Lekarstwo czy trucizna? Dowiedz się, co Ci szkodzi!


Męczący ból głowy, depresja, sińce pod oczami. Często odczuwane zmęczenie i trudności z przezwyciężeniem różnego rodzaju infekcji lub chorób przewlekłych.

To sygnały, których nie wolno bagatelizować. Jeśli dochodzą do tego problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, z którymi pomimo stosowania różnych diet, ćwiczeń na siłowni i ograniczenia jedzenia nie możemy sobie poradzić – warto wnikliwie przyjrzeć się temu, co jemy. Najprawdopodobniej zmagamy się z przewlekłym stanem zapalnym wywołanym przez ukrytą, opóźnioną niepożądaną reakcję pokarmową.

jesiennepromocja

Jedyny taki test nietolerancji pokarmowej na rynku
– Kod Metaboliczny 200

Tylko wyeliminowanie produktów, które nam szkodzą i spożywanie tych, które są kompatybilne z naszym organizmem, dostarczają niezbędnych witamin i składników mineralnych, może znacząco odciążyć nasz układ odpornościowy. A co za tym idzie wyciszyć chroniczny proces zapalny, zapobiec wystąpieniu szeregu chorób przewlekłych oraz leczyć lub wspomagać leczenie już istniejących. Kod Metaboliczny wyróżnia się wśród wszystkich znanych i stosowanych na świecie testów nietolerancji pokarmowej. Jest najbardziej kompleksowy – pozwala na wykonanie analizy morfologicznej, a nie ilościowej, dzięki czemu bada cały układ białokrwinkowy.


+Zobacz listę badanych produktów >>

agrest, ananas, arbuz, aspartam, aspiryna, avocado, bakłażany, banany, baranina, barwniki, bataty, bazylia, borówki, bób, brokuły,brukselka, brzoskwinie, burak, candida, cebula, chili, chrzan, ciecierzyca, cielęcina, cola, cukier, cukier trzcinowy, cukinia, cynamon, cytryny, czarna porzeczka, czarny pieprz, czereśnia, czosnek, daktyle, dorada, dorsz, drożdże, dynia, fasola, fasola zielona, figi, flądra, gęś, gorczyca, granaty, grapefruit, grenadier, groch łuskany, groszek zielony, gruszki, gryka, grzyby, halibut, herbata czarna, herbata z płatków róży, herbata zielona, indyk, jabłka, jagody, jajka, jesiotr, jeżyny, jęczmień, jogurt, kabaczek, kaczka, kakao, kakao czekolada, kalafior, kalarepa, kalmary, kamut, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta włoska, karczoch, kargulena, karp, kasza jaglana, kasztany, kawa, kawa bez kofeiny, kefir, kiwi, klonowy syrop, kofeina, kokos, kolendra, konserwanty, koper ogrodowy, koper włoski, kozie mleko, kraby, krewetki, królik, kukurydza, kurczak, limonka, łosoś, makrela, maliny, mandarynki, mango, marchew, masło, melon, mięczaki, mięta, migdały, mintaj, miód, mleko krowie, mleko ryżowe, mleko sojowe, morele, morszczuk , naftowe produkty, nektarynki, ogórki, okoń, okoń morski, olej kukurydziany, olej ryżowy, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej sojowy, olej z pestek dyni, olej z pestek winogron, oliwa, oliwki, oregano, orkisz, orzechy laskowe, orzechy macadamia, orzechy pekan, orzechy pistacjowe, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, owies, papaja, papryka, pasternak, persymona, pęczak, pietruszka, piwo, pleśń, pomarańcze, pomidory, por, porzeczka czerwona, poziomki, proso, pstrąg, pszenica, raki, rekin, rodzynki, rozmaryn, ryba miecz, ryż, rzepa, rzodkiewka, sałata, sandacz, sardynki, seler, seler naciowy, ser biały, ser kozi, ser owczy, ser żółty, sezam, słonecznik, soczewica, soja, sola, sos sojowy, sum, szczaw, szczupak, szparagi, szpinak, szproty, śledź, śliwki, tytoń, tilapia, truskawki, tuńczyk, vegeta, węgorz, wieprzowina, wino, winogrona, wiśnie, wołowina, ziemniaki, żurawina, żyto.


Możesz skutecznie poprawić swoje samopoczucie! Zrób test nietolerancji pokarmowej Kod Metaboliczny 200!


Unikalny test nietolerancji pokarmowej Kod Metaboliczny ma na celu określenie stopnia reakcji układu odpornościowego organizmu na 201 produktów spożywczych i dodatków do żywności przy pomocy niezwykle precyzyjnego narzędzia, jakim jest cytotoksyczny test opóźnionej alergii pokarmowej (w literaturze europejskiej nazywanej nietolerancją pokarmową). Test pozwala zidentyfikować produkty, które wywołują niepożądaną reakcję na pokarm.

