Myślicie nad dietą, która w szybkim czasie umożliwi Wam skuteczną utratę kilogramów? Zastanawiacie się, czy nie będzie to zbyt kosztowne? Nic z tych rzeczy.
Odchudzanie bardzo często mylnie kojarzone jest z zakupami w sklepach ze zdrową żywnością bądź zakupem różnych specyfików wspomagających proces odchudzania. Pokażemy Wam, że wcale nie musi to tak wyglądać – skorzystajcie z naszych rad i cieszcie się z utraty zbędnych kilogramów bez dodatkowych kosztów.
1
Kupuj na bazarku
Zdrowa dieta to przede wszystkim warzywa i owoce. Zastanów się, gdzie w okolicy można je kupić najtaniej. Na bazarku dostaniesz produkty od polskich rolników – lepsze niż te z supermarketu, najczęściej sprowadzane z zagranicy. Gdy już będziesz na targowisku, przejdź się i porównaj ceny. Na większych bazarach z reguły z brzegu, przy wejściu, jest drożej, jeśli więc sprawdzisz ceny, możesz zaoszczędzić parę złotych na kilogramie warzyw.
2
Polskie i dobre
Na rynku zdrowej żywności pojawia się coraz więcej produktów uważanych za szczególnie cenne w procesie odchudzania. Zwykle są one sprowadzane z zagranicy i drogie. Jeżeli chcesz zaoszczędzić, poszukaj polskich odpowiedników, np. zamiast jagód goji kup nasze rodzime czarne jagody lub truskawki, które dostarczą Ci nawet więcej witamin i antyoksydantów.
Obfitujące w zdrowotne właściwości peruwiańskie ziarno quinoa możesz zastąpić kaszą jaglaną czy naszą polską kaszą gryczaną. Spytaj dietetyka o tańsze zamienniki.
[framed_box bgColor=”#ECFFD0″]Pamiętaj, że kupując polskie produkty, nie dopłacasz za transport, a ponadto wybierasz żywność, do której producent nie musiał dodawać konserwujących środków chemicznych. Nie tylko zyskujesz na zdrowiu, ale także wspierasz lokalnych przedsiębiorców.
[/framed_box]
3
Mrożenie i wekowanie
Aby zaoszczędzić czas i pieniądze, przygotowuj od razu większe ilości potraw. Zjedz jedną porcję, a resztę zamroź lub zawekuj. Gdy zamrozisz danie, rozmrażaj je potem powoli w lodówce i podgrzej w rondelku. Staraj się nie używać mikrofali – pozbawia żywność większości wartości odżywczych.
Wek możesz zrobić na kilka sposobów.
-
Przelej bardzo gorącą potrawę do czystych słoiczków i zakręć. Odstaw do góry dnem do wystygnięcia pod kocem na całą noc.
- Możesz też pasteryzować słoiczki, to pewniejsza metoda:
- W piekarniku – w tym celu podgrzewaj je w temperaturze ok. 120 stopni przez odpowiedni czas, zależny od wielkości słoika.
- W garnku – słoiki wstaw do dużego garnka, na dnie którego znajduje się ścierka lub papier (aby nie popękały). Wstawione słoiki nie powinny się stykać, możesz je owinąć szmatką. Następnie wlej letnią wodę do wysokości 1 cm poniżej pokrywek. Naczynie ze słoikami przykryj. Czas pasteryzacji liczy się od momentu, gdy woda zacznie się gotować; zmniejsz wówczas ogień i trzymaj przetwory w gorącej wodzie przez odpowiedni czas.
Jeżeli pokrywka jest wklęsła, to mamy udany wek. Danie możesz przechowywać w ten sposób nawet do 3 tygodni.
4
Zrób własny ogródek
Aby mieć zawsze dostęp do świeżych, zdrowych produktów, zabaw się w rolnika.
