Dobrym materiałem do rozpalenia grilla jest węgiel drzewny lub drewno z drzew liściastych – to z drzew iglastych zawiera żywice, które podczas spalania tworzą rakotwórcze związki. Jako rozpałki nie należy używać kartonów, tektury – efekt może być podobny jak w przypadku iglaków.
Grill kojarzy nam się przede wszystkim z mięsem. Najchętniej grillujemy wieprzowinę, drób i przetwory z tych mięs (kiełbasy, kaszankę), zapominając o niebezpieczeństwie, na jakie się narażamy. „Ja poproszę dobrze wypieczone!” – znasz to skądś? Tymczasem wysmażona, chrupiąca skórka mięsa opiekanego w wysokiej temperaturze zawiera wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), substancje kancerogenne. Oprócz tego podczas grillowania tworzą się także dioksyny i furany, które także należą do substancji rakotwórczych. A to jeszcze nie koniec! Mięso z grilla to nie tylko substancje rakotwórcze, ale też duża liczba nadprogramowych kalorii i tłuszczu zwierzęcego, który negatywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.
Alternatywą dla tłustych mięs mogą być ryby, owoce morza i chudy drób. Grillową ucztę urozmaicą także warzywa z rusztu oraz sałatki. Jeśli szukasz inspiracji do stworzenia idealnego letniego menu na grilla, wypróbuj podane niżej przepisy.
Marynata:
Przygotowanie:
Przyrządź marynatę: wymieszaj wszystkie składniki (oliwę, sok z cytryny, posiekaną drobno papryczkę chilli, kolendrę, sól). Krewetki przepłucz, obierz, zamarynuj w lodówce przez 2-3 godziny. Pomidorki umyj. Przygotuj patyczki do szaszłyków. Na każdy patyczek nakłuwaj na przemian krewetki i pomidorki. Grilluj przez około 1-2 minuty z dwóch stron.
Przygotowanie:
Warzywa umyj. Paprykę, cukinię i tofu pokrój w grubą kostkę. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj oliwę, sól, pieprz. Przygotuj patyczki do szaszłyków. Na każdy patyczek nakłuwaj na przemian tofu, pieczarki i warzywa. Grilluj przez około 1-2 minuty z każdej strony.
Przygotowanie:
Przyrządź sos: oliwę, natkę i czosnek zmiksuj blenderem. Rybę umyj, osusz papierowym ręcznikiem, przypraw solą i pieprzem, a następnie natrzyj przygotowanym sosem (wierzch i środek). Przygotuj kawałek folii aluminiowej, na środku połóż pstrąga i ułóż na nim plasterki cytryny. Zawiń w folię, grilluj przez 4-5 minut z obu stron.
Przygotowanie:
Ziemniaczki dokładnie wyszoruj (nie obieraj). Przyrządź sos: oliwę wymieszaj z drobno posiekanym rozmarynem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj sól i pieprz. W miseczce obtocz ziemniaczki w sosie. Przygotuj kilka kawałków folii aluminiowej, ziemniaczki zawiń w folię, grilluj je przez ok. 15 minut, obracając od czasu do czasu.
Przygotowanie:
Warzywa umyj, pokrój cukinię, bakłażan i cebulę w grube plastry, paprykę w ósemki. Posmaruj warzywa oliwą przy pomocy pędzelka, oprósz solą. Grilluj przez 2-3 minuty z obu stron.
Przygotowanie:
Szpinak, cebulę i truskawki umyj. Cebulę pokrój w cieniutkie plasterki, truskawki w ćwiartki, szpinak porwij. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj oliwę, sól do smaku, skrop sosem balsamicznym.