Stosowany przez nas test w odróżnieniu od innych narzędzi dostępnych na rynku, jest wykonywany przez diagnostę laboratoryjnego i polega na morfologicznym badaniu reakcji cytotoksycznej na najczęściej spożywane produkty. Pozwala na morfologiczną (jakościową), a nie tylko ilościową ocenę reakcji komórek krwi na badany produkt, czyli możemy zaobserwować wszystkie reakcje układu biało krwinkowego na kontakt z badanym produktem, pokazując nawet wczesne i łagodne reakcje alergiczne o bardzo złożonym podłożu. Test jest niejako fotografią reakcji układu odpornościowego organizmu na badane składniki pokarmowe w chwili wykonania badania. W oparciu o wyniki tego testu wdrażany jest program żywieniowy – dieta eliminacyjno-rotacyjna.

Nawet 90% ludzi nieświadomie cierpi
na to nietolerancje pokarmowe!

Według najnowszych badań to nietolerancja pokarmowa może odpowiadać za większość chorób przewlekłych (cywilizacyjnych), takich jak:


  • nadwaga i otyłość
  • przewlekłe zmęczenie i depresja
  • przedwczesne starzenie się
  • nowotwory piersi, jelita grubego, prostaty
  • choroba wieńcowa
  • miażdżyca
  • nadciśnienie
  • cukrzyca
  • łuszczyca i inne choroby skóry
  • migreny i inne choroby układu nerwowego
  • choroby jelit i inne choroby przewodu pokarmowego
  • zaburzenia hormonalne i choroby tarczycy
  • niepłodność
  • zaburzenia seksualne, w tym obniżona potencja

Zacznij już dziś!

Kontakt

Koniec z zatruwaniem organizmu!

Badania kliniczne przeprowadzone na przestrzeni ostatnich lat potwierdziły prorocze słowa dr. Therona Randolpha, wypowiedziane w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku:

„Opóźniona alergia pokarmowa jest najczęściej niezdiagnozowaną przyczyną naszych dolegliwości”

— dr. Theron Randolph

Kod Metaboliczny to laboratoryjna diagnostyka nietolerancji pokarmowej na ponad 200 produktów spożywczych

Co zyskasz?


Pamiętaj, że eliminacja produktów spożywczych na podstawie testów nietolerancji pokarmowej bez opieki lekarza dysponującego odpowiednią wiedzą i doświadczeniem, oraz dietetyka rozumiejącego mechanizmy diety eliminacyjno-rotacyjnej, może być szkodliwa dla zdrowia. Diagnostyka opóźnionych alergii pokarmowych jest kluczowym elementem postępowania w Terapii Fenotypowej.

Korzyści płynące z wdrożenia Terapii Fenotypowej w oparciu o test Kod Metaboliczny 200:

  • wyeliminowanie przewlekłych stanów zapalnych, odpowiedzialnych za rozwój chorób cywilizacyjnych w organizmie i osłabienie systemu immunologicznego
  • usprawnienie metabolizmu
  • normalizacja właściwej – należnej masy ciała
  • usunięcie przyczyn przewlekłego zmęczenia – powrót sił witalnych
  • ustąpienie problemów ze strony przewodu pokarmowego, które znacząco obniżają komfort życia pacjenta
  • pozbycie się zaparć i wzdęć
  • złagodzenie objawów choroby Leśniowskiego-Crohna, co pozwoli na podniesienie jakości życia pacjenta
  • eliminacja bólów kości i stawów, które bardzo często nie pozwalają na wykonywanie najprostszych czynności życiowych
  • ustąpienie nawet długotrwałej migreny
  • wyeliminowanie stanów przygnębienia, co za tym idzie przywrócenie chęci do życia
  • wyeliminowanie problemów z koncentracją, co ma znaczące znaczenie w wykonywaniu obowiązków w pracy
  • poprawa stanu skóry, włosów i paznokci – widoczne efekty odmłodzenia
  • ustąpienie obrzęków i zmian skórnych
  • wyregulowanie pracy układów hormonalnych w tym leczenie chorób tarczycy
  • przywrócenie sprawności seksualnej i poprawa libido
  • profilaktyka chorób nowotworowych
  • wspomaganie leczenia nowotworów
  • profilaktyka i leczenie chorób sercowo-naczyniowych
  • profilaktyka i leczenie cukrzycy typu 2,
  • zapobieganie przedwczesnej menopauzie i chorobom kobiecym
  • leczenie i profilaktyka chorób skóry w tym łuszczycy i AZS
  • leczenie i profilaktyka chorób reumatycznych
  • leczenie i profilaktyka choroby Alzheimera
  • profilaktyka choroby Parkinsona

