby nie musieć wybierać między zdrowiem a dobrym humorem?
Kiedy jemy, czujemy się lepiej, musimy jednak pamiętać, że jest ogromna różnica między spożywaniem produktów o właściwościach uspokajających a jedzeniem jakiejkolwiek żywności w celu emocjonalnego „znieczulenia”. Są produkty dające bardzo szybką, ale – niestety – tylko tymczasową poprawę samopoczucia. Ich „korzystne” działanie słabnie równie prędko, jak się pojawiło, pozostawiając po sobie zbędne kilogramy i wyrzuty sumienia… Ale są i takie, które zawierają składniki wpływające pozytywnie na działanie układu nerwowego oraz składniki o działaniu antyoksydacyjnym. Warto uwzględnić je w swojej codziennej diecie.
[notice]Za prawidłową pracę układu nerwowego w dużym stopniu odpowiadają witaminy z grupy B, magnez, mangan, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 a także aminokwasy – tyrozyna i tryptofan. Dieta „łagodząca stres” powinna więc szczególnie obfitować w orzechy, nasiona słonecznika i pestki dyni, kasze, płatki owsiane, nasiona roślin strączkowych, warzywa i owoce.[/notice]
[dropcap2 color=”orange”]W[/dropcap2]itaminy z grupy B
Uzupełniając niedobór witamin z grupy B, możemy
przywrócić równowagę organizmu oraz
zachować zdolność koncentracji i logicznego myślenia w sytuacjach stresowych. To w głównej mierze od odpowiedniej ich ilości zależy integralność centralnego układu nerwowego. Wszystkie witaminy z tej grupy są obecne w wielu pokarmach, jeśli zatem nasza
dieta pełna będzie świeżej żywności, raczej nie narazimy się na ich niedobory. Należy jednak pamiętać, że współczesne produkty są dalekie od ideału i dlatego braki witamin pojawiają się coraz częściej. Ponadto wiele czynników niszczy delikatne witaminy z grupy B; należą do nich: używki, konserwanty, kawa, napoje gazowane i niektóre leki (np. środki przeciwbólowe).
[clearboth]
[dropcap2 color=”orange”]M[/dropcap2]
agnez
Gdy odczuwamy zmęczenie, rozdrażnienie i stajemy się bardziej podatni na stany depresyjne, to ewidentny znak, że może nam brakować magnezu. Najwięcej tego składnika znajdziemy w
orzechach, kaszy gryczanej, nasionach roślin strączkowych, sardynkach, jajach, kapuście, burakach.
[clearboth]
[dropcap2 color=”orange”]T[/dropcap2]
Tyrozyna i tryptofan
W wyniku stresu spada stężenie tyrozyny i tryptofanu, a ich niedobór skutkuje mniejszą odpornością na sytuacje stresowe. Tryptofan jest substratem do syntezy serotoniny, która warunkuje pozytywny nastrój. Szczególnie dobrym jego źródłem są
orzechy, figi, nasiona słonecznika i pestki dyni, ale także
kasza gryczana, płatki owsiane i nasiona roślin strączkowych. Nasz organizm jest w stanie „produkować” dobry humor, powinniśmy z tego korzystać!
[clearboth]
[dropcap2 color=”orange”]H[/dropcap2]
Herbatka na stres
W łagodzeniu napięć pomocne mogą być również różnego rodzaju napary, np.
z rumianku, melisy, żeń-szenia, lukrecji czy waleriany (inaczej zwanej kozłkiem lekarskim). Taka herbatka to doskonała alternatywa dla kawy, która nie działa korzystnie – ze względu na obecność kofeiny może przyczyniać się do potęgowania niepokoju, kołatania serca i bezsenności. Wypijana w dużych ilościach zmniejsza również zasoby magnezu w organizmie, niezbędnego do walki ze stresem. Podobnie działa również mocna herbata!
[clearboth]
[dropcap2 color=”orange”]S[/dropcap2]
ezam
Źródło witamin z grupy B, witaminy E oraz magnezu. Ziarna sezamu zawierają również cenne kwasy tłuszczowe z grupy omega.
[clearboth]
[dropcap2 color=”orange”]P[/dropcap2]
łatki owsiane
Owies uważa się za bardzo uspokajający element diety, m.in. z powodu dużej zawartości witaminy B2. Owsianka
łagodzi napięcia nerwowe, działa odprężająco i poprawia perystaltykę jelit, która może zostać zaburzona pod wpływem stresu. Zawarte w niej węglowodany stymulują produkcję serotoniny, która uwalniana jest znacznie dłużej niż po spożyciu słodyczy.
[clearboth]
[dropcap2 color=”orange”]M[/dropcap2]
igdały
Migdały zawierają L- fenyloalaninę, która
pomaga złagodzić depresję i poprawia sprawność umysłową. Są także nieocenionym źródłem magnezu i uśmierzają często pojawiające się pod wpływem stresu dolegliwości żołądkowe.
[clearboth]
[dropcap2 color=”orange”]P[/dropcap2]
omidory z bazylią
Pomidory są świetnym źródłem potasu,
odpowiedzialnego za przewodzenie impulsów nerwowych. Bazylia
redukuje napięcie fizyczne i emocjonalne, a także dostarcza ogromne ilości antyoksydantów (substancji wspierających naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka). Pomidory z bazylią to zatem idealny duet antystresowy!
[clearboth]
[dropcap2 color=”orange”]O[/dropcap2]
rzechy i pistacje
Są źródłem m.in. żelaza, wapnia i magnezu,
niezbędnych przy przekazywaniu bodźców nerwowych i łagodzących napięcie.
[clearboth]
[dropcap2 color=”orange”]W[/dropcap2]
arzywa i owoce
To kopalnia cennych witamin i minerałów, a także flawonoidów, czyli substancji odpowiedzialnych m.in. za
działanie uspokajające i poprawiające nastrój. Warto szczególnie sięgać po
paprykę, ogórek, seler naciowy, cykorię, kapustę, czarną porzeczkę, truskawki, jabłka, grejpfruty, banany i pomarańcze.