Przyprawy, używane już od wieków, słyną nie tylko z polepszania walorów smakowych potraw, ale także z właściwości leczniczych. Wpływają na procesy trawienne, stymulują pracę wątroby i jelit, działają rozkurczowo i antybakteryjnie. Jak się okazuje część z nich pomaga także w walce z kandydozą – przerostem grzybów Candida w organizmie.
[dropcap2 color=”orange”]1[/dropcap2]
Czosnek
Czosnek oprócz tego, że pomaga w zachowaniu i zwiększeniu ilości dobrych bakterii w układzie pokarmowym, ma także silne właściwości przeciwgrzybicze. Ponadto pobudza pracę wątroby i jelita grubego, co sprzyja detoksykacji organizmu. Jeśli przeszkadza Ci zapach czosnku jest na to sposób – zagryzaj go świeżą natką pietruszki lub listkami mięty.
[clearboth]
[dropcap2 color=”orange”]2[/dropcap2]
Imbir
Wykazano, że niektóre substancje aktywne imbiru wykazują działanie przeciwgrzybicze. Przyprawa ta redukuje także stany zapalne, które powstają na skutek przerostu Candidy. Ponadto pobudza układ odpornościowy, stymuluje pracę wątroby i dezaktywuje wszelkie toksyny, które znajdują się w organizmie. Imbir świetnie pasuje do sałatek owocowych, zup i potraw z warzyw. Niezwykle cenna i smaczna jest także herbata imbirowa.
[clearboth]
[dropcap2 color=”orange”]3[/dropcap2]
Sok z cytryny
Cytryna i limonka wykazują działanie alkalizujące i pomagają zachować odpowiedni odczyn pH w organizmie, który chroni przed przerostem drożdżaków. Oczyszczają układ pokarmowy i neutralizują toksyny. Sok z cytryny lub limonki powinien być elementem codziennej diety.
[clearboth]
[dropcap2 color=”orange”]4[/dropcap2]
Kurkuma
Ta azjatycka przyprawa należy do imbirowatych i jak główny przedstawiciel tej rodziny, wykazuje właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne. Kurkuma posiada również właściwości fungistatyczne, czyli hamujące wzrost grzybów. Kurkuma, używana wraz z pieprzem, który polepsza jej przyswajalność, bardzo dobrze poprawia smak zup, sosów oraz gotowanych jarzyn.
[clearboth]
[dropcap2 color=”orange”]5[/dropcap2]
Goździki
Goździki, a także w mniejszym stopniu cynamon, zawierają w swoim składzie bioaktywny związek tzw. eugenol. Substancja ta wykazuje szereg korzystnych działań względem organizmu człowieka, w tym właśnie aktywność przeciwgrzybiczą. Korzenno-słodki smak przyprawy świetnie pasuje do ryb, sosów, deserów, a także herbat.