Badanie wpływu terapii opartej na diecie eliminacyjnej na zdrowie pacjenta

infografika

W okresie od stycznia 2001 do czerwca 2002 roku w Szpitalu Wojskowym Celio w Rzymie przeprowadzono badania wpływu diety eliminacyjno-rotacyjnej opracowanej na podstawie Indywidualnego Kodu Metabolicznego. Doktorzy nauk medycznych Antonio Masetti oraz Rita Marchetti poddali 12-tygodniowej obserwacji 100 osób – 66 mężczyzn i 34 kobiety, które wykonały test i zastosowały indywidualnie dostosowaną, metaboliczną dietę eliminacyjno-rotacyjną. Badanie miało na celu zaobserwowanie wpływu diety opartej o wskazania testu na zdrowie pacjentów. Wyniki badania potwierdziły korzystne działanie Indywidualnej Diety Metabolicznej opracowanej w oparciu o wskazania testu. Na 100 osób 85 potwierdziło całkowite wyciszenie większości symptomów chorobowych, a 58 z nich odczuwało wyraźne zmniejszenie dolegliwości.


przerywnik_sloganjesien
przerywnik_fotojesien

„Zrobiłam badanie kodu metabolicznego krwi i sprawdziłam, czego nie powinnam jeść. Gdybym miała tę wiedzę jako dwudziestolatka, pewnie byłabym jak Lenin – wiecznie żywa i młoda!”

— Małgorzata Potocka

Zobacz, jak wygląda reakcja krwi na kontakt z alergenem pod mikroskopem



0-ryz

Brak reakcji na ryż

Na zdjęciu widzimy zdrowe, czerwone komórki krwi. Poruszają się swobodnie w płynnym osoczu. Takie komórki mogą bez problemu przedostać się do naczyń włosowatych, dostarczając tlen i składniki odżywcze do wszystkich komórek ciała, jednocześnie odprowadzając z nich produkty przemiany materii.

4-ryz

Reakcja na ryż

Na zdjęciu widzimy silną reakcję układu białokrwinkowego na pokarm. W reakcji na antygen pokarmowy komórki łączą się w kompleksy. Dlatego nie są zdolne do tego, aby poruszać się wewnątrz naczyń włosowatych, co skutkuje niedotlenieniem wszystkich komórek organizmu i ich intoksykacją.


Testy na nietolerancję pokarmową dostępne w całej Europie


testy_na_odleglosc

Jesteś zainteresowany wykonaniem testu na nietolerancję pokarmową, ale mieszkasz daleko od naszych klinik? Nie martw się. Z myślą o osobach mieszkających poza Warszawą i Krakowem udostępniliśmy testy na odległość.

Dlaczego Kod Metaboliczny jest lepszy od popularnych testów IgG?

Kod Metaboliczny wyróżnia się wśród wszystkich znanych i stosowanych na świecie testów opóźnionej alergii pokarmowej (nietolerancji pokarmowej):

niezwykłą precyzją – ujawnia ukryty i szkodliwy wpływ produktów spożywczych,
kompleksowością – pozwala na wykonanie analizy morfologicznej, a nie ilościowej, dzięki czemu bada cały układ białokrwinkowy, nie tylko przeciwciała klasy IgG czy IgE,
niespotykaną czułością – wykrywa wszelkie reakcje, jakie wywołuje dany produkt spożywczy,
wnikliwością – ocenia siłę reakcji na dane alergeny, a nie tylko stwierdza jej występowanie,

zakresem badania – analizuje 200 produktów spożywczych i dodatków chemicznych, podczas gdy większość testów bada około 60 produktów,
efektem terapeutycznym – pozwala wyeliminować przewlekłe stany zapalne (przyczyny chorób przewlekłych) poprzez wskazanie najbardziej odpowiednich dla danej osoby składników pożywienia,
skutecznością potwierdzoną w centrach medycznych w Stanach Zjednoczonych, w Europie i Azji.

Nietolerancje pokarmowe

Coraz więcej lekarzy, coraz więcej szpitali, coraz więcej leków, coraz więcej pieniędzy wydawanych na służbę zdrowia nie powoduje, że jesteśmy zdrowsi. Coraz więcej ludzi umiera przedwcześnie, coraz więcej ludzi żyje w cierpieniu i chorobie, a wiek zapadalności na choroby cywilizacyjne obniża się z każdym rokiem.