-
Zasadź zioła na balkonie: miętę do porannej lemoniady, bazylię do pesto czy inne ulubione zioła, jak oregano, liść laurowy, kolendrę. Możesz sadzić też warzywa, takie jak: pomidorki, koper, lub owoce, np. porzeczki czy truskawki.
- Jeżeli masz ogródek, możesz w nim hodować jeszcze więcej warzyw.
- Zamiast kupować kiełki, zrób własne.
5
Rób przetwory!
Masz trochę czasu w weekend i lubisz gotować? Dobre gospodynie szykują pod koniec lata zapasy na zimę z owoców i warzyw sezonowych. Możesz też przygotować własne dodatki do kanapek, na przykład pasztet z soczewicy albo pastę z awokado czy bakłażana. Takie specjały kupowane w sklepie nie należą do najtańszych.
6
Zdrowy chleb jest droższy? Upiecz własny
Jeżeli Twoja dieta przewiduje pieczywo, to z reguły jest to razowy chleb na naturalnym zakwasie. Mały bochenek może kosztować nawet 10 zł. Zaoszczędzisz, piekąc własny. Najlepiej zdobyć gotowy zakwas od doświadczonej gospodyni, ale można go też wyhodować. Dodajesz ulubione ziarna i pieczesz. Dwa duże bochenki upieczone w niedzielę wystarczą na kilka dni dla całej rodziny. I wyobraź sobie ten zapach świeżego pieczywa w domu…
7
Kup sokowirówkę i rób soki
Wszystkie panie na diecie niczym szable w walce z namiarowymi kilogramami dzierżą w dłoniach soczki jednodniowe. Sok z marchwi o pojemności 300 ml kosztuje ok. 4 zł. W tej cenie sama przygotujesz przynajmniej 2 l soku. Warto rozważyć zakup sokowirówki jako inwestycję w zdrowie i źródło nowych doznań smakowych.
8
Nie stosuj suplementów
Dieta powinna zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Kuszą Cię preparaty przyspieszające metabolizm? Daj szansę naturalnym produktom, które również mają takie właściwości. Oto kilka z nich:
-
grapefruit,
- chilli,
- cynamon,
- szpinak,
- koper,
- zielenina,
- woda,
- oregano,
- mięta,
- brokuły,
- czosnek,
- zielona herbata,
- imbir,
- ananas.
[framed_box bgColor=”#ECFFD0″]Samodzielnie przygotowane dania czy koktajle na bazie tych produktów z pewnością będą bardziej odżywcze i lepiej posłużą diecie niż drogie suplementy.
[/framed_box]
9
Zachęć rodzinę do diety
Spróbuj namówić męża i dzieci do zmiany nawyków żywieniowych. Wpłynie to pozytywnie nie tylko na ich zdrowie, ale także na budżet rodzinny. Kupowanie większej ilości żywności jest z pewnością bardziej ekonomiczne, a jeśli żywność ta przeznaczona jest dla kilku osób, z pewnością nic się nie zmarnuje. A może przekonasz przyjaciółkę do diety? Dziś Ty przygotujesz zupę, jutro ona leczo, w ten sposób obie zaoszczędzicie czas i pieniądze.
10
Planuj jadłospis
Dokładnie zaplanuj, co będzie w danym tygodniu w Twojej diecie. Pozwoli Ci to zrobić w weekend rozsądne zakupy i zaplanować wykorzystanie danego produktu innego dnia. Na przykład jednorazowo ugotowana paczka ryżu może posłużyć jako dodatek do dań przez dwa dni. Dzięki temu unikniesz wyrzucania żywności.
[framed_box bgColor=”#ECFFD0″]Jeżeli mimo wszystko uważasz dietetyczne żywienie za droższe, to pamiętaj, że jest to inwestycja w Twoje zdrowie i samopoczucie. Obyś nie musiała przekonać się, jakie koszty pochłania leczenie chorób przewlekłych.
[/framed_box]