Dzięki najnowszym zdobyczom nauki wiemy, że recepta jest w naszym zasięgu; diagnostyka nietolerancji pokarmowych. Rozpoznanie niepożądanych reakcji na pokarm jest procesem złożonym, długofalowym i czasochłonnym. Rozwój procesu alergicznego jest następstwem niekorzystnego oddziaływania na organizm człowieka wielu różnych czynników genetycznych i środowiskowych. Układ odpornościowy człowieka to jeden z najmniej poznanych układów. Nie istnieje test pozwalający na jednoznaczną diagnostykę zarówno IgE-zależnych, jak i IgE-niezależnych reakcji alergicznych, do których zalicza się większość reakcji potocznie nazywanych nietolerancjami pokarmowymi. Dzisiaj wiemy, że układ odpornościowy zbudowany jest bardzo wielu zróżnicowanych komórek i reakcja alergiczna związana jest z szeregiem złożonych mechanizmów. Już w obrębie reakcji typu trzeciego, związanych z tworzeniem się kompleksów immunologicznych, w wyniku powinowactwa przeciwciał klasy IgG, mamy do czynienia także z reakcjami z udziałem składników układu dopełniacza o bardzo różnym stopniu nasilenia. Do tego dochodzą jeszcze reakcje typu czwartego, z dominacją odpowiedzi typu komórkowego.

W tym typie nadwrażliwości, określanym jako nadwrażliwość typu późnego (delayed type hypersensitivity – DHT), reakcje na antygen wynikają z pierwotnego zaangażowania limfocytów T. Zmiany zapalne wynikają z działania cytokin wydzielanych te limfocyty w ciągu 24 do 48 godzin od kontakty z antygenem. W procesie tym bierze udział bardzo wiele różnych limfocytów, wydzielających kilkadziesiąt różnych cytokin, których mechanizm działania jest niezwykle skomplikowany biorąc pod uwagę ich wzajemne interakcje. Z tego względu Terapia Fenotypowa opiera się wyłącznie o wykonywane przez doświadczonego diagnostę laboratoryjnego, testy cytotoksyczne, które pozwalają na morfologiczną (jakościową) ocenę reakcji białych komórek krwi na badany produkt. Dzięki temu testy te pozwalają wykryć znacznie większe spektrum reakcji, niedostępnych dla innych metod diagnostycznych.

Należy jednak zaznaczyć z całym naciskiem, że i w tym wypadku wynik testu to tylko informacja o tym, że w danym momencie organizm pacjenta może niekorzystnie reagować na niektóre spożywane pokarmy czy dodatki do żywności.

Zobacz, jak zmieniamy życie innym!


Jak korzystać z raportu?

Test opóźnionej alergii pokarmowej nie służy do diagnozowania lub leczenia jakichkolwiek chorób, lecz jako pomoc dla dietetyka lub lekarza w opracowaniu indywidualnej diety „fenotypowej” poprzez identyfikację produktów, które mogą niekorzystnie wpływać na komórki krwi. Jest to niezastąpione narzędzie, w rękach doświadczonego i odpowiednio przeszkolonego dietetyka lub lekarza, do opracowania programu żywieniowego w formie diety eliminacyjno-rotacyjnej, dostosowanej do niepowtarzalnego fenotypu pacjenta w danym momencie.

Wyniki testu Kod Metaboliczny powinny być wykorzystane w okresie nie dłuższym niż trzy miesiące od daty pobrania krwi i nie mogą być w żadnym wypadku traktowane jako przewodnik żywieniowy na całe życie.

Wdrożenie i stosowanie diety eliminacyjno-rotacyjnej opartej o wyniki testu wymaga zapewnienia prawidłowej podaży składników odżywczych i mineralnych i jest dopuszczalne tylko i wyłącznie pod opieką doświadczonego dietetyka lub lekarza specjalizującego się w leczeniu dietą eliminacyjno-rotacyjną. Dieta fenotypowa to nie dieta cud, lecz program żywieniowy, który został zaproponowany dla jednego pacjenta nie może być stosowany dla innej osoby.

Fenotyp człowieka to pojęcie dynamiczne. Zmienia się on szybciej lub wolniej, w miarę upływu czasu, a tempo tych zmian zależy od wielu czynników. Należą do nich wszystkie tzw. czynniki środowiskowe: sposób odżywiania, spożycie alkoholu, kawy, wyrobów tytoniowych, aktywność ruchowa, przyjmowane leki, intensywność podróży, stres, ilość snu, a także aktywność seksualna.

W okresie stosowania diety fenotypowej program żywieniowy powinien być modyfikowany przez dietetyka w odstępach co 2 – 4 tygodnie, w miarę zmian fenotypu pacjenta. Do pomiaru tych zmian wykorzystuje się wyniki badań laboratoryjnych, wyniki wywiadu internistycznego i dietetycznego oraz wyniki analizy składu ciała.

Wskazane jest okresowe powtarzanie testu, aby dostosować program żywieniowy do zmieniających się pod wpływem środowiska cech fenotypowych.

przyladowy-test

Zobacz co mówią w mediach o nietolerancji pokarmowej


Zobacz czy wiesz, co to są nietolerancji pokarmowe